Γιώργος Μπαλταδώρος, ο άτυχος πιλότος του Mirage – Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Οικογενειάρχης, πατέρας τριών παιδιών ο άτυχος σμηναγός, γεννημένος το 1984Θρήνος στην ιδιαίτερη πατρίδα του πιλότου, στο Μορφοβούνι ΚαρδίτσαςΕπικοινωνία ΤσίπραΚαμμένου για την πτώση του Mirage 2000-5Το χρονικό της τραγωδίαςΠοια είναι η 331η Μοίρα Παντός Καιρού

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε σήμερα με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου

με αφορμή τον θάνατο του κυβερνήτη του MIRΑGE 2000-5 σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος, όταν το αεροσκάφος συνετρίβη 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος, γεννήθηκε το 1984 και υπηρετούσε στην 331 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας, έχοντας τον βαθμό του σμηναγού. Ένας νέος άνθρωπος, μόλις 34 ετών, πατέρας και σύζυγος που έχασε τη ζωή του την ώρα του καθήκοντος, στο Αιγαίο.

Στην περιοχή βρέθηκαν συντρίμμια, το κράνος του, η μικρή σωστική λέμβος, το κιτ επιβίωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άτυχος 34χρονος δεν κατάφερε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του.

Ο άτυχος Γιώργος Μπαλταδώρος έχει οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, 6 και 8 ετών.

Θρήνος στην ιδιαίτερη πατρίδα του πιλότου

Βαθιά θλίψη και οδύνη σκόρπισε στη μικρή κοινωνία του Μορφοβουνίου Καρδίτσας η είδηση του θανάτου του σμηναγού.

Ο κυβερνήτης του μονοθέσιου αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, καταγόταν από το μικρό χωριό της Καρδίτσας, το οποίο βυθίστηκε στο πένθος από τον απρόσμενο χαμό του. Απαρηγόρητοι οι γονείς και ο αδελφός του 34χρονου κυβερνήτη δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το παιδί τους δεν βρίσκεται στη ζωή, το άσχημο παιχνίδι της μοίρας που χτύπησε την οικογένεια και τον Γιώργο τους.

Φίλοι και συγγενείς μιλούν για ένα έμπειρο κυβερνήτη, έναν φιλότιμο και γελαστό νέο, που διακρινόταν για την αγάπη του για τα αεροπλάνα και την Πολεμική Αεροπορία.

Βρέθηκαν συντρίμμια και το κράνος του

Οι δυνάμεις έρευνας και διάσωσης που έσπευσαν στο σημείο πτώσης του Mirage 2000-5 της πολεμικής Αεροπορίας εντόπισαν τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους.

Τα στοιχεία δε χωρούν αμφισβήτηση καθώς στην περιοχή βρέθηκαν συντρίμμια, το κράνος του, η μικρή σωστική λέμβος, το κιτ επιβίωσης. Δυστυχώς ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας είναι νεκρός καθώς δεν κατάφερε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος του.

Η φωτογραφία που είχε αναρτήσει ο άτυχος σμηναγός στο προφίλ του στο Facebook

Επικοινωνία ΤσίπραΚαμμένου για την πτώση του Mirage 2000-5

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο για την πτώση του Mirage 2000-5 στην Σκύρο.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε και είχε ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις σχετικά με το συμβάν και τις έρευνες.

Tweet Καμμένου για τον θάνατο του πιλότου

Τον θάνατο του πιλότου ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο έλληνας υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Αναλυτικότερα, ο κ. Καμμένος έγραψε στο twitter: «Ένας έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ».

Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) 12 Απριλίου 2018

Το χρονικό της τραγωδίας

Το αεροσκάφος απογειώθηκε αρχικά από τη Σκύρο και μαζί με ένα ακόμη ελληνικό αεροσκάφος είχαν ολοκληρώσει επιχείρηση αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο και επέστρεφε για να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Σκύρου.

Η επικοινωνία με τον πιλότο του Mirage 2000 – 5 χάθηκε περίπου στις 12:15, λίγο πριν το Mirage πραγματοποιήσει την προσγείωσή του.

Το όποιο πρόβλημα προέκυψε κατά την επιστροφή του Μιράζ στην 135 Σμηναρχία Μάχης, με τον χειριστή του Μιράζ 2 να ενημερώνει ότι έχασε επαφή με τον χειριστή του Μιράζ 1.

Από εκείνη τη στιγμή στήθηκε τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν πολλά εναέρια και θαλάσσια μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος ανήκε στην Μοίρα 331 Παντός Καιρύ Θησέας που εδρεύει στην 104 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα. Είχε μετασταθμεύσει στη μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου την Μεγάλη Εβδομάδα ως ένα απο τα αεροσκάφη επιφυλακής.

Τι ανέφερε για την πτώση η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας σήμερα στις 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.

«Αρ. Ανακ. 024/2018

Αθήνα, 12 Απριλίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.
Διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

Αντισμήναρχος (Ι) Ιωάννης Τσιτούμης

Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΑ».

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στο περιστατικό

Πηγές των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρχε κανέναν τουρκικό αεροσκάφος στην περιοχή που κατέπεσε το ελληνικό Mirage.

Νωρίτερα, κάποια τουρκικά Μέσα ανέφεραν ότι πριν την πτώση είχε προηγηθεί αερομαχία.

Ποια είναι η 331η Μοίρα Παντός Καιρού

Ο άτυχος σμηναγός, Γιώργος Μπαλταδώρος, που έχασε τη ζωή του το μεσημέρι της Πέμπτης όταν το Mirage 2000-5 του συνετρίβη ανοιχτά της Σκύρου, άνηκε στο δυναμικό της 331ης Μοίρας Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης.

Ως βάση της 331ης ΜΠΚ είναι η Τανάγρα και οι πιλότοι της είναι γνωστοί ως “Φρουροί του Αιγαίου“. Το έμβλημα της Μοίρας είναι ο Θησέας που δείχνει τον στόχο σε ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών.

Φωτογραφίες: Facebook, ΓΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα