Δείτε τι αλλάζει στα ταξίδια έξω από την ΕΕ – Νέο νομοσχέδιο της Κομισιόν

Όλοι ευρωπαίοι πολίτες θα υποβάλλονται σε ηλεκτρονικό έλεγχο ασφαλείας κατά την είσοδο και έξοδό τους από την ΕΕ, σύμφωνα με νέο κανονισμό που εγκρίθηκε από την Κομισιόν.

Αναλυτικότερα, ο σχετικός κανονισμός εγκρίθηκε την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τίθεται σε ισχύ άμεσα, δηλαδή είκοσι ημέρες μετά τη δημοσίευσή του.

Αφετηρία αποτέλεσε η προσπάθεια της ΕΕ να εντοπίσει τους αποκαλούμενους «ξένους μαχητές» (foreign fighters), δηλαδή τους Ευρωπαίους που ταξιδεύουν στο Ιράκ ή στη Συρία, ενδεχομένως

μέσω τρίτης χώρας, με σκοπό να ενταχθούν σε τρομοκρατικές ομάδες ή να λάβουν σχετική εκπαίδευση και να επιστρέψουν στην Ευρώπη για να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη μία νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία ποινικοποιεί τη δράση των «ξένων μαχητών», αλλά και ενέργειες όπως η συνδρομή σε τρομοκρατική επίθεση, αλλά και η δημόσια υποκίνηση ή εξύμνηση τρομοκρατικών πράξεων.

Το επόμενο βήμα για τη στρατηγική κατά της τρομοκρατίας, αλλά και για τη νέα πολιτική συμμαχία της Κεντροδεξιάς με τους Φιλελεύθερους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι η πληρέστερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών.

Αυτό επισημαίνει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, μιλώντας στους δημοσιογράφους την Τετάρτη. «Έχουμε πει ότι δραστηριοποιούμαστε από κοινού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, γι’ αυτό θέλουμε να ιδρύσουμε μία ειδική επιτροπή στο Ευρωκοινοβούλιο για την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διασύνδεση των υπηρεσιών» δηλώνει ο γερμανός πολιτικός. «Υπάρχουν κενά στη συνεργασία μας, κάτι που φάνηκε στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι, Βρυξέλλες και Βερολίνο. Εδώ θα εστιάσουμε. Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται αν το θέμα ρυθμίζεται σε τοπικό, εθνικό, ή ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό που θέλει ο πολίτης είναι η μέγιστη δυνατή ασφάλεια» καταλήγει ο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα