Χάνει τον τίτλο της «Πρώτης Κυρίας» η σύζυγος του Μακρόν

Δεν πρόκειται τελικά να λάβει τον επίσημο τίτλο της «Πρώτης Κυρίας» η σύζυγος του προέδρου της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, ενώ χάνει επίσης κι ένα ειδικό κονδύλι από τα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης, έπειτα από ένα διαδικτυακό αίτημα «κατά της θέσπισης θέσης Πρώτης Κυρίας για την Μπριζίτ Μακρόν», το οποίο μάλιστα κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 275.000 υπογραφές, σε ένα διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.

Αναλυτικότερα, τις επόμενες ημέρες

αναμένεται να κυκλοφορήσει στη Γαλλία μια «χάρτα διαφάνειας», η οποία θα ξεκαθαρίζει τον ρόλο της συζύγου του Εμανουέλ Μακρόν, αν και συνεργάτες του γάλλου προέδρου ισχυρίζονται ότι ο ρόλος θα είναι αυστηρά δημόσιος και όχι πολιτικός.

Το θέμα έλαβε μεγάλες διαστάσεις στη Γαλλία, αναγκάζοντας κυβερνητικά στελέχη να προβούν σε σχετικές διευκρινίσεις.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής «κούρσας», ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι η σύζυγός του θα έχει «έναν δημόσιο ρόλο», έτσι ώστε «να τελειώσει η γαλλική υποκρισία», αλλά «δεν θα επιβαρύνει τον Γάλλο φορολογούμενο».

Ωστόσο, δημοσκόπηση της «YouGov» του περασμένου Μαΐου, έδειξε ότι πάνω από τα 2/3 των Γάλλων (68%), λένε «όχι» στην ανάθεση επίσημου ρόλου στη σύζυγο του αρχηγού του κράτους.

Το ζήτημα προκάλεσε έντονες συζητήσεις στη Γαλλία σε μια περίοδο που ένας νέος νόμος για την «ηθικοποίηση» του πολιτικού βίου απαγορεύει σε υπουργούς και βουλευτές να προσλαμβάνουν μέλη των οικογενειών τους ως συνεργάτες τους.

Η λεγόμενη «χάρτα διαφάνειας» αναμένεται να αποσαφηνίσει τον ρόλο της συζύγου του γάλλου προέδρου, αλλά και τον ακριβή αριθμό των ατόμων που θα απασχολεί, όπως και το κόστος για τους φορολογούμενους.

Σαφείς κανόνες δεν είχαν προσδιοριστεί μέχρι τώρα στη Γαλλία και οι δημόσιες και φιλανθρωπικές δραστηριότητες των συζύγων των πρώην προέδρων χρηματοδοτούνταν από τον ετήσιο προϋπολογισμό του Ελυζέ, ύψους 5-7 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, το περιβάλλον του Μακρόν υποστηρίζει πως οι αλλαγές που προτείνονται δεν είναι προϊόν πίεσης από το διαδικτυακό αίτημα, αλλά το συμπέρασμα μιας ομάδας εργασίας.

«Η Μπριζίτ Μακρόν έχει έναν ρόλο και ευθύνες. Επιδιώκουμε τη διαφάνεια αλλά και να καθορίσουμε τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Δεν θα γίνει αλλαγή στο Σύνταγμα, ούτε νέα χρηματοδότηση, ούτε μισθός για την Μπριζίτ Μακρόν. Να σταματήσει η υποκρισία!… Δέχεται πάνω από 200 επιστολές ημερησίως… και διατηρεί με τη μέγιστη διακριτικότητα επαφή με το γαλλικό κοινό», ανέφερε χαρακτηριστικά στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ.

«Δεν μιλούμε για θέση εργασίας, αλλά για το στάτους της. Η εργασία αμείβεται. Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν λαμβάνει αμοιβή, ούτε θα αμείβεται για τις δραστηριότητές της έστω και αν είναι συνεχώς παρούσα στο πλευρό του συζύγου της. Είναι θέμα διαφάνειας», υποστήριξε ο Καστανέρ σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο France2.

Ο Μακρόν, η δημοτικότητα του οποίου παρουσιάζει κάμψη μετά από μόλις τρεις μήνες στην εξουσία, είναι αντιμέτωπος και με μια «μίνι» ανταρσία από πολιτικούς που απειλούν να τορπιλίσουν την ψηφοφορία για τον «νόμο περί ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής», που «ψαλιδίζει» κάποια προνόμια υπουργών και βουλευτών.

Ζαν Κριστόφ Λαγκάρντ

Ένας από τους «αντάρτες», ο Ζαν Μισέλ Κλεμάν αρνείται να επιστρέψει στο Παρίσι για να ψηφίσει τονίζοντας ότι ο νόμος «δεν είναι προτεραιότητα». Ένας άλλος βουλευτής, ο Ζαν Κριστόφ Λαγκάρντ του κόμματος των Κεντρώων, είπε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να περιμένει μέχρι το Σεπτέμβριο. «Η ψηφοφορία καθυστέρησε επειδή τα έκαναν μπάχαλο στο “La République en Marche!”. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε μέχρι την επανέναρξη των εργασιών της βουλής, αλλά η κυβέρνηση θέλει να γίνει πρωτοσέλιδο με ένα ηλίθιο νομοσχέδιο καταμεσής τον Αύγουστο!», δήλωσε οργισμένος.

Ο νόμος αυτός ήταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Μακρόν, αλλά χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία (289 επί συνόλου 577 βουλευτών) για να περάσει. Μετά την αναβολή της ψηφοφορίας την περασμένη Πέμπτη πολλοί βουλευτές έχουν φύγει για διακοπές. Το κυβερνών κόμμα La République en Marche διεμήνυσε στους βουλευτές του να είναι παρόντες στην αυριανή (Τετάρτη 9 Αυγούστου) ψηφοφορία, αλλά όπως φαίνεται δεν θα συμμορφωθούν όλοι τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα