«Έως τον Ιούνιο η λύση – Πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς όπως ο Μέγας Αλέξανδρος»

Ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μίλησε στο πρακτορείο Reuters«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον»Ο υπουργός ελπίζει πως το σχέδιο θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο«Μπαράζ» επαφών Νίμιτς στα Σκόπια

Πεπεισμένος πως το θέμα με την ονομασία της πΓΔΜ θα έχει λυθεί μέχρι τον Ιούνιο εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters.

«Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει

να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα» ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξη του στο Reuters.

Δείτε επίσης: Με τις θέσεις της Ελλάδας ο Νίμιτς στην ΠΓΔΜ – Οι αντιδράσεις από τα Σκόπια

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα συνιστούσε πρόοδο για την ελληνική κυβέρνηση αν η διένεξη με τη γειτονική χώρα δεν έχει λήξει ως τον Ιούνιο, απάντησε: «Θα έχει διευθετηθεί».

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως υπήρξε μια νέα δυναμική για την επίλυση της διένεξης, καθώς μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση εκλέχθηκε στην πΓΔΜ πέρυσι και μετά από τρία χρόνια προσπάθειας οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Δείτε επίσης: Αντιδράει το σκοπιανό ΥΠΕΞ στην κατάθεση θέσεων από την ελληνική κυβέρνηση (video)

«Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς τα συμφέροντα της περιοχής, για τη σταθερότητα, την ασφάλεια κα την οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, αναφέροντας τη σημασία των αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Δείτε επίσης: Η ΠΓΔΜ θα αλλάξει άμεσα την ονομασία του αεροδρομίου και του αυτοκινητόδρομου

Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Αθήνα δουλεύει σε ένα σχέδιο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση συζήτησης.

«Ούτε ένα ελληνικό κείμενο που θα έχει τις απόψεις μας μόνο είναι, ούτε είναι ένα κείμενο που είναι ήδη συμφωνία–συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που εμείς θεωρούμε ότι με αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε» αποσαφήνισε ο υπουργός σχετικά με το προσχέδιο Συμφώνου το οποίο θα καταθέσει σύντομα η Αθήνα στη διαπραγμάτευση.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως ελπίζει ότι το σχέδιο θα είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο.

Η πιο μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών ήταν πάνω από τις αναφορές στο σύνταγμα των Σκοπίων, δήλωσε ο Κοτζιάς. Η Ελλάδα τις αντιλαμβάνεται ότι υποδηλώνουν εδαφικές αξιώσεις και λέει ότι πρέπει να αλλάξουν.

Πάνω από 140 χώρες σε όλο τον κόσμο αναφέρονται στη χώρα ως Μακεδονία.

«Επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι σήμερα δεν συμφωνούμε, τι όνομα έχει απομείνει;» είπε ο κ. Κοτζιάς όταν ρωτήθηκε για αυτή την έλλειψη υποστήριξης.

«Σε διεθνές επίπεδο, θα μείνει με το «Μακεδονία», επομένως δεν θα έχουμε κέρδος και στις διμερείς μας σχέσεις με το ‘πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας’. Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο ΄Μακεδονία΄, που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. ‘Ετσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες».

Σχετικά με τις διαδηλώσεις ο υπουργός σχολίασε ότι «Οι διαδηλώσεις είναι σημάδια δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, οι άνθρωποι που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό … δεν έχουν κακή πρόθεση».

«Είναι απλώς άνθρωποι που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική οπτική γωνία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιστορικές (μελλοντικές) ή μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας», πρόσθεσε.

«Μπαράζ» επαφών Νίμιτς στα Σκόπια

Αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης εντός μερικών εβδομάδων στο ζήτημα του Σκοπιανού εμφανίστηκε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Δείτε επίσης: Αισιοδοξία Νίμιτς για την ταχεία επίλυση του Σκοπιανού – Τι απαντά ο Ντιμιτρόφ (video)

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ έθεσε θέμα «εθνικής ταυτότητας» και σημείωσε πως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων

«Έχω πλήρη κατανόηση για εκείνους τους έλληνες πολίτες που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες – είτε με την έννοια της Αρχαίας Μακεδονίας, είτε με την έννοια της περιοχής. Με τον ίδιο τρόπο, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε εμένα και στους πολίτες της χώρας μας το δικαίωμα να λεγόμαστε Μακεδόνες και να μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα, που ανήκει στην ομάδα των σλαβικών γλωσσών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Ο κ. Νίμιτς, εκτός του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, συναντήθηκε ακόμη με τον Πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας Αλί Αχμέτι.

Η ελληνική θέση

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, τα επικρατέστερα σενάρια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι δύο και αφορούν αντίστοιχα σε δύο ονομασίες, οι οποίες θα αναγράφονται στα σλαβικά και θα είναι αμετάφραστες.

Ενδεικτικά, το πρώτο σενάριο αναφέρεται στο όνομα «Gornamakedonija», ενώ το δεύτερο εμπεριέχει τον όρο «Novamakedonija». Με το πρώτο φαίνεται να συναινεί περισσότερο η ελληνική πλευρά, ενώ με το δεύτερο οι Σκοπιανοί.
Keywords
Τυχαία Θέματα