«Δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή», ξεκαθαρίζει ο Τσακαλώτος (video)

“Είναι σημαντικό ότι η χώρα πρέπει να βγει από την τεχνική βοήθεια. Θέλουμε να πείσουμε ότι μέχρι την άνοιξη έχουμε το δικό μας πρόγραμμα”, είπε ο υπουργός Οικονομικών“Θα παρουσιάσουμε στο λαό το δικό μας πρόγραμμα. Η αλλαγή της επιτήρησης μας δίνει βαθμούς ελευθερίας”, πρόσθεσε“Την επόμενη πενταετία προβλέπεται μείωση φόρων που θα αφορά και τη μεσαία τάξη”, σημείωσεΑκόμα, ο κ. Τσακαλώτος, έκανε λόγο για μια “αντίληψη συνανάπτυξης” με την ΠΓΔΜ

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς είναι να πείσουμε ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουμε το δικό μας πρόγραμμα και τότε θα μπορούμε να έχουμε

ιδιοκτησία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας πως δεν χρειάζεται προληπτική γραμμή πίστωσης, ερωτηθείς για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά μετά τον Αύγουστο μια αλλαγή επιτήρησης που σιγά σιγά θα γίνει επιτήρηση πιο πολύ για τους στόχους «και θα μας δίνει βαθμούς ελευθερίας για το πώς αυτούς τους στόχους θα τους επιτυγχάνουμε».

«Η μεγάλη αλλαγή θα είναι για μένα αυτό κυρίως, ότι θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό το δικό μας πρόγραμμα», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς για το ζήτημα της προληπτικής γραμμής σημείωσε πως το σημαντικό είναι ότι η χώρα πρέπει να βγει από την τεχνική βοήθεια. Είπε δε πως οι αγορές θέλουν να είναι η Ελλάδα μια κανονική χώρα.

Περιέγραψε τους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση, φέροντας ως παραδείγματα τη συνέχιση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, τη δημόσια διοίκηση, τον επενδυτικό τομέα, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ κ.λπ. Το πρόγραμμα αυτό, είπε ο υπουργός, θα τεθεί στον λαό στις βουλευτικές εκλογές το 2019, προκειμένου «να ξέρει ο λαός τι έχει μπροστά του».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «έχουμε μια ανάκαμψη που έχει εύρος, σε πολλούς κλάδους συγχρόνως», και συνέχισε αναφερόμενος στις εξαγωγές που αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς.

Εν συνεχεία, παραδέχτηκε πως τέσσερα εκαταμμύρια Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, ωστόσο όπως είπε οι περισσότεροι χρωστούν μικρά ποσά. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως είναι διαχειρίσιμοι αριθμοί.

Επίσης, είπε πως στο μεθοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται την επόμενη 5ετία μείωση φόρων που θα αφορά και τη μεσαία τάξη. «Θα είναι πρωτίστως για τη μεσαία τάξη, για τις ομάδες που έχει δυσκολέψει περισσότερο η ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, παράλληλα, τα αντίμετρα και τον δημοσιονομικό χώρο, που, όπως είπε, τον δημιούργησε η κυβέρνηση.

Όσον αφορά σχετικά σχόλια του πρώην προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης και του απερχόμενου επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, σχολίασε πως «όταν λένε πως ήταν πιο εύκολα με εμάς, ήταν πως, αφού συμφωνήσαμε, τα κάναμε, δεν κάναμε κόλπα».

Στην προσωπική ερώτηση, εάν σήμερα, λόγω της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, αισθάνεται “λιγότερο αριστερός”, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «λίγο τσαλακωμένος μπορεί να είμαι. Έχεις και προβλήματα και συμβιβασμούς που πρέπει να κάνεις».

Για το συλλαλητήριο της Κυριακής

Για το συλλαλητήριο την ερχόμενη Κυριακή για το σκοπιανό, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως αυτό είναι «εντελώς νόμιμο», προσθέτοντας πως «κάποιος είχε πει και από το δικό μου κόμμα ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με τα συλλαλητήρια. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό». Και έκανε λόγο για μια αντίληψη συνανάπτυξης με τον βόρειο γείτονα, κάτι που, όπως είπε, δεν γίνεται χωρίς καλές σχέσεις. «Δεν μπορείς να θέλεις να κάνεις τη Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων και να μην έχεις καλές σχέσεις με τον βόρειο γείτονα», είπε. Πόσω μάλλον, πρόσθεσε, που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα ανατολικά από ό,τι στον Βορρά.

Ερωτηθείς για τις παλαιότερες δηλώσεις του για το όνομα «Μακεδονία», ο υπουργός απάντησε πως «έχουμε περάσει πολλά κύματα στο θέμα του ονόματος, με πολύ ακραίες θέσεις. Νιώθω δικαιωμένος που ήμουν σε μια μικρή αριστερά του 3% που έλεγε ότι δεν είναι σοβαρό να μην λυθεί το πρόβλημα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή βίντεο: left.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα