Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος (εικόνες)

Υπερψήφισαν όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής ΑυγήςΚυριάρχησε στη συζήτηση το ζήτημα της κακοκαιρίαςΚατατέθηκε η τροπολογία για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πλημμύρεςΟι νομοτεχνικές βελτιώσεις και τα τελικά κριτήριαΟι ομιλίες των πολιτικών αρχηγώνΟι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και γενικών εισηγητών των κομμάτων

Με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, καθώς όλα τα κόμματα τάχθηκαν υπέρ, εκτός από την Χρυσή Αυγή.

Στο

νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές που συντελέστηκαν τους 3 τελευταίους μήνες. Την τροπολογία ψήφισαν όλα τα κόμματα ενώ το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Η τροπολογία που κατατέθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας προβλέπει τη χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης στους πληγέντες από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, που ορίζεται σε 5.000 ευρώ ανά κατοικία και σε 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Δείτε επίσης: Κατατέθηκε η τροπολογία για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πλημμύρες

Δείτε επίσης: Έκτακτη ενίσχυση στα νοικοκυριά της Δ. Αττικής – Αναλυτικά τα ποσά ανά τ.μ. (video)

Η μεγάλη καταστροφή στη Δυτική Αττική βρέθηκε στο επίκεντρο των παρεμβάσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σφυροκοπούν κυβέρνηση και Περιφέρεια για εγκληματική ολιγωρία και την κυβερνητική πλειοψηφία να μιλάει για ένα διαχρονικό έγκλημα με την προτροπή του παλαιού κομματικού συστήματος.

Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις και τα τελικά κριτήρια

Βελτιώσεις νομοτεχνικού περιεχομένου κατατέθηκαν στο σχέδιο νόμου “Διανομή κοινωνικού μερίσματος και άλλες διατάξεις”. Οι βελτιώσεις καθορίζουν τα κριτήρια χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος ενώ στους δικαιούχους λογίζονται και οι φιλοξενούμενοι στα νοικοκυριά.

Αναλυτικά οι κατηγορίες δικαιούχων για το κοινωνικό μέρισμα

Τσίπρας: Το μέρισμα είναι πράξη δικαιοσύνης που δεν καταλαβαίνουν οι πορφυρογέννητοι

Με αναφορά στην τραγική καταστροφή που υπέστη η Δυτική Αττική, ξεκίνησε την τοποθέτησή του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα. “Θέλω να ξεκινήσω από το ζήτημα της άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών της τραγωδίας στη Δυτική Αττική. Που στοίχισε τη ζωή σε 20 συνανθρώπους μας, ενώ δυστυχώς ακόμα δύο αγνοούνται. Πρόκειται για μια πρωτοφανή καταστροφή που προκλήθηκε από ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε πως οι καταστροφικές πλημμύρες ανέδειξαν με τον ποιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές και ασυγχώρητες πολιτικές επιλογές δεκαετιών στον τομέα της δόμησης και της χωροταξίας.

Πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη “σας ακούω, λοιπόν, να παριστάνετε τους τιμητές και αναρωτιέμαι: Πού ήσασταν εσείς τα χρόνια που μπαζώνονταν τα ρέματα και χτίζονταν τα αυθαίρετα στην Αττική; Τα χρόνια που οι κυβερνήσεις σας έκαναν ρουσφέτια στους δικούς τους δημάρχους ; Που εγκαταστάσεις – ακόμα και δημοτικές – φύτρωναν πάνω στα ρέματα χωρίς καμία έγνοια για το φυσικό περιβάλλον και την ασφάλεια των πολιτών. Με ανυπαρξία χωροταξικού σχεδιασμού. Και μόνο προς όφελος της διατήρησης της εκλογικής πελατείας και των εξυπηρετήσεων. Που ήσασταν;”, αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

