Ελληνικά και ξένα τραγούδια της εργατικής Πρωτομαγιάς

Ήταν πρώτη Μαΐου του 1886 όταν το σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο» έδωσε την ώθηση για να κατέβουν τα εργατικά συνδικάτα των Ηνωμένων Πολιτειών στους δρόμους. Στην πορεία του Σικάγο της 4ης Μαΐου έλαβαν μέρος 90.000 εργαζόμενοι και 350.000 εργάτες 1.200 εργοστασίων.

Η ειρηνική πορεία στην πλατεία Haymarket όμως μετά και τη βίαιη καταστολή της αστυνομίας, μετά από μία ρίψη χειροβομβίδας, μέτρησε θύματα και από τις δύο πλευρές,

κλείνοντας με τη «Δίκη τον οκτώ», όπου καταδικάστηκαν σε θάνατο 8 διαδηλωτές για τη βομβιστική επίθεση. Η δίκη αυτή θεωρείται ως μία από τις σοβαρότερες περιπτώσεις κακοδικίας στην ιστορία της Αμερικής.

Η καθιέρωση της 1ης Μαΐου ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών, αποφασίσθηκε κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δευτέρας Διεθνούς στο Παρίσι, τον Ιούλιο του 1889.

Στην Ελλάδα, η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση οργανώθηκε από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη το 1892. Μάλιστα τον επόμενο χρόνο, 2 χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν για την καθιέρωση οκταώρου, την κυριακάτικη αργία αλλά και την κρατική ασφάλιση των εργατικών ατυχημάτων. Ένα χρόνο αργότερα, η μεγάλη εργατική πορεία έληξε με 10 συλλήψεις.

Μεγάλη στιγμή στο εργατικό κίνημα της χώρας μας, ο Φεβρουάριος του 1936, όπου εργάτες έκαναν κατάληψη σε ένα εργοστάσιο αντιδρώντας στην απόρριψη των αιτημάτων τους. Η κινητοποίηση αυτή βρήκε συμπαραστάτες καπνεργάτες από διάφορα εργοστάσια, οδηγώντας λόγω και των πολλών και διαφορετικών συγκεντρώσεων στην Θεσσαλονίκη, στην κινητοποίηση του στρατού και της αστυνομίας. Ο απολογισμός ήταν 12 νεκροί και πάνω από 300 τραυματίες.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και την 1η Μαΐου 1944, όταν 200 Έλληνες κομμουνιστές και αριστεροί αγωνιστές έπεφταν νεκροί στο σκοπευτήριο Καισαριανής από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής.

Εμείς ακούμε εδώ κάποια τραγούδια που γράφτηκαν με αφορμή τους αγώνες και τη θυσία κάποιων ανθρώπων, προκειμένου σήμερα να μπορούμε να θεωρούμε αυτονόητα κάποια δικαιώματα που κερδήθηκαν με αίμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα