Η Ελλάδα δείχνει το δρόμο: Πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα (εικόνες+video)

Εκατοντάδες άνθρωποι σπεύδουν από το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες, συνδυάζοντας παράλληλα και… καρναβαλική διάθεση.

Μικροί και μεγάλοι μασκαράδες με σακούλες στα χέρια συρρέουν στο Σύνταγμα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και προσφέρουν ό,τι μπορούν στους πρόσφυγες που αυτή την ώρα υπολογίζονται γύρω στους 30.000 (επί ελληνικού εδάφους).

Μέχρι και την τελευταία στιγμή λίγο μετά τις 6 το απόγευμα οι Αθηναίοι

έφταναν στην πλατεία Συντάγματος και άφηναν σακούλες με ρούχα, τρόφιμα, φάρμακα, βρεφικά είδη, είδη υγιεινής.

Σχεδόν 10.000 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης» και με αμείωτο ρυθμό συνέχιζαν να προσέρχονται στην πλατεία.

«Από τις 10 το πρωί δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό να έρχονται και να προσφέρουν» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ μέλος του «Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης» και υπογραμμίζει ότι η προσέλευση του κόσμου έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

«Είναι συγκινητική αυτή η ανταπόκριση. Δεν περιμέναμε όλη αυτήν την ευαισθησία που έχει δείξει ο κόσμος και τα κύματα αγάπης που σήμερα εισπράξαμε».

Άνθρωποι σε αναπηρικό καροτσάκι, ηλικιωμένοι, γονείς με τα παιδιά στην αγκαλιά τους, νεαρός κόσμος, όλοι περνούσαν και άφηναν και κάτι για τους πρόσφυγες, τους άστεγους, τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Οι 200 εθελοντές παραλάμβαναν τις σακούλες και τις ταξινομούσαν.

«Κατευθύνουμε τον κόσμο ανάλογα με το τι προσφέρει σε ποιο τομέα να τα τοποθετεί. Έχουμε μαζέψει τρόφιμα, ρούχα και παπούτσια ακόμη και χαλί» μας λέει ένας από τους εθελοντές.

Τα δυο φορτηγά που διατέθηκαν από εταιρεία μεταφορών γέμισαν με κούτες, τσάντες ακόμη και βαλίτσες, ενώ αυτοκίνητα εθελοντών έκαναν αμέτρητες διαδρομές προς τις αποθήκες όπου θα γίνει η ταξινόμηση, διαλογή και τέλος η παράδοση. «Τελικός προορισμός είναι τα κέντρα υποδοχής προσφύγων σε Ελληνικό, Πειραιά και γενικά όπου υπάρχει δομή εδώ στην Αθήνα, ενώ θα σταλούν αρκετά πράγματα και στην Ειδομένη.

Παράλληλα, θα προσφέρουμε ένα μέρος και στην ‘Κοινωνική Κουζίνα ο Άλλος Άνθρωπος’, αλλά και στο Στέκι Μεταναστών» υπογραμμίζει ένα μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αρκετά τρόφιμα και είδη υγιεινής βέβαια δίνονταν εκείνη την ώρα σε πρόσφυγες και άστεγους που βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος.

Στα άμεσα σχέδια πάντως του Δικτύου είναι να οργανωθεί σύντομα μια ανάλογη πρωτοβουλία για να συγκεντρωθούν εκ νέου κυρίως τρόφιμα, φάρμακα και είδη υγιεινής, καθώς «πολύς κόσμος μας πλησίασε και μας ζήτησε κάτι τέτοιο γιατί ήθελε να έρθει, αλλά δεν πρόλαβε» συμπληρώνει ένας εθελοντής.

Παράλληλα στην πλατεία Συντάγματος ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο οι τετραήμερες εκδηλώσεις με αποκριάτικα έθιμα από όλη την Ελλάδα με τίτλο «Μία μικρή Ελλάδα στην Αθήνα» από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και τον δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων, δέκα περιφέρειες της χώρας (Θεσσαλίας, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Αν. Μακεδονίας-Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου) παρουσίασαν τα πιο αντιπροσωπευτικά ήθη και αποκριάτικα έθιμά τους, μέσω των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων τους. Οι επισκέπτες είχαν επίσης την ευκαιρία να γευτούν τοπικά προϊόντα και εδέσματα, ενώ μέσω οθονών η κάθε περιφέρεια πρόβαλε θεματικά βίντεο.

Την ίδια ώρα σε ένα μεγάλο παιδότοπο για τους μικρούς μασκαράδες μετατράπηκε, σήμερα, το Ζάππειο. Από τις 11:00 το πρωί και για πάνω από τέσσερις ώρες, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι διασκέδασαν με αποκριάτικα εικαστικά δρώμενα, διαδραστική παράσταση τσίρκου από τους “Cirque Musical”, ξυλοπόδαρους, face painting, μπαλονοκατασκευές, dj, street dance, παντομίμα και με την ομάδα εμψυχωτών του “Greek Animators”.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν ο δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το παρών έδωσαν ακόμη η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Βig Band του Δήμου Αθηναίων, καθώς και το Πολιτιστικό Κέντρο Βαφειοχωρίου με μουσικοκινητικά παιχνίδια.

Διαβάστε σχετικά:

Τεράστια προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης στο Σύνταγμα
Keywords
Τυχαία Θέματα