Διεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας για συνολική συμφωνία – Συνεδρίαση EWG

Διαβεβαιώσεις για το ελληνικό χρέος αναμένει το ΔΝΤΣτόχος της Ελλάδος η συνολική συμφωνίαΣυζητήσεις στο EWG εν όψει Eurogroup

Σε εξέλιξη «πυρετός διαβουλεύσεων» προκειμένου να βρεθεί η συμβιβαστική φόρμουλα για μια «συνολική» συμφωνία, που θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει

σε όλους τους τόνους ότι δεν θα γίνει αποδεκτή μία οποιαδήποτε συμφωνία και οι ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Επίσης καλά ενημερωμένες πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι το ΔΝΤ αναμένει διαβεβαιώσεις από την πλευρά Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ επιθυμεί να γνωρίζει με ποιον τρόπο οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδα θα μειωθούν στα επίπεδα που προβλέπει η συμφωνία του Μαΐου του 2016, δηλαδή στο 20% του ΑΕΠ μετά τη λήξη του προγράμματος.

Όταν το ΔΝΤ λάβει αυτές τις διαβεβαιώσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών θα είναι σε θέση να εκταμιεύσει χρήματα για την Ελλάδα, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Διευκρίνισαν, δε, ότι εάν αυτές οι διαβεβαιώσεις δοθούν πριν το τέλος του προγράμματος του ΕSM, τότε και το ΔΝΤ θα προχωρήσει τις εκταμιεύσεις πριν από τον Αύγουστο του 2018.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων από το πρόγραμμα του ESM, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα καθώς το ΔΣ του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να εγκρίνει «επί της αρχής» ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα, στη βάση της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί για το πακέτο μέτρων.

Τέλος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πρότασή του ΔΝΤ προς το ΔΣ του θα συνοδεύεται από μια έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), η οποία θα λαμβάνει υπόψη της όσα θα έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.

Για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και την προετοιμασία του Eurogroup συνεδριάζει σήμερα το EWG στο οποίο θα συμμετέχει ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα