Γερμανικές εκλογές: Επανεκλογή με απώλειες για Μέρκελ, τρίτη δύναμη οι ακροδεξιοί

Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους ΠράσινουςΗ αντιπρόεδρος του SPD δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το κόμμα και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού«Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή
και θα αλλάξουμε τη Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος του ακροδεξιού AfD

Την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία της Γερμανίας κερδίζει -με πανηγυρικό τρόπο- η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρώτο exit poll των εκλογών. Τρίτη δύναμη οι ακροδεξιοί «Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)».

Σύμφωνα με την πρόγνωση εκλογικού αποτελέσματος που μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) λαμβάνει 32,5%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 20%, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 13,5 %, οι Φιλελεύθεροι (FDP) 10,5%, οι Πράσινοι 9,5% και η Αριστερά 9%.

Σύμφωνα με το ARD, οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους.

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Μανουέλα Σβέζιχ, δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε. Παράλληλα, δήλωσε ότι ο Μάρτιν Σουλτς δεν θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Ιστορικό εκλογικό σκορ κατέγραψε το εθνικιστικό λαϊκιστικό κόμμα της γερμανικής δεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD)», που λαμβάνει το 13,5% των ψήφων. «Τα καταφέραμε. Είμαστε στην Βουλή και θα αλλάξουμε την Γερμανία», δήλωσε ο κεντρικός υποψήφιος του κόμματος, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εν μέσω πανηγυρισμών από το αρχηγείο του AfD.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα