Άμεσα η ανταλλαγή πληροφοριών για διασυνοριακές φορολογικές συμφωνίες

Ερώτηση Παπαδημούλη σε ΜοσκοβισίΑφορά στα υπέρογκα κέρδη των τραπεζών σε φορολογικούς παραδείσους

Η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών μελών της Ευρωπαικής Ένωσης σχετικά με τις διασυνοριακές φορολογικές συμφωνίες τύπου «tax ruling» αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του 2017, διευκρινίζει ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

Ωστόσο διασαφηνίζει ότι η ανταλλαγή πληροφοριών δεν περιλαμβάνει διασταυρωτικούς ελέγχους κονδυλίων από την Κομισιόν, καθώς οι εν λόγω

έλεγχοι εξακολουθούν να εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών.

Σημειώνεται ότι ο Μοσκοβισί απάντησε σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη για τις ενδείξεις φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Oxfam οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης κατέγραψαν υψηλά ποσοστά κερδών κατά το 2015 σε «φορολογικούς παραδείσους», όπως το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τράπεζες όπως η Barclays, δήλωσε -για παράδειγμα- κέρδη 557 εκατ. ευρώ στο Λουξεμβούργο, ενώ κατέβαλε μόνο 1 εκατ. ευρώ σε φόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα