«Επετειακή» πρόκληση των Τούρκων – Πυραυλάκατος προσέγγισε τα Ίμια (εικόνες)

Τουρκική πρόκληση σημειώθηκε περίπου στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, όταν πυραυλάκατος με επιβαίνοντα τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ, περιέπλευσε τα Ίμια.

Την τουρκική πυραυλάκατο συνόδευαν φουσκωτά ταχύπλοα τύπου «ΣΑΜΠ», με Τούρκους κομάντος, τα οποια επίσης πραγματοποίησαν την ίδια κυκλική κίνηση γύρω από το νησί.

Στην περιοχή έσπευσε άμεσα η ελληνική κανονιοφόρος «Κραταιός».

Η

πρόκληση αυτή έρχεται στην 21η επέτειο της κρίσης των Ιμίων, όταν και οι δύο χώρες έφτασαν λίγο πριν τη σύγκρουση και λίγα 24ωρα μετά την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, απόφαση που προκάλεσε τις τουρκικές αντιδράσεις και απειλές από το καθεστώς Ενρτογάν.

Σοβαρό επεισόδιο σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα

Τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για ένα επεισόδιο στα περίχωρα των Ιμίων, όπου εμπλέκεται σκάφος στο οποίο μετέβαινε ο Επιτελάρχης της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, η ενημερωτική ιστοσελίδα Duvar με βάση πληροφορίες από το Πρακτορείο Doğan, το μεσημέρι της Κυριακής, γύρω στις 12:00, ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού ανέκοψε την πορεία ενός τουρκικού σκάφους στο οποίο επέβαινε ο Επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ. Το τουρκικό σκάφος κατευθυνόταν προς τα Ίμια.

Η Duvar κάνει λόγο για την δημιουργία έντασης που διήρκησε περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, το σκάφος που μετέφερε τον Επιτελάρχη Ακάρ επέστρεψε στο Μπόντρουμ.

Η τουρκική ιστοσελίδα υπενθυμίζει ότι το συμβάν έλαβε χώρα στην επέτειο του άδικου χαμού 3 μελών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα Ίμια. Επίσης, αναφέρεται στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κάλυμνο εις μνήμην της εν λόγω επετείου.

Η είδηση κάνει τον γύρο όλων των μεγάλων τουρκικών ΜΜΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ενώ όπως αναφέρει η Καθημερινή Κύπρου το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται σε ανακοίνωση του, ότι ο τούρκος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, αμέσως μετά, πέταξε πάνω από τα Ίμια με ελικόπτερο.

Τι λέει ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ

Στην προσπάθεια του να μεταβεί στα Ίμια αναφέρεται ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, σε γραπτή δήλωση του. Σύμφωνα με την δήλωση, ο στρατηγός Akar, επισκέφθηκε τη ναυτική βάση και την τουρκική ναυτική διοίκηση στο Μποντρούμ (Αλικαρνασσός), και στη συνέχεια θέλησε να πραγματοποιήσει έλεγχο στην περιοχή του Καρντάκ (Ίμια). Σύμφωνα πάντα με τη δήλωση αυτή, η επίσκεψη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων είναι μία από τις δραστηριότητες στο Αιγαίο για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας από θαλάσσης και αέρος «με επιμονή και αποφασιστικότητα» και η προσπάθεια αυτή «θα συνεχιστεί και θα ενταθεί».

Keywords
Τυχαία Θέματα