ΔΝΤ: Καταγράφηκε πρόοδος, αλλά σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά (video)

Πρόοδος έχει καταγραφεί στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της β’αξιολόγησης, τόνισε σήμερα ο Τζέρι Ράις, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ωστόσο σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται, επισήμανε ο κ. Ράις, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα η αποστολή του Ταμείου, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία. O ίδιος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε νέα

επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ, όπως επίσης και ότι οι όροι του Ταμείου για συμμετοχή στο πρόγραμμα δεν έχουν αλλάξει, ενώ απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν στη λεγόμενη τεχνική συμφωνία (staff level agreement).

Αναφορικά με το πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε τη θέση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ -η οποία σημειωτέον την ερχόμενη Δευτέρα θα παραστεί σε εκδήλωση στο Βερολίνο προσκεκλημένη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ– ότι θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος αφορά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η συμφωνία για το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει -όπως είπε- να προηγηθεί του δεύτερου πυλώνα ο οποίος αφορά τη δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε περαιτέρω αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τις συζητήσεις που αφορούν τη διαδικασία του Δημοσίου Χρέους.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα που φέρουν το ΔΝΤ να βλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2018 και να ζητά πρόσθετα μέτρα για το επόμενο έτος ο Τζέρι Ράις δεν επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες. Ερωτηθείς για το ποιος ευθύνεται για τις καθυστερήσεις και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, αρκέστηκε να αναφέρει ότι όλοι εργάζονται για να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Όλοι εμπλέκονται με καλή πρόθεση.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επαφές με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την εμμονή του Ταμείου να ζητά μέτρα λιτότητας παρότι πρόσφατα έχει διακηρύξει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται άλλη λιτότητα, ο κ. Ράις απάντησε πως η πολιτική του Ταμείου καθορίζεται από τα οικονομικά μεγέθη και μόνο.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, χαμήλωσε τις προσδοκίες σχετικά με την Εαρινή Σύνοδο, λέγοντας πως κατά τη διάρκειά της θα βρίσκονται στην Ουάσινγκτον δεκάδες αποστολές κρατών, όπως και η ελληνική, ενώ δήλωσε πως δεν γνωρίζει για κάποια ιδιαίτερη συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία.

On Greece: There has been progress in discussions, but important issues remain outstanding pic.twitter.com/gwP58aEiv6

— Gerry Rice (@IMFSpokesperson) April 6, 2017

Keywords
Τυχαία Θέματα