Εκδικάζεται στο Συμβούλιο Εφετών η αίτηση αναστολής της Ηριάννας (εικόνες)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Εφετείο για την ΗριάνναΣυνεδριάζει για αναστολή ποινής το Συμβούλιο Εφετών

Ενώπιον των δικαστών του Πενταμελούς Εφετείου συζητείται σήμερα η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών που επιβλήθηκε στην 29χρονη Ηριάννα για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς καθώς και για κατοχή και μεταφορά όπλων και πυρομαχικών.

Η Ηριάννα Β.Λ και ο Περικλής Μ. μεταφέρονται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας στο Εφετείο Αθηνών
όπου είχαν κριθεί πρωτοδίκως ένοχοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Την περασμένη εβδομάδα καθαρογράφηκε η απόφαση με την οποία η 29χρονη Ηριάννα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, χωρίς ελαφρυντικά και το Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει εάν θα ανασταλεί η πρωτόδικη ποινή.

Σημειώνεται ότι η 29χρονη καταδικάστηκε για συμμετοχή της στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA, που έχει αμφισβητηθεί ακόμα και από τον ιατροδικαστή της ΕΛ.ΑΣ.

Στη δίκη της 29χρονης, τον περασμένο Ιούνιο, προσκομίστηκε έκθεση του Γ. Φιτσιάλου, ο οποίος είναι επίσημος πραγματογνώμονας των ελληνικών δικαστηρίων και διδάκτορας μοριακής ιολογίας, στην οποία αμφισβητείται η «ταυτοποίηση». Ο κ. Φιτσιάλος τονίζει ότι για να υπάρξει ταύτιση γενετικού υλικού απαιτείται πλήρης γενετική ταυτοποίηση, δηλαδή 16 γενετικοί δείκτες και αρκετή ποσότητα γενετικού υλικού που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε.

Στην περίπτωση της Ηρριάνας έδειξαν συμβατότητα 7 δείκτες, 5 δείκτες δεν ταυτοποιήθηκαν καθώς αποδείχθηκαν μη πλήρως συμβατοί και σε 3 δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με ειδικούς τα αποτελέσματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν δίνουν «πλήρες προφίλ» με απόλυτη βεβαιότητα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις τόσο ελληνικά όσο και δικαστήρια άλλων χωρών δεν θεωρούν επαρκές το στοιχείο για να στηριχθεί σε αυτό καταδίκη.

Υπουργικό αίτημα για καθαρογραφή

Την επίσπευση καθαρογραφής της πρωτόδικης απόφασης είχε ζητήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Η υπόθεση της Ηριάννας έχει ξεσηκώσει μεγάλο κύμα αλληλεγγύης, με προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών, της πολιτικής, του αθλητισμού, των κινημάτων, να απευθύνουν έκκληση προς τη Δικαιοσύνη να μην καταδικάσει έναν νέο -και όπως όλα δείχνουν, αθώο- άνθρωπο, για μια ζωή.

Από νωρίς το πρωί είναι δεκάδες οι συγκεντρωμένοι που έχουν σπεύσει στο Εφετείο για να συμπαρασταθούν στην 29χρονη.

Keywords
Τυχαία Θέματα