“Εκτός κι αν ισχυρίζεστε ότι όλα αυτά δεν έγιναν 40 χρόνια τώρα αλλά έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση;”, είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Χαρακτήρισε την απόδοση κοινωνικού μερίσματος ως μια πράξη δικαιοσύνης. “Έχω την εντύπωση από όσα ακούω τόσες μέρες ότι ορισμένοι έχουν στεναχωρηθεί πολύ που η οικονομία ανακάμπτει και μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους. Όπως ακριβώς και πέρυσι, έτσι και φέτος κάποιοι έβαλαν πλερέζες”, είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ορισμένες φορές είναι πολύ προκλητικό να μας κουνάτε το δάχτυλο, “έχετε κάνει σημαία τη φοροεπιδρομή, αλήθεια πιστεύετε ότι ο κόσμος ξεχνάει τι κάνατε από το 2010 ως το 2015; Μέσα σε μια πενταετία, πήρατε μέτρα ύψους 65 δισ.:
35 δισ. περικοπές δαπανών και 30 δισ. φόροι: Εσείς που τώρα κόπτεστε εναντίον της υπερφορολόγησης επιβάλατε 30 δισ. φόρους από το 2010 ως το Γενάρη του 2015. Γιατί μιλάτε λοιπόν εσείς για υπερφορολόγηση;”,αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης: Τσίπρας: Ψηφίζετε μεν, αλλά μας λέτε ότι η υπεραπόδοση είναι αποτέλεσμα φοροεπιδρομής

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι μία ακυβέρνητη πολιτεία

Με αναφορά στην τραγωδία της Δυτικής Αττικής ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων. Εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στους άνδρες της ΕΜΑΚ και στους εκατοντάδες εθελοντές.

«Έχουν γίνει εγκλήματα, μπαζωμένα ρέματα, αυθόρμητη δόμηση πλήρης έλλειψη σοβαρών έργων υποδομής», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για όσα δεν έκανε στα τρία χρόνια που κυβερνά και για τη διαχείριση τις ημέρες της θεομηνίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην “ανομία”, υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μία ακυβέρνητη πολιτεία», και έκανε αναφορά στα επεισόδια στα Εξάρχεια και στη δικηγόρο που τραυματίστηκε.

Αναφέρθηκε ακόμη στην επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και στην είσοδο του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Στο στόχαστρό του βρέθηκε και ο υπουργός Αμύνης λέγοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή δεν θα είναι εύκολη.

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: Γιατί η Περιφέρεια Αττικής δεν έκανε έργα που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση;

Γεννηματά: Το κοινωνικό μέρισμα προκύπτει από την υπερφορολόγηση

Δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βούλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για του σχεδίου νόμου για το κοινωνικό μέρισμα.

Όπως είπε, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που εξελέγη στην ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα τόνισε ότι «η Κυβέρνηση εξοντώνει, όπως ομολόγησαν και οι ίδιοι οι υπουργοί της, με σκληρή φορολογία, την μεσαία τάξη, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τους φτωχούς δήθεν, εφαρμόζοντας οικονομική πολιτική που φτωχοποιεί όλους τους Έλληνες».

«Από την υπερφορολόγηση και όχι από την ανάπτυξη πληρώνουμε», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και συμπλήρωσε: «Ενδεικτικό της αντίληψής τους είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί εύπορη, μια οικογένεια με παιδιά με συνολικό μηνιαίο εισόδημα 1.285 ευρώ μικτά, δηλαδή οριακά στα 1.000 ευρώ το μήνα καθαρά. Αυτοί είναι έχοντες και κατέχοντες κατά τον κ. Τσίπρα. Με τα λάφυρα της φορολογίας προσπαθούν να δώσουν αντίδωρο.
Προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια των πολιτών. Έκοψε το ΕΚΑΣ, το επίδομα θέρμανσης, τα κοινωνικά επιδόματα, τις συντάξεις χηρείας, την ενίσχυση των Δημόσιων Νοσοκομείων. Είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας που έκοψε τις συντάξεις. Χτύπησε ανελέητα και τους οικονομικά ασθενέστερους».

Δείτε επίσης: Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων.. Εισοδηματικές ενισχύσεις ναι, αλλά δεν αρκούν (video)

Κουτσούμπας: Το κοινωνικό μέρισμα λειτουργεί και ως αντιπερισπασμός της κυβέρνησης για τα προαποφασισμένα 95 μέτρα της τρίτης αξιολόγησης

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών “Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος και άλλες διατάξεις”, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε πως το Κόμμουνιστικό Κόμμα επισημαίνει ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς και ταυτόχρονα προστασία για τη στέγαση, σίτιση, ένδυση, να υπάρξει πάγωμα χρεών στην εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, απαλλαγή απ’ τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες, καμιά διακοπή νερού, ρεύματος, τηλεφώνου σε εργατικές λαϊκές οικογένειες, κανείς να μη χάσει τη δουλειά του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών απ’ την εργασία του, να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα, ένσημα κ.λπ.

Δείτε επίσης: Κουτσούμπας: Άμεσα μέτρα για να αποζημιωθούν οι πληγέντες

Θεοδωράκης: Διαλύετε τη μεσαία τάξη για να δώσετε μέρισμα

Για διάλυση της μεσαίας τάξης μέσω της υπερφορολόγησης για να δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέρισμα, έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Ανέφερε ότι «ήταν συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης και το ομολογούν υπουργοί της» και προειδοποίησε ότι με τη πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης «σε λίγο θα έχουμε φτωχούς που θα απλώνουν το χέρι για βοήθεια και μια προνομιούχα τάξη που θα παζαρεύει με την εκάστοτε εξουσία».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει στις σπατάλες του κράτους και πως δεν έχει κανένα σχέδιο για τους νέους και τους επαγγελματίες και επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για τη θέσπιση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για όσους έχουν πληγεί από έκτακτες συνθήκες και την κρίση. «Όσο δεν αυξάνουμε τον πλούτο της χώρας θα κυνηγάμε την ουρά μας», επισήμανε.

Δείτε επίσης: «Διαλύετε τη μεσαία τάξη για να δώσετε μέρισμα», δήλωσε ο Θεοδωράκης (video)

Λεβέντης: Φέτος λέμε “Ναι” στο κοινωνικό μέρισμα

«Ναι» στο κοινωνικό μέρισμα είπε, από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης εξηγώντας ότι «προσφέρουμε την ψήφο για τα θύματα της τραγωδίας που ζήσαμε αν και αμφιβάλω αν θα υπάρξει αποκατάσταση».

Ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος στην καταστροφή στη Μάνδρα Αττικής άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν έσπευσε να κάνει έργα αντί να έρχεται να προσφέρει η βουλή οικονομική ανακούφιση. «Πανταντόλ ψηφίζει αυτή τη στιγμή η Βουλή. Αντί να βουτήξει ο υπουργός και ο πρωθυπουργός τους δημάρχους να τους ελέγξει αν κάνουν έργα ερχόμαστε τώρα να δώσουμε χρήματα για ανακούφιση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης και ρώτησε «εάν θα υπάρξει μία κυβέρνηση που να ελέγξει τους παράγοντες αντί να αναζητούνται άλλοθι από τις καιρικές συνθήκες».

Δείτε επίσης: «Φέτος λέμε “Ναι” στο κοινωνικό μέρισμα», τόνισε ο Λεβέντης (video)

Οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και γενικών εισηγητών των κομμάτων

Αχτσιόγλου: Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα προς βελτίωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

«Το πλεόνασμα διανέμεται με τη διασφάλιση του μαξιλαριού που φαίνεται στο προσχέδιο του 2018», επισήμανε η η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου.

«Εμείς ακούμε την κριτική που γίνεται. Η κριτική όμως έχει και τα όριά της», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου, απαντώντας στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που καταλόγιζε στην κυβέρνηση σκοπιμότητα και έκανε λόγο για αόριστα και ασαφή κριτήρια για τους δικαιούχους τα οποία θα ορίζονταν με κοινή υπουργική απόφαση.

Ταυτόχρονα, η κ. Αχτσιόγλου έστρεψε τα πυρά της στη ΝΔ, κατηγορώντας τη για υποκριτική στάση και τονίζοντας ότι, όταν το 2014 ήταν κυβέρνηση και έδωσε 450 εκατομμύρια ευρώ μέρισμα, η διάταξή της που είχε ψηφίσει παρέπεμπε επίσης σε ΚΥΑ.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες και τα περιοριστικά, ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα και με όποια εργαλεία για τη βελτίωση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Αυτό κάνουμε σήμερα με το νομοσχέδιο αυτό που αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης μας».

Δείτε επίσης: Το πλεόνασμα διανέμεται με τη διασφάλιση του μαξιλαριού που φαίνεται στο προσχέδιο του 2018

Μπαλαούρας: Φταίει η Περιφέρεια και η Δούρου για τα 40 χρόνια ανομίας;

«Φταίει η Περιφέρεια λένε και η Δούρου για τα τουλάχιστον 40 χρόνια ανομίας; Για το μπάζωμα των χειμάρρων και την αποψίλωση των δασών με την κάλυψη -όχι με το αζημίωτο- και την προτροπή παλιού πολιτικού συστήματος;» σχολίασε, στην αρχή της ομιλίας του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία το ψηφίζει, αν και πέρυσι τέτοιες ημέρες, «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ τους, είχαν βγει στα κάγκελα, και όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της χώρας, αφού παρακαλούσαν την τρόικα να επέμβει».

«Βάστα Γερούν φώναζαν και εκλιπαρούσαν. Εισέπραξαν τη χλεύη και την αγανάκτηση του κόσμου και αναγκάστηκαν να δείξουν ότι πιστεύουν έστω και εκ των υστέρων ότι συμφωνούν» πρόσθεσε. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι σήμερα μοιράζονται 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 3.500.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί πληγεί περισσότερο από την κρίση.

«Δεν είναι απλώς ένα βοήθημα προς αυτούς. Απορρέει από την ιδεολογία μας, από την ψυχή της Αριστεράς, που και εντός μνημονίου, δείχνει και συνεχίζει και θα συνεχίσει την ταξική μεροληψία στους μη έχοντες» τόνισε.

Τσακαλώτος: Το κοινωνικό μέρισμα είναι δεν είναι η βασική μας στρατηγική, αλλά μέρος της

O υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την τοποθέτησή του στην σημερινή Ολομέλεια της Βουλής, υπογράμμισε πως το κοινωνικό μέρισμα δεν είναι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά είναι μέρος μία συνολικής στρατηγικής για εκείνους που έχουν πολλαπλές ταυτότητες και έχασαν το 25% του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών, σημείωσε πως το κοινωνικό μέρισμα είναι μέρος μίας στρατηγικής που αλλάζει στην Ευρώπη, καθώς συζητούν πλέον και τον κοινωνικό πυλώνα της ΕΕ και ακούνε για πρώτη φορά ότι πρέπει να υπάρχουν κοινωνικά κριτήρια στα μακροοικονομικά και όχι μόνο για τα πλεονάσματα.

Δείτε επίσης: Τσακαλώτος: Το κοινωνικό μέρισμα είναι δεν είναι η βασική μας στρατηγική, αλλά μέρος της

Βρούτσης: Είχαν προβλεφθεί, ναι ή όχι, ακραία καιρικά φαινόμενα;

«Είναι ηθική υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά που εγείρονται για τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν» επισήμανε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. «Είχαν προβλεφθεί, ναι ή όχι, ακραία καιρικά φαινόμενα; Και τι έκανε και ποια μέτρα πήρε η Πολιτική Προστασία; Μετά τις φωτιές του όρους Πατέρα, η Περιφέρεια πήρε μέτρα για την κατάσταση που διαμορφώθηκε; Τα ρέματα ποιανού είναι αρμοδιότητα; Καθαρίστηκαν φέτος; Ποιες ενέργειες έκανε η Περιφέρεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση;» διερωτήθηκε.

Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως είναι προϊόν υπερφορολόγησης και ολέθριων εισφορών, αλλά η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Πέρυσι η ΝΔ δεν καταψήφισε το μέρισμα. Η ΝΔ ψήφισε “παρών” διότι είπε ότι πρέπει να δοθεί με στοχευμένο και δίκαιο τρόπο, με εισοδηματικά κριτήρια. Γιατί αποδείχθηκε ότι το πήραν βουλευτές το μέρισμα και άτομα με εισοδηματική επιφάνεια», είπε ο κ. Βρούτσης και χαρακτήρισε «ταπεινωτική την επιστολή του υπουργού Οικονομικών που ζητούσε συγνώμη από τους θεσμούς και έλεγε πως δεν θα το ξανακάνει».

«Βεβαίως και το ένα ευρώ να πάει στους αδύναμους. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ΝΔ. Διαφοροποιούμαστε, όμως, στο σκοτεινό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, για τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και την πολιτική επιδομάτων, με σκοπό να εξαρτήσει πελατειακά έναν κόσμο καθημαγμένο» κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.

Χουλιαράκης: Αβάσιμες οι κατηγορίες για υπερφορολόγηση

Εντελώς αβάσιμες και αναληθείς χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για υπερφορολόγηση με στόχο τα μεγάλα πλεονάσματα. Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, ο ΝΔ τα λέει για να συντηρήσει την εκλογική πελατεία της η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χουλιαράκης, «απέχει πολύ από την αλήθεια, αυτή η επίδικη αναφορά της ΝΔ για την υπερφορολόγηση», καθώς όπως είπε, «η συνολική απόδοση των φορολογικών εσόδων υπολείπονταν το 2017 του στόχου κατά ένα δισ. ευρώ».

«Μειώθηκαν τα έσοδα δεν αυξήθηκαν», σημείωσε ενώ αντέτεινε ότι, βασικές πηγές του πλεονάσματος ήταν η βελτίωση της οργάνωσης της κοινωνικής ασφάλισης, που έφερε σημαντικά έσοδα, η μεγάλη μείωση της ανεργίας, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η εκκαθάριση του μητρώου συντάξεων.

Ο κ. Χουλιαράκης, μίλησε για «συστηματική μόνιμη προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», τόνισε ότι για το 2018 έχουν εξασφαλιστεί 300 εκ ευρώ για να ενισχυθούν τα οικογενειακά επιδόματα και να καταπολεμηθεί η παιδική φτώχεια και επεσήμανε ότι στον επόμενο προϋπολογισμό δρομολογούνται δράσεις με επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ.

«Το κοινωνικό μέρισμα προφανώς και δεν αποτελεί ναυαρχίδα της κοινωνικής πολιτικής μας. Όμως είναι ένα σημαντικό εργαλείο που καλύπτει το 32% του πληθυσμού, ήτοι 1,4 εκ. νοικοκυριά, δηλαδή ένα ευρύ κοινωνικό φάσμα που βιώνει εισοδηματική φτώχεια. Αποτέλεσμα μόνο αυτής της δράσης είναι ότι ο δείχτης της κοινωνικής φτώχειας θα μειωθεί κατά 1,4% μονάδες», υπογράμμισε.

Δείτε επίσης: Χουλιαράκης: Αβάσιμες οι κατηγορίες για υπερφορολόγηση (video)

Κουτσούκος: Νομοσχέδιο με σκόπιμες ασάφειες

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακές τακτικές, τονίζοντας ότι έφερε ένα νομοσχέδιο με σκόπιμες ασάφειες για το πώς, πόσους και σε ποιους θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα.

Ο κ. Κουτσούκος, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του, παρά τις ενστάσεις που έχει, θα υπερψηφίσει την ρύθμιση με το κοινωνικό μέρισμα, που όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι το ένα δέκατο από τη μείωση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων που πήρε η κυβέρνηση από τους Έλληνες πολίτες».

«Τα 18 δισ. ευρώ των πλεονασμάτων που λέτε ότι είχατε τα τρία χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βγήκαν από τα μέτρα του 3ου και 4ου μνημονίου. Δεκαεφτά φόροι και 27 περικοπές. Αυτό είναι το κατόρθωμα σας. Δεν κάνετε λοιπόν ταξική πολιτική, αλλά επιβάλλεται ένα σύστημα εισφορών, και πανηγυρίζετε για δήθεν ανάπτυξη ενώ πέφτουν τα εισοδήματα», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.

Ο εισηγητής της ΔΗΣΥ, επέμεινε ότι η ρύθμιση είναι αόριστη, ατελέσφορη και προβληματική ενώ σημείωσε ότι όταν ήταν αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλαγε για ματωμένο κοινωνικό μέρισμα που έδινε τότε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

Τέλος ο κ. Κουτσούκος αναφερόμενος στις τραγικές συνέπειες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα καταλόγισε ευθύνες στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου ενώ έκανε λόγο για «πρεμούρα της κυβέρνησης να την προστατέψει».

Κατσώτης: Αγριότητα μιας διαχρονικής ταξικής πολιτικής

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε λόγο για «αγριότητα μιας διαχρονικής ταξικής πολιτικής» που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις με στόχο την αύξηση του κέρδους του κεφαλαίου και την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Αναφερόμενος στη τραγωδία της Μάνδρας τόνισε ότι αποκάλυψε την τραγική έλλειψη των υποδομών και την περιφρονητική στάση απέναντι στον άνθρωποι από τις πολιτικές που εφαρμόζονται ενώ έκανε λόγο και για εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο κ. Κατσώτης κατηγόρησε τη κυβέρνηση για προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης και πως κόπιμα δεν αποσαφηνίζει στο νομοσχέδιο ούτε τον αριθμό των δικαιούχων ούτε το ύψος του μερίσματος που θα πάρουν.

Μίλησε ακόμα για θρασύτατη κυβερνητική προσπάθεια σε ότι αφορά την επιδότηση για τη ΔΕΗ ενώ υποστήριξε ότι αυτή η φορομπηχτική πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες ανατρέπεται μόνο μέσα από αγώνες της εργατικής τάξης.

Για επιβεβλημένη οικονομική ενίσχυση σε κοινωνικές ομάδες και πολίτες που έχουν πληγεί από τη κρίση, έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης. «Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε αίολα. Οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ανάκαμψη. Το κλίμα στην οικονομία μετά την 3η αξιολόγηση είναι θετικό. Προχωρούμε στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», υποστήριξε.

Επίσης αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες από τις πλημμύρες στη Μάνδρα, τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να δοθούν απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτηματικά που υπάρχουν», προσθέτοντας ωστόσο ότι, είναι διαχρονικές οι ευθύνες για τη κακή διαχείριση του περιβάλλοντος.

Γεωργιάδης: Στους επόμενους 12 μήνες θα τους πάρετε αυτά που τους δώσατε

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης έκανε λόγο για κοροϊδία της κυβέρνησης η οποία όπως είπε παίρνει άριστα στη προπαγάνδα, το λαϊκισμό και τη δημαγωγία ενώ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αποσπασματικό και αόριστο.

«Το μαύρο που παρουσιάζεται άσπρο. Στους επόμενους 12 μήνες θα τους πάρετε αυτά που τους δώσατε. Δημιουργείτε οικονομικά ανάπηρους πολίτες για να εξαρτώνται από την πολιτική σας», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Μαυρωτάς: Αποτέλεσμα υπερφολολόγησης

«Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες όχι γιατί είναι σωστά μελετημένο αλλά γιατί είναι «κάτι», σε μια εποχή που οι πολίτες δοκιμάζονται», επεσήμανε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς.

«Η πολιτική αυτή δεν είναι ταξική αλλά τοξική», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «το υπερπλεόνασμα για το οποίο περηφανεύεται η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης».

Keywords
χρυση αυγη, αλέξης τσίπρας, περιφέρεια αττικής, επιδομα θερμανσης, νεα δημοκρατια, ΚΚΕ, βουλη, τσιπρας, αυθαιρετα, συριζα, φοροι, ελλαδα, εμακ, ΠΑΣΟΚ, υπουργοι, επιδομα, επιδοματα, οαεε, τραπεζες, παραιτηση λεβεντη, κυα, νέα, μμε, τροικα, μνημονιο, ήτοι, δεη, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, διακοπες δεη, διακοπη ρευματος, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, εκτακτη εισφορα, βενιζελος, σαμαρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, νεα κυβερνηση, αυθαιρετα παραταση, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, εκλογες 2010 δημοτικες, αλέξης τσίπρας, ρενα δουρου, δουρου, κομματα, βουλευτες, ήτοι, περιφέρεια αττικής, αυγη, βημα, δημοκρατια, δουλεια, εργασια, εργαλεια, εφορια, ηγεσια, ηθικη, μμε, οικονομια, πλαισιο, ρωτησε, σημερινη, το βημα, υψος, φτωχεια, αγωνες, αζημιωτο, αυξηση, αττικη, βοηθεια, γινει, γινεται, γραφεια, δαχτυλο, δυνατοτητα, δυστυχως, δειχνει, δοθει, δωσει, δυτικη αττικη, δυτικη, εγκληματα, ευρω, ειπε, εκκαθαριση, ελλειψη, εμακ, ενδυση, εργα, ενσημα, εξαρχεια, εποχη, ερχεται, ευθυνη, ευκλειδης, ευρωπη, εφαπαξ, ζωη, θεοδωρακης, θετικο, ιδεολογια, ομιλια, καγκελα, κυβερνηση, κλιμα, κομμα, κυα, λεβεντης, λογο, μαυρο, ματια, μηνες, μητσοτακης, μειωση, οικογενεια, ορια, οφελος, παιδια, περιβαλλον, ψυχη, ρυθμιση, συγνωμη, συζητηση, συγχαρητηρια, συλλυπητήρια, σιτιση, σχεδιο, ταυτοτητες, τρια, φυσικο, φορολογια, φωφη, φωφη γεννηματα, φταιει, φορα, χερι, χρηστος, χρυση, απων, ασφαλεια, ασπρο, δημητρης, δημοτικα, ελληνικα, επεισοδια, ερχομαστε, υπουργειο, ομαδες, ουρα, πηγες, σημαια, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα