Tους όρους του Ευρωκοινοβουλίου για to Brexit παρουσίασαν οι Ταγιάνι – Φερχόφστατ (video)

«Σεβόμαστε πλήρως τη δημοκρατική βούληση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού, όμως πρέπει να πούμε ότι σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη», είπε ο ΤαγιάνιΌπως τόνισε ο Φερχόφστατ, βασική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η δίκαιη μεταχείριση των πολιτών της ΕΕ και των Βρετανών

Τις βασικές θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ παρουσίασαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι

και ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διαπραγμάτευση, Γκι Φερχόφστατ.

«Στα 60 της χρόνια, η ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Είναι όμως η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος αποφάσισε να αποχωρήσει. Σεβόμαστε πλήρως τη δημοκρατική βούληση της πλειοψηφίας του βρετανικού λαού, όμως πρέπει να πούμε ότι σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι και πρόσθεσε:

«Σήμερα είναι το σημείο εκκίνησης μιας πολύπλοκης και δύσκολης διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει τους όρους αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ».

«Στις ευρωπαϊκές συνθήκες αναφέρεται ρητώς ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει την τελική συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ανέφερε από την πλευρά του ο Φερχόφστατ.

Η πρόταση ψηφίσματος στην οποία καθορίζονται οι όροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit και την οποία προς το παρόν στηρίζουν οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες της ευρωβουλής (ΕΛΚ, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) πρόκειται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.

Όπως τόνισε ο Φερχόφστατ, βασική προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η δίκαιη μεταχείριση των πολιτών της ΕΕ και των Βρετανών. Η πρόταση ψηφίσματος τονίζει την ανάγκη της αμοιβαιότητας και της μη διάκρισης μεταξύ των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν στην ΕΕ και των πολιτών της ΕΕ που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι τα προνόμια ενός κράτους-μέλους της ΕΕ δεν μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά ενός κράτους που αποχωρεί από την ΕΕ. «Δεν πρέπει ποτέ να είναι καλύτερα εκτός της ΕΕ από ότι εντός. Δεν είναι θέμα εκδίκησης ή τιμωρίας, αλλά θέμα των ευρωπαϊκών Συνθηκών και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», ανέφερε ο Φερχόφστατ.

Επίσης, το ΕΚ προσβλέπει σε μια δίκαιη και εποικοδομητική διαπραγμάτευση με το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν θα επιτρέψουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο πίσω από την πλάτη μας», δήλωσε ο Φερχόφστατ.

Τέλος, ο Φερχόφστατ ανέφερε ότι το ΕΚ δεν αποκλείει μια «μεταβατική περίοδο», περιορισμένου χρόνου, για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, αλλά μόνο εφόσον και όταν θα έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος προς μία συμφωνία αποχώρησης. Η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση μπορεί να ολοκληρωθεί αφού το ΗΒ έχει ήδη αποχωρήσει από την ΕΕ, ενώ οι μεταβατικές ρυθμίσεις δεν μπορεί να έχουν διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ετών.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα