Νέα πρόκληση Γιλντιρίμ: Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική, ούτε τουρκική λίμνη

Πιστός στον Ερντογάν, ο τούρκος πρωθυπουργός, επανέλαβε τα λεγόμενα του “σουλτάνου”Ακροδεξιό κρεσέντο από τον Γιλντιρίμ για να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης“Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας”, πρόσθεσε

“Φωτιές” άναψε ξανά η τουρκική πλευρά. Στις προκλητικές δηλώσεις του

ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου – που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως “δώρισε” στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου – απάντησε ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.

Δείτε επίσης: Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Γιλντιρίμ: Η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη

Κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην τουρκική βουλή, που χαρακτηρίστηκε από το άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε σε 18 ερωτήματα, μεταξύ των οποίων υπήρχε θέμα για «τα 18 υπό ελληνική κατοχή νησιά στο Αιγαίο» και βέβαια την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης, στον απόηχο της “εισβολής” ακροδεξιών στην Αγία Σοφία προκειμένου να προσευχηθούν και να διαμαρτυρηθούν.

Δείτε επίσης: «Ρινγκ» έγινε η τουρκική Βουλή: Ξύλο μεταξύ βουλευτών για τον προϋπολογισμό (video)

Δείτε επίσης: «Γκρίζοι Λύκοι» εισέβαλαν για προσευχή στην Αγία Σοφία (video)

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε πως “το καθεστώς στο Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση” κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση πως “δώρισε” στην Ελλάδα τα νησιά του Αιγαίου, επικαλούμενος την κρίση των Ιμίων ως ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας.

«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι», πρόσθεσε.

Δείτε επίσης: Ακροδεξιές «κορώνες» από την τουρκική αντιπολίτευση: Ζήτημα των 18 νησιών του Αιγαίου

Ακολουθώντας πλήρως τη γραμμή που χάραξε ο “σουλτάνος” Ερντογάν, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ υπεραμύνθηκε της τροποποίησης της Λωζάνης, διότι, όπως ισχυρίστηκε, η Ελλάδα, δεν την εφαρμόζει σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

«Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάνης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης “Τούρκος”, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων», είπε στη Βουλή.

Δείτε επίσης: Τι προβλέπει το άρθρο 2β της συνθήκης της Λωζάνης (εικόνες)

«Επομένως, πού είναι το λάθος να λέμε σε μία χώρα που δεν εφαρμόζει μία συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο… σπίτι της, ότι πρέπει αυτή να αλλάξει; Αυτό σημαίνει εθνική στάση/ευθύνη», τόνισε ο Γιλντιρίμ αποκρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση του Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως ο Γιλντιρίμ έχει κατηγορηθεί για κρουαζιέρα που είχε πραγματοποιήσει το 2015 στις Οινούσσες με το ιδιωτικό του σκάφος. Μάλιστα, φέρεται να είχε αποδεχτεί κάθε είδους τελωνειακό και αστυνομικό έλεγχο.

Τότε, είχε δεχτεί φραστικές επιθέσεις από τούρκους εθνικιστές που τον κατηγόρησαν για… προδοσία. Ο λόγος; Επέδειξε διαβατήριο για να πατήσει το πόδι του σε… “τουρκικό έδαφος”, όπως υποστήριξαν.

Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό, ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει να αποτελεί εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Σε αυτό το μήκος κύματος, κατηγόρησε ευθέως τη Λευκωσία και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2004 -για το σχέδιο Ανάν, για τη μη έως σήμερα ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.

Γιλντιρίμ: Σε αυτά τα νησιά υπάρχουν 5.000 έλληνες στρατιώτες

Την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα επέκρινε από το βήμα της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο κ. Κιλιτσντάρογλου αντέδρασε στις δηλώσεις για τη Συνθήκη της Λωζάνης και συνέχισε: «Γιατί δεν ρώτησε για τα 18 νησιά; Σε εκείνα τα νησιά υπάρχουν 5000 έλληνες στρατιώτες».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια πολλές φορές με ερωτήσεις που καταθέτει Βουλή υποστηρίζει πως «έχουν καταληφθεί από την Ελλάδα στο Αιγαίο 18 νησιά» και κατηγορεί την κυβέρνηση για απραξία.

Τουρκικές εφημερίδες διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους

Στο μεταξύ η διαμάχη για τα «18 νησιά» στο Αιγαίο έχει επεκταθεί και μεταξύ των τουρκικών εφημερίδων Σοζτζού και Σταρ. Η δεύτερη απαντώντας σε είδηση της πρώτης που κατονομάζει ως «18ο νησί που έχει καταληφθεί» το Μαράθι, γράφει τα εξής: “Υπάρχουν δύο νησιά με το ίδιο όνομα. Το ένα στο Αιγαίο και το άλλο στην Μεσόγειο. Ο Κιλιτσντάρογλου και η Σοζτζού έχουν μπλέξει τα δύο “Μαράθια”.

Το Μαράθι που έχουμε πάρει από τους Ιταλούς και υποστηρίζεται ότι το έχει καταλάβει η Ελλάδα δεν είναι στο Αιγαίο αλλά απέναντι από το Κας και πάνω του κυματίζει η τουρκική σημαία. Μάλιστα από το 1932 έχει μετονομαστεί σε Γκιουρμανλί».

Από την πλευρά της η Σταρ γράφει επίσης ότι πίσω από τις ειδήσεις «κατάληψης νήσων στο Αιγαίο από την Ελλάδα» υπάρχουν τραγικο-κωμικοί ισχυρισμοί που έχουν στόχο να φθείρουν την κυβέρνηση και το κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα