Γερμανικές εκλογές: Επανεκλογή με απώλειες για Μέρκελ – Τρίτη δύναμη το ακροδεξιό AfD

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους ΠράσινουςΗ αντιπρόεδρος του SPD δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το κόμμα και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού«Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή
και θα αλλάξουμε τη Γερμανία. Θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος του ακροδεξιού AfDΠερίπου 1,5 εκ. ψήφοι της AfD προέρχονται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκ. από πρώην ψηφοφόρους της CDU/CSU και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα«Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά ο στρατηγικός στόχος επετεύχθη», σημείωσε η Μέρκελ«Πικρή ημέρα για τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. Χάσαμε», τόνισε ο Σουλτς

Την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία της Γερμανίας εξασφάλισε -με πανηγυρικό τρόπο- η Άγκελα Μέρκελ, μετά το πρώτο exit poll των εκλογών. Τρίτη δύναμη οι ακροδεξιοί «Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)».

Σύμφωνα με την πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) λαμβάνει 32,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 20%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 13,5 %, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.

Σύμφωνα με το ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους.

Εάν πράγματι αποκλειστεί το ενδεχόμενο συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, μεταξύ CDU/CSU και SPD, θα πρέπει από αύριο να διερευνηθούν οι δυνατότητες για τον σχηματισμό συνασπισμού “Τζαμάικα” (λόγω των χρωμάτων των κομμάτων μαύρο-κίτρινο-πράσινο), μεταξύ CDU/CSU, Φιλελεύθερων (FDP) και Πρασίνων.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αποτελούν πολιτικό σεισμό για τη Γερμανία, καθώς, όπως έγινε γνωστό, περίπου 1,5 εκ. ψήφοι της AfD προέρχονται από ανθρώπους που δεν είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά, ένα εκ. από πρώην ψηφοφόρους της CDU/CSU και περίπου 500.000 από τα άλλα κόμματα.

Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν εγκρίνουν τον συνασπισμό «Τζαμάικα»

Οι περισσότεροι γερμανοί ψηφοφόροι δεν φαίνεται να εγκρίνουν τον συνασπισμό «Τζαμάικα» μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), των Πράσινων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σύμφωνα με δημοσκόπηση του ARD.

Το 31% των ψηφοφόρων του CDU/CSU συμφωνεί με έναν τέτοιο κυβερνητικό συνασπισμό, ενώ θετική άποψη έχει το 42% των ψηφοφόρων του FDP και το 38% των ψηφοφόρων των Πράσινων.

Ωστόσο, στο σύνολο του εκλογικού σώματος, μόλις το 23% εγκρίνει έναν κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα».

Το 75,6% έφτασε η συμμετοχή

Η συμμετοχή στις εκλογές στη Γερμανία ήταν υψηλότερη από αυτή που είχε καταγραφεί στην εκλογική αναμέτρηση του 2013.

Σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η συμμετοχή άγγιξε το 75,6%, ενώ το 2013 ήταν 71,5%.

Επίσης η τελευταία εκτίμηση του ARD δείχνει το Die Linke να βρίσκεται στο 8,9% μαζί με τους Πράσινους. Βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων το CDU/CSU συγκεντρώνει το 32,9%, το SPD 20,8%, το AfD 13,1% και το FDP 10,5%.

Μέρκελ: Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλα ο στρατηγικός στόχος επετεύχθη

«Θα ήλπιζα για καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά έχουμε πίσω μας μια πολύ ιδιαίτερη κοινοβουλευτική περίοδο και πετύχαμε τον στρατηγικό μας στόχο. Θα είμαστε επικεφαλής της επόμενης κυβέρνησης», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ήδη στην επιτυχία της «Εναλλακτικής για την Γερμανία», τονίζοντας ότι «αυτούς τους ψηφοφόρους πρέπει να τους ξανακερδίσουμε, δινοντας καλές λύσεις στα προβλήματα».

German Chancellor Angela Merkel tells supporters: “We need to hold together the union and build a strong Germany” https://t.co/gXDFiDkTpq pic.twitter.com/JGIEHxPQeE

CNN (@CNN) 24 Σεπτεμβρίου 2017

Απώλειες για το CDU/CSU – «Το αποτέλεσμα αποτελεί μεγάλη απογοήτευση»

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της, καταγράφοντας το χαμηλότερο πόσοστό της από το 1949.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο προπύργιο τους τη Βαυαρία οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζέχοφερ συγκεντρώνουν το 38,5%, την ώρα που στις εκλογές του 2013 είχαν συγκεντρώσει το 49,3%.

Το στέλεχος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), Αλεξάντερ Ντόμπριντ, δήλωσε ότι «για το σύνολο των μελών της κυβέρνησης η σημερινή βραδιά αποτελεί μία μεγάλη απογοήτευση».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, Φόλκερ Κάουντερ, δήλωσε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες «πετύχαμε τον εκλογικό μας στόχο, που ήταν να είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα και έχουμε εντολή να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Η Άγκελα Μέρκελ παραμένει καγκελάριος και οι ψηφοφόροι μας θα είναι ευγνώμονες για αυτό».

Ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζέχοφερ, δήλωσε ότι το κόμμα του είδε τα ποσοστά του να μειώνονται επειδή άφησε «ανοικτή τη δεξιά του πτέρυγα».

«Κάναμε το λάθος να αφήσουμε τη δεξιά μας πτέρυγα ανοικτή. Αυτό το εκμεταλλεύθηκαν οι βασικοί μας αντίπαλοι», δήλωσε ο Ζέχοφερ μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βαυαρίας BR24.

«Δεν θα κατηγορήσω κανέναν (για το αποτέλεσμα)», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το κόμμα θα πρέπει να εργαστεί για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων.

«Έχουμε ένα κενό στα δεξιά και θα το κλείσουμε με πολιτικές που θα διασφαλίζουν ότι η Γερμανία θα παραμείνει Γερμανία», υπογράμμισε.

Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Μίχαελ Φουκς, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται όλοι οι ψηφοφόροι του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ναζιστές.

«Δυστυχώς είναι διάφοροι άνθρωποι από εμάς που είναι απογοητευμένοι, επειδή εγκαταλείψαμε κάποια συντηρητικά στοιχεία», δήλωσε ο Φουκς μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ).

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στην ψήφιση του νόμου που επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Πώς βλέπει τον συνασπισμό Τζαμάικα (CDU/CSU μαζί με Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες); «Θα είναι πολύ πολύ δύσκολο. Στην πραγματικότητα δεν είμαστε τρία, αλλά τέσσερα κόμματα. Και ένα σημαντικά αποδυναμωμένο CSU θα πρέπει να παρουσιάσει νέο προφίλ. Αυτό δεν θα κάνει πιο εύκολο τον συνασπισμό», σχολίασε.

Βαριά ήττα για το SPD – Περνάει στην αντιπολίτευση – Σουλτς: Χάσαμε

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι η σημερινή είναι μία πικρή ημέρα για τους γερμανούς σοσιαλδημοκράτες. «Χάσαμε τις εκλογές».

Επίσης, δήλωσε ότι επιθυμεί την περαιτέρω παραμονή του στην προεδρία του κόμματος και καταχειροκροτούμενος πρόσθεσε ότι «οι ψηφοφόροι δεν μας έδωσαν την εντολή να συγκυβερνήσουμε και πρότεινα στην ηγεσία του κόμματος να περάσουμε στην αντιπολίτευση», αποκλείοντας έτσι την συμμετοχή του κόμματός του στην επόμενη κυβέρνηση.

Επισήμανε επίσης ότι η κ. Μέρκελ και το κόμμα της σε όλη την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα έδειξε την προτίμησή της για ένα συνασπισμό μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (CDU), το Φιλελεύθερο Κόμμα της Γερμανίας (FDP) και τους Πράσινους (Die Gruenen).

Εξέφρασε επίσης τη βαθιά του λύπη για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία», την οποία χαρακτήρισε ντροπή για την χώρα του και προανήγγειλε μια αντιπολίτευση προς την κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης, θέμα για το οποίο έδωσαν με πάθος τη μάχη όλα τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος στην προεκλογική περίοδο.

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μανουέλα Σβέζιχ, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Τις δηλώσεις της Σβέζιχ επιβεβαίωσε και ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Τόμας Όπερμαν.

German election: Martin Schulz says “This is the end of working together with the CDU party” and the SPD will now be an opposition party pic.twitter.com/AP8PIzVsrK

CNN (@CNN) 24 Σεπτεμβρίου 2017

AfD: Θα αλλάξουμε τη Γερμανία, θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ

Ιστορικό εκλογικό σκορ κατέγραψε το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα της γερμανικής δεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)», που λαμβάνει το 13,5% των ψήφων.

«Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του AfD. «Θα αλλάξουμε αυτή τη χώρα. Μόνο ο ιδεαλισμός (των μελών και των υποστηρικτών μας) μας έφερε εδώ και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Και αγαπητοί φίλοι, τώρα που είμαστε προφανώς η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη, η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί. Θα τους κυνηγήσουμε. Και θα κυνηγήσουμε την κ. Μέρκελ και θα πάρουμε πίσω τη χώρα μας και τους πολίτες μας», συμπλήρωσε.

Η συμπρόεδρος του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, χρησιμοποίησε μια φράση του Μαχάτμα Γκάντι για να σχολιάσει στο Twitter την ιστορική νίκη του κόμματός της στις βουλευτικές εκλογές.

«’Πρώτα σε αγνοούν, μετά γελούν εις βάρος σου, μετά σε πολεμούν και μετά κερδίζεις’- Γκάντι. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ #Btw17#AfD», έγραψε η Πέτρι στο Twitter.

“Zuerst ignorieren sie dich, dann lachen sie über dich, dann bekämpfen sie dich und dann gewinnst du.” – Gandhi.
DANKE #Btw17 #AfD

— Frauke Petry (@FraukePetry) September 24, 2017

Στο μεταξύ, διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από τα γραφεία του κόμματος στην Αλεξάντερπλατς του Βερολίνου.

Λεπέν και Βίλντερς συνεχάρησαν το AfD

Η επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), Μαρίν Λεπέν, συνεχάρη την «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AFD) για το αποτέλεσμα που έφερε στις εκλογές.

«Μπράβο στους συμμάχους μας του AfD για αυτό το ιστορικό ποσοστό! Είναι ακόμη ένα σημάδι ότι οι πολίτες της Ευρώπης ξυπνούν», έγραψε η Λεπέν στον λογαριασμό της στο Twitter.

Bravo à nos alliés de l’#AfD pour ce score historique ! C’est un nouveau symbole du réveil des peuples européens. MLP #BTW2017

— Marine Le Pen (@MLP_officiel) 24 Σεπτεμβρίου 2017

«Συγχαίρω τη Φράουκε Πέτρι (συμπρόεδρο του AfD) και το @AfD», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γκέερτ Βίλντερς, επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) επίσης στο Twitter, προτού δημοσιεύσει μια φωτογραφία του ιδίου μαζί με τη Λεπέν και την Πέτρι.

«Το PVV είναι δεύτερο στην Ολλανδία, το FN είναι δεύτερο στη Γαλλία, το FPO (το ακροδεξιό κόμμα) είναι δεύτερο στην Αυστρία, το AfD είναι τρίτο στη Γερμανία. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν είμαστε ισλαμικά κράτη», τόνισε.

Gratuliere @FraukePetry und @AfD !!#BTW17 #AfD https://t.co/7Zf7oDSptd

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) 24 Σεπτεμβρίου 2017

PVV nr 2 in The Netherlands
FN nr 2 in France
FPÖ nr 2 in Austria
AfD nr 3 in Germany

The message is clear.

We are no islamic nations.

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) 24 Σεπτεμβρίου 2017

We will fight for our countries and our people.

Always. pic.twitter.com/TOBZDnuzNc

— Geert Wilders (@geertwilderspvv) 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ανοιχτό το FDP σε συνομιλίες με τη Μέρκελ – «Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας»

Ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δηλώνει ανοικτός σε συνομιλίες με τους συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ.

«Αλλά χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας», προειδοποιεί.

Οι Πράσινοι θα εξετάσουν εάν υπάρχει κοινό έδαφος για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις

Η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ, δήλωσε ότι μία ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες για το κόμμα του και ότι θα δει εάν υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

Keywords
εκλογες, μερκελ, εκλογες 2012, δυναμη, τριτη, exit poll, για μας, fdp, spd, σημαίνει, βουλη, ήλπιζα, exit, δημοσκοπηση, συμμετοχή, build, https, twitter, cnn, csu, cdu, faz, zdf, end, working, party, gandhi, διαδηλωσεις, nos, γαλλια, fight, people, απε-μπε, reuters, afp, μυστικες δημοσκοπησεις, exit polls, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αλλαγη ωρας 2012, exit polls 2014, κομματα, αποτελεσματα, γερμανια, γκαντι, ηγεσια, ηγετης, ηττα, θεμα, θητεια, ολλανδια, σημερινη, φωτογραφια, ωρα, cnn, fdp, people, reuters, zdf, αυστρια, βαυαρια, βραδια, βρισκεται, γεγονος, γραφεια, δευτερο, δηλωσεις, δειχνει, δικτυο, εγινε, εδαφος, ευκολο, υπαρχει, εκτιμηση, επιτυχια, ευρωπη, εφημεριδα, ήλπιζα, ιστορικο, κυβερνηση, κομμα, κρατικο, λαθος, λυπη, μαυρο, νικη, μπε, ντροπη, παθος, συμμετοχή, τζαμαικα, τρια, φορα, build, cdu, csu, ενωση, εθνικο, exit, fight, φιλοι, gandhi, https, χωρα, μπροστα, nos, party, σημαίνει, spd, θελω να, working
Τυχαία Θέματα