New York Times: Ο Σόιμπλε ευθύνεται για το αδιέξοδο της Ελλάδας

Editorial της εφημερίδας New York Times καταλογίζει την ευθύνη για το αδιέξοδο στο ελληνικό ζήτημα και την κρίση χρέους στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το άρθρο αναφέρει πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι αντίθετος στην ελάφρυνση χρέους τη στιγμή που η Ελλάδα υποφέρει από τα «διαδοχικά κύματα

μέτρων λιτότητας προς ικανοποίηση των πιστωτών», με πάνω από το ένα τέταρτο των Ελλήνων να είναι άνεργοι και ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, όπως τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, λειτουργούν απογυμνωμένα από προσωπικό.

Στο άρθρο με τίτλο «τερματίζοντας την αέναη κρίση χρέους της Ελλάδας» αναφέρεται πως το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο πακέτο μέτρων, «παρ’ όλα αυτά, οι πιστωτές απέτυχαν με ντροπιαστικό τρόπο να συμφωνήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος», καταλογίζοντας ευθύνες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών:

«Μεγάλο μέρος της ευθύνης βαρύνει τον γερμανό υπ. Οικ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είναι αντίθετος στην ελάφρυνση χρέους προς την Ελλάδα, όπως αντίθετοι είναι και πολλοί γερμανοί ψηφοφόροι που πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες τον Σεπτέμβριο».

Πάντως υπάρχουν και κάποιοι στην Γερμανία έχουν συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα, αναφέρει η εφημερίδα. «Στην Ελλάδα έχει δοθεί υπόσχεση για ελάφρυνση όταν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Τώρα πρέπει να τηρήσουμε αυτή την υπόσχεση», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ελπίζουν σε μια συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Εμπόδιο αποτελούν οι όροι με τους οποίους θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και πόσο διατεθειμένη να υποχωρήσει είναι η Γερμανία. Τυχόν αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας θα ήταν καταστροφική για την Αθήνα και ανεξίτηλο στίγμα για την Γερμανία, η αδιαλλαξία της οποίας στερεί από την Ελλάδα τη μόνη βιώσιμη λύση στα βάσανά της: την οικονομική ανάπτυξη», καταλήγει η εφημερίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα