O Fitch αναβάθμισε τα καλυμμένα ομόλογα ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο των καλυμμένων με στεγαστικά δάνεια ομολόγων της Alpha Bank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς στη βαθμίδα B από B-.

Η προοπτική για τα καλυμμένα ομόλογα της Alpha Bank

είναι σταθερή, όπως και για τα ομόλογα της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ για τα δύο προγράμματα καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας είναι θετική.

Οι αξιολογήσεις αυτές ακολουθούν την αναβάθμιση από τον Fitch την περασμένη Παρασκευή του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας σε Β- από CCC.

Σύμφωνα με τον οίκο, οι θετικές προοπτικές των προγραμμάτων καλυμμένων ομολογιών της Εθνικής και της Πειραιώς, αντανακλούν την προστασία που προσφέρει η κατά 25% τουλάχιστον επιπλέον κάλυψη για δάνεια, ποσοστό που κατά τον Fitch είναι επαρκές ώστε οι δυο τράπεζες να «αντέξουν» πιέσεις, σε αντίθεση με αυτήν της Alpha Βank, που στο 5,26% δεν θεωρείται επαρκής για να αναπληρώσει πλήρως τις πιστωτικές απώλειες που θα συνόδευαν μια υποβάθμιση.

Όπως σημειώνει ο Fitch σε ένα σενάριο κήρυξης χρεοστασίου στα ελληνικά προγράμματα καλυμμένων ομολογιών, εκτιμάται πως οι προοπτικές ανάκαμψης είναι τουλάχιστον «καλές», καθώς οι εγγυήσεις αποτελούνται από στεγαστικά δάνεια εξασφαλισμένα μέσω υποθηκών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ, euro2day.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα