Εξεταστική για Υγεία: Η σιωπή στελέχους του ΚΕΕΛΠΝΟ και οι πληρωμές των «23» επί Άδωνη

Ένταση στην Επιτροπή, με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο πως η μάρτυρας «συνεννοείται με τους βουλευτές της ΝΔ»Η μάρτυρας επέμεινε στο δικαίωμα της σιωπής για όσα η ίδια ισχυρίστηκε, ότι ήδη τα έχει καταθέσει στον εισαγγελέαΚαταρρέει το επιχείρημα ότι πληρώθηκαν από χορηγίες της Estee LauderΠροσαγωγή του Παπαδημητρίου εάν δεν προσκομίσει δικαιολογητικά για την απουσία του από την επιτροπήΓια bullying στη σημερινή μάρτυρα έκαναν λόγο οι βουλευτές της ΝΔ κατά την αποχώρησή τους

Με την εξέταση της Κατερίνας Πολύζου – η οποία

διατελεί από το 2007 χρέη προϊσταμένης του τμήματος Οικονομικής Διαχείρισης στο ΚΕΕΛΠΝΟ – και σε τεταμένο κλίμα συνεχίστηκαν σήμερα, Τρίτη οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, με τη μάρτυρα να επικαλείται το δικαίωμα της σιωπής, προκειμένου να μην απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών, αν και δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμία σχετική δικογραφία. Σημειώνεται πως το θέμα που απασχόλησε την επιτροπή ήταν οι καταγγελίες του Παύλου Πολάκη για «23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ», για τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για «ρουσφέτια» του Άδωνη Γεωργιάδη επί υπουργίας του.

Δείτε επίσης: Ένταση στην Εξεταστική για Υγεία – Καθοδήγηση μάρτυρα από ΝΔ καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικότερα, «τα αίματα άναψαν» μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Θεοφύλακτου και του βουλευτή της ΝΔ Νότη Μηταράκη, όταν ο πρώτος κατηγόρησε τη μάρτυρα κ. Πολύζου ότι «συνεννοείται με τους βουλευτές της ΝΔ» καθώς η ίδια αρνήθηκε, σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης να απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις των μελών της επιτροπής, με την αιτιολογία πως ό,τι είχε να πει και να καταθέσει το έχει καταθέσει στον εισαγγελέα στον οποίο έχει κληθεί δύο φορές σε ανωμοτί κατάθεση.

Δείτε επίσης: Άνοιγμα λογαριασμών για το Ερρίκος Ντυνάν αποφάσισε η Εξεταστική – Αντιτάχθηκε η ΝΔ

Στην επιμονή της κ. Πολύζου «στο δικαίωμα της σιωπής», βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Θεοφύλακτος-Καββαδία) διείδαν προσπάθεια συνεννόησης με βουλευτές της ΝΔ, με τον κ. Μηταράκη να ζητά εξηγήσεις και να απειλεί με αγωγές τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Θεοφύλακτο. Ο τελευταίος με τη σειρά του αντέτεινε «είναι ντροπή του κ. Μηταράκη. Να ντρέπεστε. Να συνεννοείστε με τη μάρτυρα για το τι θα κάνει», και τον κ. Μηταράκη να αντιλέγει σε αντίστοιχο ύφος, λέγοντας «ζητώ τη προστασία της λειτουργίας της Βουλής».

Η κ. Πολύζου επέμεινε, μέχρι τέλους, στο δικαίωμα της σιωπής για όσα η ίδια ισχυρίστηκε, ότι ήδη τα έχει καταθέσει στον εισαγγελέα. «Επειδή είμαι στην οικονομική διαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ από το 2007 μέχρι σήμερα και επειδή έχει δοθεί το σύνολο των στοιχείων στις εισαγγελικές αρχές θα ήθελα να επιμείνω στο δικαίωμα της σιωπής», δήλωσε η κ. Πολύζου για να λάβει αφενός την απάντηση του προέδρου της Εξεταστικής, «εκ προοιμίου δεν θα δεχτούμε σιωπή και άρνηση» και αφετέρου του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, ο οποίος δήλωσε «για αυτά που δεν ελέγχεστε από τον εισαγγελέα έχετε την υποχρέωση να απαντήσετε». Στα παραπάνω η κ. Πολύζου επέμεινε λέγοντας ότι έχει συμβουλευτεί τη συνήγορό της να κάνει χρήσει του «δικαιώματος της σιωπής».

Κατά τα λοιπά, η κ. Πολύζου ερωτηθείσα από τον κ. Λάππα εάν οι 23 υπάλληλοι που προσελήφθησαν επί Αδ. Γεωργιάδη μεταπήδησαν στο υπουργείο υγείας ή είναι ακόμα σήμερα υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, η κ. μάρτυς απήντησε «πως δεν το γνωρίζει» ενώ ανέφερε ότι πληρώθηκαν από χορηγία, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει από ποια χορηγία.

Σύμφωνα με όσα παρέθεσε στην συνεδρίαση της 25ης Οκτωβρίου για την Υγεία ο Σπύρος Λάππας, επικαλούμενος τη μηνυτήρια αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, προκύπτει μείζον θέμα σχετικά με την προέλευση των χρημάτων που έλαβαν οι 23 διορισθέντες του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο που ο Αδ. Γεωργιάδης ήταν υπουργός. Το επίδικο, όπως προαναφέρθηκε, είναι αν πληρώθηκαν παρανόμως με δημόσιο χρήμα ή αν η αμοιβή τους προήλθε από υπόλοιπα χορηγιών.

«Ο μεν κ. Πολάκης λέει ότι είναι παράνομες οι προσλήψεις, γιατί έγινε παράνομη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από δημόσιο χρήμα, ενώ οι εγκαλούμενοι, οι ενδιαφερόμενοι ή άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες λένε μέσα στην ποινική δικογραφία ότι ουδέποτε υπήρξε αμοιβή από κονδύλια κρατικού προϋπολογισμού, αλλά ήταν από υπόλοιπα χορηγιών», είπε ο κ. Λάππας και πρόσθεσε: «Αυτό, ο μηνυτής υπουργός το αντικρούει και λέει ότι δεν ισχύει. Και δεν ισχύει γιατί υπάρχει μέσα ένα έγγραφο σχετικά με τις δαπάνες αυτής της δομής που ήταν να γίνει με τη χορηγία της ESTEE LAUDER HELLAS A.E, ύψους 300.000 ευρώ, η οποία κατανέμεται ως εξής: Ενοίκιο 210.000 ευρώ, διαμόρφωση εσωτερικού χώρου 60.000 ευρώ, ηλεκτρικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός 15.000 ευρώ, επίπλωση 10.000 ευρώ κ.λπ. Ίσον 300.000 ευρώ».

Η δομή που είχε αναφέρει πρόσφατα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε τη φιλοξενία αστέγων ενηλίκων με HIV. Πράγματι, σύμφωνα με το Πρακτικό της 33ης συνεδρίασης στις 18/12/2008, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε αποδοχή χορηγίας ύψους 300.000 ευρώ από την ESTEE LAUDER HELLAS AE. Όπως υποστήριξε στην Εξεταστική Επιτροπή ο κ. Λάππας, το ποσό αυτό προβλέφθηκε να διατεθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ για τη δημιουργία και τη διαμόρφωση της δομής.

Κατά τις πληροφορίες του documentonews.gr, πουθενά δεν αναγράφεται πρόβλεψη δαπάνης για αμοιβή προσλαμβανομένου ή προσληφθέντος προσωπικού αλλά και εσωτερικού ή εξωτερικού συνεργάτη. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το ΚΕΕΛΠΝΟ να συγχρηματοδοτεί τη δημιουργία της δομής με ποσό που ξεπερνά τις 150.000 ευρώ, καθώς το ποσό της δωρεάς δεν επαρκούσε. Ωστόσο, ακόμα κι αν είχε προβλεφθεί η διάθεση ενός ποσοστού της χορηγίας για έναν τέτοιον σκοπό λαμβάνοντας υπόψη ότι 210.000 κόστιζε μόνο το μίσθωμα, πώς είναι δυνατόν το ποσοστό αυτό να επαρκεί για την αμοιβή 23 ατόμων, τη στιγμή που ο χαμηλότερος μισθός -σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Λάππα- ήταν 1.000 ευρώ;

Καταρρέει το επιχείρημα ότι πληρώθηκαν από χορηγίες της Estee Lauder

H κ. Πολύζου, απαντώντας στη συνέχεια σε άλλη ερώτηση έκανε λόγο για χορηγίες του ΟΠΑΠ το 2007 και το 2008, άρα δεν ευσταθεί, ούτως ή άλλως το επιχείρημα ότι οι προαναφερθείσες αμοιβές καταβλήθηκαν από τις χορηγίες της Estee Lauder, οι οποίες άλλωστε δεν αρκούσαν.

Αν και μοιάζει παράδοξο, χρήματα που δόθηκαν από τον ΟΠΑΠ την περίοδο 2007 – 2008 για δράσεις κοινωνικού εθελοντισμού, καταπολέμησης της κατάθλιψης και πρόληψης του καρκίνου, να αξιοποιήθηκαν το 2013 και 2014, η κ. Πολύζου «άδειασε», όπως σχολιάζει σχετικά το Documento, τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΚΕΕΛΠΝΟ που ισχυρίζονταν ότι οι 23 προλήψεις προήλθαν από χορηγίες της Estee Lauder.

Μάλιστα, αποκάλυψε πως δεν υπάρχουν συμβάσεις μεταξύ ΟΠΑΠΚΕΕΛΠΝΟ για τις χορηγίες. Πάντως, αυτό που καταδεικνύεται από την αποκάλυψη της κ. Πολύζου είναι πως τα χρήματα από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ για άλλο λόγο δόθηκαν και αλλού αξιοποιήθηκαν.

Η μάρτυρας αρνήθηκε να απαντήσει σχετικά με τη διαφημιστική δαπάνη του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2004 – 2014, παρά τις επίμονες ερωτήσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αν. Καββαδία η οποία επισήμανε ότι καταβάλλονταν υπέρογκα ποσά σε ΜΜΕ (όπως τα 250.000 ευρώ στον ΑΝΤ1 το 2013) για κοινωνικά μηνύματα την ώρα που προβλέπεται η δυνατότητα δωρεάν προβολής τους από τα ΜΜΕ.

Απορίας άξιον είναι επίσης, πώς τα 23 άτομα πληρώθηκαν το 2013 με χρήματα που είχαν προέλθει από το χορηγία του ΟΠΑΠ 5 χρόνια νωρίτερα (το 2008), χρήματα τα οποία πρέπει να διευκρινιστεί που βρίσκονταν τόσα χρόνια να λιμνάζουν.

Προσαγωγή του Παπαδημητρίου εάν δεν προσκομίσει δικαιολογητικά για την απουσία του από την επιτροπή

Την Εξεταστική Επιτροπή απασχόλησε και το θέμα της κλήσης του μάρτυρα, επίσης για το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρου Παπαδημητρίου ο οποίος στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν παρέστη αλλά έστειλε υπόμνημα, ενώ σήμερα διά της δικηγόρου κατέθεσε «αίτημα αναβολής της κλήσης για λόγους υγείας» η οποία και δεν έγινε δεκτή από το σώμα, καθώς ο κ. Παπαδημητρίου δεν προσκόμισε χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο και έτσι η επιτροπή αποφάσισε να τον ξανακαλέσει και αν μέχρι την Παρασκευή δεν έχει ανταποκριθεί να υπάρξει προσαγωγή.

Αποχώρησαν από την Εξεταστική Επιτροπή οι βουλευτές της ΝΔ

Αποχώρησαν, πριν το τέλος της συνεδρίασης, οι βουλευτές της ΝΔ Νότης Μηταράκης και Γιώργος Γεωργαντάς, καταγγέλλοντας τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Μπαλωμενάκη ότι δεν τηρεί τη δικονομία και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι άσκησαν bullying στη σημερινή μάρτυρα Κατερίνα Πολύζου.

Μετά την αποχώρησή του ο Νότης Μηταράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους υποστήριξε ότι «στο ΚΕΕΛΠΝΟ όπως αποδεικνύεται έγιναν 550 προσλήψεις εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ, οι 150 από αυτές το 2015 και οι 400 το 2017».

Ως προς τη διαχείριση της διαδικασίας και οι δύο κατηγόρησαν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν άφησαν την μάρτυρα κ. Πολύζου να εκφράσει την άποψή της και όταν ήταν έτοιμη να απαντήσει στις ερωτήσεις τους την διέκοπταν κάνοντας της bullying, τρομάζοντάς την καθώς και η ίδια είναι αντικείμενο προκαταρκτικής εξέτασης, με συνέπεια να σταματήσει την κατάθεσή της».

Ο Γιώργος Γεωργαντάς, επίσης επέκρινε, απευθυνόμενος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, τον πρόεδρο της Επιτροπής Αντώνη Μπαλωμενάκη τον οποίο χαρακτήρισε ως «πρόεδρο των μυστικών συναντήσεων» και ανάφερε ότι «δεν τηρεί τη Δικονομία, δεν προστατεύει τους μάρτυρες και υπάρχει πρόβλημα διαχείρισης».

«Θα έλεγα ότι είναι ανικανότητα αν δεν υπήρχε συνάντηση του κ. Μπαλωμενάκη με μάρτυρα στο παρελθόν», δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς ενώ ο κ. Μηταράκης προσέθεσε ότι «δύο από τα 24 ονόματα, όπως επιβεβαιώνεται μέσω εγγράφων, οι κ. Σταμούλης και Μπεσκένης, ουδέποτε προσελήφθησαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, left.gr, documento.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα