Η φωτογράφος Σαμπίν Βάις δωρίζει τα αρχεία της στο μουσείο φωτογραφίας στη Λωζάνη (εικόνες – video)

Η διάσημη φωτογράφος, Σαμπίν Βάις, που γεννήθηκε το 1924 και θεωρείται η τελευταία εκπρόσωπος της γαλλικής ουμανιστικής σχολής, δώρισε τα αρχεία της στο Μουσείο των Ηλυσίων στη Λωζάνη.

Ελβετίδα από καταγωγή η Βάις, απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα τη δεκαετία του 1950. Ασκεί τη φωτογραφία εδώ και 80 χρόνια, όπως η ίδια ανέφερε σε συνεντεύξεις της στα ρωσικά ΜΜΕ.

Εργάστηκε μαζί με τους Ρομπέρ Ντουανό, Βιλί Ρονί, Εντουάρ Μπουμπά και Izis, η Βάις ήταν μια από τις βασικότερες εκπροσώπους

αυτού του ρεύματος της γαλλικής φωτογραφίας.

«Πάντα θαύμαζα την καλοσύνη και το ενδιαφέρον της Σαμπίν Βάις για τον κόσμο», δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Le Temps η Τατιάνα Φρανκ, διευθύντρια του Μουσείου των Ηλυσίων που είναι αφιερωμένο στη φωτογραφία.

Το κληροδότημα περιλαμβάνει κυρίως 200.000 αρνητικά και 7.000 κοντάκτ.

Η Σαμπίν εργάστηκε για το πρακτορείο Rapho τη δεκαετία του 1950 όταν της το ζήτησε ο Ρομπέρ Ντουανό.

Είναι γνωστή για τις φωτογραφίες της με παιδιά στους δρόμους του Παρισιού και τις φωτογραφίες μόδας στο περιοδικό Vogue.

Η Σαμπίν Βάις, η οποία σύμφωνα με όσα έχει πει, μετείχε σε σχεδόν 160 εκθέσεις, έδειξε τις φωτογραφίες της κυρίως στο MoMa (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης) και στην Εθνική Πινακοθήκη του Ζε ντε Πομ στο Παρίσι.

Les 1001 vies de Sabine Weiss (2017) – Un film de Jean-Baptiste Roumens from Musée de l’Elysée on Vimeo.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα