Από την Ισλανδία μέχρι την Αυστραλία: Αυτές είναι οι βουλευτίνες που θήλασαν στο Κοινοβούλιο

Η Λαρίσα Γουότερς έγινε τη Τρίτη η πρώτη βουλευτής της Αυστραλίας που θήλασε δημόσια το παιδί της μέσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο.

Η Γουότερς όμως δεν είναι η πρώτη μαμά-πολιτικός που θηλάζει μέσα στο Κοινοβούλιο. Είχαν προηγηθεί η Αργεντίνα Βικτώρια Ντόντα Πέρεθ, η Ουνούρ Μπρα Κονραντσνόντιρ από την Ισλανδία και η ισπανίδα βουλευτής του Podemos, Καρολίνα Μπεσκάνσα.

Όλες οι παραπάνω υπερασπίστηκαν με τον πλέον θαρραλέο τρόπο το δικαίωμα των γυναικών στο δημόσιο θηλασμό και μίλησαν ανοικτά για το γεγονός ότι μία γυναίκα μπορεί να είναι

μητέρα και παράλληλα να εκτελεί θαυμάσια τα καθήκοντα στη δουλειά της, εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.

Το altsantiri ρίχνει μία ματιά στις ιστορίες των τεσσάρων γυναικών.

Αυστραλία

Μια γερουσιαστής των Πρασίνων έγραψε ιστορία στην πολιτική ζωή της Αυστραλίας καθώς έγινε η πρώτη πολιτικός που θήλασε μέσα στο εθνικό κοινοβούλιο.

Η Λαρίσα Γουότερς επέστρεψε στην Γερουσία για πρώτη φορά χθες, Τρίτη μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της, το οποίο και πήρε μαζί της στην αίθουσα για να το θηλάσει στη διάρκεια ψηφοφορίας.

So proud that my daughter Alia is the first baby to be breastfed in the federal Parliament! We need more #women & parents in Parli #auspol pic.twitter.com/w34nxWxG0y

Larissa Waters (@larissawaters) 9 Μαΐου 2017

«Είμαι τόσο περήφανη που η κόρη μου Αλάια είναι το πρώτο μωρό που θηλάζει μέσα στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο! Χρειαζόμαστε περισσότερες #γυναίκες & γονείς στη Βουλή«, έγραψε στο Twitter.

Ο θηλασμός μέσα στους χώρους της Βουλής είναι συνέπεια των νέων κανονισμών που θεσπίστηκαν τον περασμένο χρόνο για την δημιουργία ενός πιο «φιλικού προς την οικογένεια» κοινοβουλίου στο απόηχο ενός «baby boom» που παρατηρήθηκε μεταξύ των πολιτικών.

Βάσει των προηγούμενων κανονισμών τα παιδιά αποκλείονταν από τους χώρους της Βουλής.

Η βουλευτής των Εργατικών Κέιτι Γκάλαχερ δήλωσε ότι θα πρέπει να μνημονευτεί το γεγονός.

Here is Kirstie Marshall before she was ejected from the Vic Parliament for breastfeeding her 11-day old bub. Look how far we have come! pic.twitter.com/LrzZcIFBXq

Larissa Waters (@larissawaters) 10 Μαΐου 2017

Αργεντινή

Η φωτογραφία της Βικτώρια Ντόντα Πέρεθ να θηλάζει το οχτάμηνο κοριτσάκι της ενώ παρακολουθεί μία συνεδρίαση της Βουλής στην Αργεντινή έκανε τον γύρο του κόσμου και σκόρπισε χαμόγελα με την κίνηση της Πέρεθ, η οποία υπερασπίστηκε το δικαίωμα των γυναικών, αλλά και το πολιτικών, να θηλάζουν δημόσια.

Η 31χρονη σήμερα Ντόντα Πέρεθ ήταν το νεώτερο μέλος της Βουλής της Αργεντινής όταν εκλέχτηκε βουλευτής στα 27 της το 2011.

Σήμερα αποτελεί ένα πρότυπο της απελευθέρωσης των εργαζόμενων μαμάδων και πλέον είναι διάσημη σε όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη με την γενναία της κίνηση.

Ισλανδία

Η 41χρονη βουλευτής του συντηρητικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας Ουνούρ Μπρα Κονραντσνόντιρ, συμμετείχε σε μία συνεδρίαση για το προσφυγικό, ενώ παράλληλα θήλαζε το μωρό της.

Καθώς ο δημόσιος θηλασμός συνέβη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο της Ισλανδίας, η ίδια σύμφωνα με την Independent δήλωσε αμέσως μετά:

«Για να μιλήσω έπρεπε είτε να βγάλω το κοριτσάκι μου από το στήθος μου -κάτι που θα την ξυπνούσε- και να την άφηνα να κλαίει στην αγκαλιά κάποιου βουλευτή που καθόταν δίπλα μου ή απλά να την πάρω μαζί μου… και σκέφτηκα ότι θα προκαλέσει λιγότερη ενόχληση το να την έχω μαζί μου, όπως και έγινε! Το μωρό μου δεν ενοχλήθηκε και δεν ενόχλησε καθόλου!» και πρόσθεσε: «Ο θηλασμός είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο!».

Επίσης η βουλευτής που είχε μαζί της στο κοινοβούλιο και τα άλλα δύο της παιδιά, ηλικίας 12 και 8 ετών τόνισε: «Οι πολιτικές ευθύνες που έχω αναλάβει δεν εμποδίζουν τα καθήκοντά μου ως μητέρα! Είναι σαν μια οποιαδήποτε άλλη δουλειά, πρέπει να κάνεις αυτό που πρέπει να γίνει».

Ισπανία

Στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση της νέας Βουλής της Ισπανίας, η Καρολίνα Μπεσκάνσα έσπευσε να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση.

Η βουλευτής του Podemos είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα θηλάσει το μωρό της μέσα στο κοινοβούλιο και ακριβώς αυτό έπραξε. Κάποιοι χάρηκαν με το γεγονός ότι η Μπεσκάνσα πήγε με το παιδί της στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, όπως ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, με τον ηγέτη του Podemos να είναι ανάμεσα σε αυτούς που έπαιξαν με το αγοράκι.

Σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, η βουλευτής ζήτησε από τους φωτογράφους να μην δείξουν το πρόσωπο του μικρού Ντιέγκο.

Η ίδια υπερασπίστηκε το δικαίωμα κάθε γονιού να μεγαλώσει το παιδί του όπως μπορεί ή επιθυμεί, δηλώνοντας ότι είχε την τύχη να μην χωριστεί από τον γιο της από την ημέρα που γεννήθηκε. Μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη επίσκεψη του μικρού Ντιέγκο στο κοινοβούλιο, αφού είχε «συνοδέψει» τη μητέρα του και στην ορκωμοσία της.

Δεν είναι πάντως η μόνη πολιτικός που έχει κάνει κάτι τέτοιο. Η Γιολάντα Πινέδα είχε πάει στο ισπανικό κοινοβούλιο με το μωρό της το 2012, ενώ συχνά η Λιτσία Ροντσιούλι φιγουράρει σε φωτογραφίες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το μωρό της αγκαλιά.

Η κόρη της έκανε «ντεμπούτο» εκεί το Σεπτέμβριο του 2010, όταν ήταν μόλις έξι εβδομάδων. Από τότε η μικρή «μεγαλώνει» μέσα στο ευρωκοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα