H Τουρκία «δείχνει» τη συριακή κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την επίθεση με χημικά

Η διπλωματία της Τουρκίας έκρινε σήμερα ότι οι εικόνες και οι πληροφορίες από την επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας δείχνουν πως η συριακή κυβέρνηση διέπραξε μια επίθεση με τη χρήση χημικών όπλων, μια ενέργεια που η Άγκυρα χαρακτήρισε σαφή παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

«(Οι) εικόνες και (οι) πληροφορίες από το Χαν Σεϊχούν δείχνουν ότι το (συριακό) καθεστώς παραβίασε ξεκάθαρα τις αποφάσεις 2118 και 2209 του Συμβουλίου Ασφαλείας, προβαίνοντας στη χρήση χημικών όπλων», ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η

τουρκική διπλωματία κάλεσε εξάλλου τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να αρχίσει άμεσα έρευνα και κάλεσε «τις πλευρές που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το συριακό καθεστώς» να συμβάλουν να τερματιστούν αυτές οι κατάφωρες, όπως τις αποκάλεσε, παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο Τετάρτη στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας), προκειμένου να ενημερωθεί για την επίθεση με τοξικά αέρια στη Συρία.

Στην επίθεση αυτή, στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 11 παιδιά.

«Προφανώς ανησυχούμε πολύ για το τι συνέβη με την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία και για αυτό θα συνεδριάσουμε εκτάκτως αύριο το πρωί» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Οι ΗΠΑ ασκούν αυτόν τον μήνα την προεδρία του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.
Τη σύγκληση του ΣΑ ζήτησαν οι Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τις πληροφορίες για τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Χαν Σεϊχούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα