«The Chromatic Typewriter» του Ταϊρί Κάλαχαν (εικόνες)

Ο Ταϊρί Κάλαχαν (Tyree Callahan) είναι ζωγράφος και η έδρα του είναι στο Μπέλινχαμ στην Ουάσινγκτον. Τα έργα του, συνήθως, είναι έργα αφηρημένης ζωγραφικής. Το καινούργιο του έργο είναι όμως πολύ συγκεκριμένο: πρόκειται για την «Chromatic Typewriter». Είναι μια συλλεκτική γραφομηχανή, μια Underwood Standard του 1937, στην οποία ο Ταϊρί επενέβη και την μετέτρεψε σε μηχανικό χρωστήρα.

Η ιδέα του ήλθε μια μέρα που, στο στούντιό του, θέλησε να προσθέσει κείμενο σε ένα από τα έργα

του το οποίο δούλευε. «Βλέποντας αυτό το έργο τέχνης (σ.σ. αυτό που δούλευε) μέσα στη γραφομηχανή, σκέφτηκα πόσο ενδιαφέρον θα ήταν να μπορούσα να «γράψω» ένα έργο ζωγραφικής στη γραφομηχανή», εξομολογήθηκε.

Του πήρε κάποιους μήνες να βρει μια κατάλληλη γραφομηχανή και να μετατρέψει τα πλήκτρα. Και κάτι που ξεκίνησε σαν ένα πείραμα για να προσθέσει κείμενο-νερομπογιά σε ένα έργο ζωγραφικής στο οποίο δούλευε κατέληξε να είναι αυτό το αντικείμενο όπου οι έννοιες «χρώμα» και «λέξη» συγκλίνουν. Εξ ου και η ιδιαίτερα ταιριαστή επωνυμία του αντικειμένου: «The Chromatic Typewriter».

«Προσπάθησα να ενσωματώσω πράγματα τα οποία θα ακύρωναν την αρχική δυσπιστία. Την ταινία της γραφομηχανής, παραδείγματος χάρη. Προς το παρόν, είναι ένα τμήμα του πρισματικού φάσματος. Ένας φόρος τιμής στο ένα και μοναδικό που πραγματικά κάνει τέχνη αυτό που είναι τέχνη στο σύμπαν: το φως. Επίσης, το πλήκτρο του διαστήματος ενσωματώνει την ιδέα του «αρνητικού χώρου»» εξηγεί ο Ταϊρί Κάλαχαν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα