Χριστουγεννιάτικα δέντρα και επιπτώσεις στο περιβάλλον

Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα το έθιμο του στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου αναβιώνει καθώς σε βάζει σε γιορτινή διάθεση και είναι διασκεδαστικό για τα παιδιά.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο που θα επιλέξει ένα σπιτικό αποτελεί εκτός των άλλων και μια αγοραστική πράξη με αξιοσημείωτους τζίρους κάθε χρόνο.

Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την χρήση τεχνητών Χριστουγεννιάτικων δέντρων δεδομένου πως πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν φυσικό.

Σύμφωνα

με περιβαλλοντολογική μελέτη ένα φυσικό δέντρο, μεγαλωμένο με φυσιολογικές συνθήκες είναι πέντε φορές περισσότερο συμβατό με το περιβάλλον από ότι ένα τεχνητό. Αυτά ήταν τα αποτελέσματα από μια σουηδική μελέτη που εκπονήθηκε από το Ινστιτούτο αέρα και περιβάλλοντος του Γκέτενμποργκ.

Η μελέτη βασίστηκε στην ανάλυση του κύκλου ζωής των φυσικών και τεχνητών (πλαστικών) δέντρων (artificial vs. christmas trees). Αλλά αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο, όπως η μελέτη έδειξε, είναι αυτό που καταπλήσσει περισσότερο.

Το πλαστικό δέντρο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη αγοράστηκε από μια αποθήκη με εισαγόμενα είδη στη σουηδική πρωτεύουσα. Ένα υπέροχο και εντελώς φυσικό στην εμφάνιση έλατο φτιαγμένο από PVC- πλαστικό και μέταλλο, με πειστικά ελκυστικό πράσινο χρώμα. Το πλαστικό δέντρο είχε βάρος 20 κιλά. Συνοδευόταν από δεκαετή εγγύηση. Το τεχνητό δέντρο ήταν φτιαγμένο στο Χονκ-Κονκ και μεταφέρθηκε 20,000 χιλιόμετρα (12,400 μίλια) στη Στοκχόλμη με πλοίο.

Το φυσικό δέντρο της μελέτης ήταν ηλικίας 10 ετών, ύψους 2 μέτρων και βάρους 10 κιλών. Έφθασε μεταφερόμενο στην καρότσα ενός φορτηγού αυτοκινήτου.

Η δεκαετής εγγύηση του πλαστικού δέντρου δίνει στο τεχνητό προϊόν ένα μεγάλο αβαντάζ. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις που το φυσικό δέντρο ασκεί στο περιβάλλον πρέπει να πολλαπλασιασθούν με το 10 ώστε να είναι συγκρίσιμα τα αποτελέσματα.

Πρακτικά κάποιος δύσκολα θα χρησιμοποιούσε το ίδιο δέντρο για 10 συνεχόμενα χρόνια, είτε αυτό ήταν πλαστικό είτε όχι, ανεξάρτητα από την εγγύηση. Αν κάποιος για παράδειγμα τοποθετήσει την πραγματική διάρκεια ζωής ενός πλαστικού δέντρου στα 5 ή 6 χρόνια, η περιβαλλοντολογική επιβάρυνση ασφαλώς θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με το φυσικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα