«Η αντανάκλαση της φύσης» από τους ICY & SOT (εικόνες – videos)

Ο ICY (γεννήθηκε το 1985) και ο SOT (γεννήθηκε το 1991) είναι αδέλφια. Γεννήθηκαν στην Ταμπρίζ του Ιράν. Είναι καλλιτέχνες δρόμου και δουλεύουν στένσιλ. Στην πατρίδα τους ρίσκαραν φυλάκιση, μιας και αποτολμούσαν με την τέχνη τους να σχολιάζουν θέματα όπως ανθρώπινα δικαιώματα, οικολογική δικαιοσύνη, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα.

Για πολλούς ήταν «οι Banksy του Ιράν». Τους συνέλαβαν πολλές φορές. Πριν από πέντε χρόνια, τους δόθηκε

μια ανέλπιστη ευκαιρία: μια αποκλειστική έκθεση στη Νέα Υόρκη. Ζήτησαν άσυλο, τους δόθηκε, και πλέον είναι αποκλεισμένοι εφ’ όρου ζωής από το «σπίτι τους», την πατρίδα τους. Η Σάρλοτ Σκοτ-Ουίλσον γύρισε ένα ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Made in Iran», στο οποίο αφηγείται την ιστορία της αυτοεξορίας των δύο αδελφών, που αναζητούν καινούργιο «σπίτι», όπου προσπαθούν να εγκαθιδρυθούν εκ νέου ως καλλιτέχνες.

Εγκατεστημένοι στο Μπρούκλιν, οι ICY & SOT συμμετείχαν, τον προηγούμενο μήνα, με ένα έργο στένσιλ και μία εγκατάσταση στην Art Villa Garikula που διεξάγεται στην Τυφλίδα. Με τα δύο έργα τους, άνοιξε το «Fest I Nova’17 – Elements of Communication» (το 9ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης προς τιμήν των Αδελφών Ζντάνεβιτς).

Είναι η πρώτη φορά που τα δύο αδέλφια βρέθηκαν στη Γεωργία. Το στένσιλ αναπαριστά ένα θλιμμένο αγοράκι να βαδίζει στο δρόμο, στην Ταμπρίζ (μια εικόνα-αλληγορία της καταπίεσης καλλιτεχνών στο Ιράν).

Η εγκατάσταση αποτελείται από δύο μέρη: το ένα -που φέρει τον τίτλο «Η αντανάκλαση της φύσης»– είναι ένας καθρέφτης και για τους ICY & SOT ενσαρκώνει τη φιλική στο περιβάλλον στάση της ανθρωπότητας απέναντι στη φύση και σ’ έναν βιώσιμο τρόπο ζωής. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από πλαστικά απόβλητα που οι καλλιτέχνες συγκέντρωσαν απ’ τις όχθες του ποταμού Τετζάμι (είναι η έλλειψη φροντίδας, η αμέλεια, που αφήνει ουλή στη φύση).

Το μήνυμα του έργου τους; Ένα απαλλαγμένο από απόβλητα φυσικό περιβάλλον.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Icy And Sot (@icyandsot) στις Μάι 29, 2017, 4:20πμ PDT

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Icy And Sot (@icyandsot) στις Μάι 31, 2017, 8:34πμ PDT

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Icy And Sot (@icyandsot) στις Ιούν 3, 2017, 8:35πμ PDT

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα