Γιατί το λίπος στην κοιλιά είναι το πιο επικίνδυνο;

Το κοιλιακό λίπος και κυρίως το σπλαγχνικό ευθύνεται για διάφορα προβλήματα υγείαςΗ μέτρηση της περιμέτρου της κοιλιάς αποτελεί ένδειξη για το αν έχει κανείς πολύ σπλαγχνικό λίπος

Η συσσώρευση λίπους στο σώμα είναι βλαβερή για την υγεία, ωστόσο αν το περιττό λίπος συγκεντρώνεται στην κοιλιά, τότε ελλοχεύουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι, καθώς επηρεάζει διάφορα όργανα.

Στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς το λίπος διαχωρίζεται σε σπλαγχνικό (visceral), το οποίο είναι επικίνδυνο, και σε υποδόριο (subcutaneous).

Το

σπλαγχνικό λίπος βρίσκεται βαθιά κάτω από το δέρμα και τους κοιλιακούς μυς και προκαλεί βλάβες, αφού, σύμφωνα με το Onmed, δημιουργεί μια «επίστρωση» γύρω από τα ζωτικά όργανα.

Παράλληλα το λίπος αυτό αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, ενώ είναι επικίνδυνο για το συκώτι, εμποδίζοντας τα ηπατικά κύτταρα να αντιληφθούν πόση ινσουλίνη είναι διαθέσιμη στο σώμα, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται αντίσταση στην ορμόνη και να αυξάνεται ο κίνδυνος υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί ένα άτομο να μην θεωρείται υπέρβαρο αλλά να διατρέχει κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, διαβήτη τύπου 2 και άλλων σοβαρών παθήσεων αν έχει συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά.

Για να καταλάβετε αν έχετε πολύ συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά, αρκεί να μετρήσετε την περίμετρό της. Το επικίνδυνο είναι όταν αυτή ξεπερνά τα 88 εκατοστά για τις γυναίκες και τα 100 για τους άνδρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα