Επετεύχθη το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Η αρχή θα γίνει με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το επόμενο χρονικό διάστημαΜετά θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία συζήτησης στο Εurogroup για το χρέοςΤι αναφέρουν Σαπέν και Σόιμπλε

Στη Βαλέτα έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την ολοκλήρωση της δευτερης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση μια συνολική συμφωνία για το χρέος αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Η αρχή θα γίνει με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

το επόμενο χρονικό διάστημα, για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας. Αμέσως μετά θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία συζήτησης στο Εurogroup για το χρέος.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν στο περιθώριο του Ecofin στη Βαλέτα της Μάλτας, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους θα συνεχιστεί η αβεβαιότητα στις αγορές, δεν θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη για την Ελλάδα και δεν θα ειναι δυνατή η επιστροφή στις αγορές. Πρόσθεσε ότι πρέπει να επιτευχθεί μια «συνολική συμφωνία» με το ΔΝΤ για το θέμα του χρέους.

Για συμφωνία στα κύρια σημεία έκανε λόγο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να συμπληρώσει ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει στα τεχνικά ζητήματα λόγω διαφορών στο πώς βλέπουν το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την κατ΄αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε, σημειώνοντας ότι έπρεπει να υπάρχει λύση γιατί διαφορετικά θα υπήρχε πρόβλημα.

«Όλοι ήθελαν μια συμφωνία και το άκουσα αυτό και από την αντιπολίτευση. Οπωσδήποτε υπάρχουν δύσκολα μέτρα, αλλά ευτυχώς αυτά θα παρθούν το 2019 και μετά. Αυτό μας δίνει ένα ζωτικό χώρο δύο ετών ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί η οικονομία, διότι η Ελλάδα έχει νοικοκυρέψει τα του οίκου της, τα δημοσιονομικά, άρα με το σινιάλο που δίνει με αυτή τη θετική εξέλιξη και μπορεί να ανακάμψει η ελληνική οικονομία», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καρβούνης.

Σημειώνεται ότι επόμενο κρίσιμο ορόσημο, που συνδέεται και με τη μορφή της τελικής συμφωνίας και στο οποίο δίνει ιδιαίτερο βάρος η κυβέρνηση, είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στις 21 έως 23 Απριλίου στην Ουάσιγκτον, όπου θα συζητηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το ζήτημα της διαπραγμάτευσης «περνάει» από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αύριο Κυριακή.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα