Δ. Παπαγγελόπουλος: Η εισαγγελέας επικαλείται δηλώσεις, που έκανα 15 μέρες μετά

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» σύμφωνα με το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρεμβαίνει στο έργο της εισαγγελέως Εφετών και στο πώς χειρίστηκε το θέμα του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, δίνει ο πρώτος με δήλωσή του.

Αναλυτικά ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει:

«Η διαπλοκή ψυχορραγεί και παραληρεί. Λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού για αυτήν, παίζει τα ρέστα της».

Παράλληλα, προσέθεσε ο κ. Παπαγγελόπουλος:
«Η κα Τσατάκη παραδέχεται στην ανακοίνωσή της ότι με επισκέφθηκε στο γραφείο μου,

με δική της πρωτοβουλία. Εντυπωσιακά αστείο είναι ότι σαν αιτία της επίσκεψής της, επικαλείται δηλώσεις που δεν είχα κάνει ακόμα, αλλά έκανα 15 μέρες μετά τη συνάντησή μας. Η αλήθεια είναι ότι με επισκέφθηκε για να την συμβουλεύσω και να τη βοηθήσω.

Ενεργώντας πάντα θεσμικά έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση για να τον ενημερώσω και να ενημερωθούν στη συνέχεια και οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με την επιστολή αυτή απαντάω σε όσα ισχυρίζεται η κα Τσατάκη».

Και κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης: «Τη Δευτέρα, που θα δημοσιοποιηθεί η επιστολή, θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του».

Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα η κα Τσατάκη κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτσαμάνη σχετικά με τις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι κατά την επίσκεψή της στο γραφείο του «πιεστικά μου εζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία, όπως μου εδήλωσε, παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα, για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα επί λέξει μου εδήλωσε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς που χειριζόταν σχετική δικογραφία, η οποία μου είχε υποβληθεί κατόπιν αιτήματός μου προς συσχέτιση με συναφή την οποία και χειριζόμουν, ευρίσκεται δικονομικά εις στάδιο περαίωσης και η εν λόγω εισαγγελέας προτίθεται να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος των υπόπτων, τους οποίους με την ενέργειά μου σκόπευα να ευνοήσω, κατά την άποψή του».

Σε άλλο σημείο της αναφοράς της η κυρία Τσατάκη σημειώνει:
«Περαιτέρω, την 22/11/2015 ημέρα Κυριακή και περί ώραν 11.30 πρωινήν, καθ' ο χρόνο εκινούμην με το υπηρεσιακό όχημα μετά το γραφείο, εδέχθην εις το κινητό μου τηλέφωνο δύο τηλεφωνικές κλήσεις από το κινητό τηλέφωνο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλου, κατά τη διάρκεια των οποίων είπε ότι ήθελε να μου μιλήσει. Η απάντησή μου ήτο ότι ευρισκόμουν καθ' οδόν προς την οικία μου και ότι εντός ολίγων λεπτών θα ευρισκόμουν εκεί, από όπου και θα του τηλεφωνούσα η ίδια, όπως και έγινε. Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος, μου συνέστησε εκ νέου να επιστρέψω τη δικογραφία που «χειρίζομαι παράνομα» στην εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει σε βάρος μου άγριος πόλεμος.

Χαρακτηριστικά δε, τόνισε ότι έχω στα χέρια μου… ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου… και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου».

Και η κυρία Τσατάνη στην αναφορά της καταλήγει: «Εις το σημείο τούτο σας αναφέρω ότι διά τις προαναφερθείσες επικοινωνίες του κ. αναπληρωτή υπουργού υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τον ίδιο τον κ. Παπαγγελόπουλο, λέγοντας τα εξής:

«Κάτω τα χέρια από τη Δικαιοσύνη κ. Τσίπρα», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος τονίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα επιτρέψει χειραγώγηση και τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης.

Με αφορμή δημοσιεύματα και σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι οι σημερινές σοβαρότατες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τις χειρότερες υποψίες της ΝΔ.

«Η υπό τον κ. Τσίπρα ομάδα εξουσίας επιχειρεί να εγκαθιδρύσει κομματικό κράτος και σύστημα απροκάλυπτης χειραγώγησης της Δικαιοσύνης», συνέχισε υπογραμμίζοντας πως η επίκληση της μόνιμης δικαιολογίας περί «διαπλοκής» μόνον ως ομολογία πράξεων ωμής κατάργησης της διάκρισης των εξουσιών ακούγεται.
«Ουδείς πείθεται. Πόσο μάλλον που ο δήθεν διώκτης αποκαλύπτεται κρυφός και κατά συρροήν συνομιλητής εκείνων που ο ίδιος δημόσια καταγγέλλει», συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος και είπε ότι η ΝΔ ζητά την άμεση διαβίβαση στη Βουλή της υπόθεσης των παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό της.

«Ζητάμε επίσης την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να απαντήσει η κυβέρνηση στα καταλυτικά ερωτήματα που έχουν προκύψει», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Ανακοίνωση όμως για το θέμα και εν γένει για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης εξέδωσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος:

«Εικόνα ανεπίτρεπτων παρεμβάσεων και επίδειξης «πανοπτικού» ελέγχου στη Δικαιοσύνη μέσω διαύλων που έχουν, λόγω της προϊστορίας τους, πολύ συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και συγκροτούν δομή εξουσίας που εξυπηρετεί την κυβέρνηση»,συνιστούν , σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τα δημοσιεύματα για παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ο κ. Βενιζέλος τονίζει στη δήλωσή του πως «όταν το ίδιο συμβαίνει ως κυβερνητική πράξη ή ως δεδηλωμένη πρόθεση στη Δικαιοσύνη, στις Ανεξάρτητες Αρχές, στα ΜΜΕ, στο διαδίκτυο, τίθεται μείζον ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου».

Ακόμη στη δήλωσή του αναφέρει: «Όταν ζητούσα πριν λίγες ημέρες να συζητηθεί το ζήτημα της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να κληθούν σε ακρόαση ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, δεν ήξερα ότι ήδη εκκρεμούσε πρωτοφανής καταγγελία εισαγγελέα Εφετών που είχε θέσει στο αρχείο γνωστή δικογραφία και κατά της οποίας είχε παραγγείλει πειθαρχική έρευνα η κα πρόεδρος του ΑΠ. Τώρα κάποιες δηλώσεις και ενέργειες φωτίζονται περισσότερο και κυρίως συσχετίζονται».

Επίσης προσθέτει ότι «προκύπτουν μεγάλα θεσμικά ζητήματα από τις παραδοχές που έχει ήδη κάνει ο κ. αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης με κοινοβουλευτικές και άλλες δημόσιες τοποθετήσεις του και με τα όσα ο ίδιος δήλωσε αντικρούοντας την αναφορά της εισαγγελέως εφετών Αθηνών της οποίας προφανώς έλαβε γνώση πριν διαβιβαστεί στη Βουλή:

– Συνομολογεί ότι παρακολουθεί ποινικές προδικασίες που είναι κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας μυστικές και την πορεία δικογραφιών που εκκρεμούν στη εισαγγελία όχι για λόγους διοίκησης της δικαιοσύνης αλλά επί της ουσίας.
– Επαινεί ή ψέγει δημόσια ενέργειες ή ακόμη και απλές προθέσεις εισαγγελικών λειτουργών που βεβαίως δεν δικαιούται να γνωρίζει με νόμιμο τρόπο και τις οποίες ταυτοχρόνως γνωρίζουν επιλεγμένα έντυπα ή ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
– Έχει προτιμήσεις για το ποιοι εισαγγελικοί λειτουργοί θα χειριστούν υποθέσεις για τις οποίες εκδηλώνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι στο αφηρημένο πλαίσιο κατηγορίας υποθέσεων αλλά συγκεκριμένα και ειδικά.
– Εκδηλώνει τη συμφωνία ή τη διαφωνία του με την κίνηση πειθαρχικών διαδικασιών κατά εισαγγελικών λειτουργών όταν έχει ήδη επιληφθεί ο δικαστικός ή εισαγγελικός λειτουργός που είναι πειθαρχικός προϊστάμενος τους.»

Να σημειωθεί ότι την 1η Μαρτίου, έγινε γνωστό ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της εισαγγελέως για τον τρόπο χειρισμού της επίμαχης δικογραφίας, παρά το γεγονός ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής είχε αποφανθεί ότι νομίμως η κ. Τσατάνη είχε αναλάβει και χειριστεί την εν λόγω έρευνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα