Facebook και Google βοήθησαν οργανισμό να κάνει αντιπροσφυγική καμπάνια στις ΗΠΑ

Το Facebook και η Google βοήθησαν την συντηρητική αμερικανική ΜΚΟ «Secure America Now» να δημοσιεύσει στοχευμένα διαφημιστικά βίντεο με αντιπροσφυγικό περιεχόμενο πριν τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Στις

τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, οι ψηφοφόροι σε ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Νεβάδα και της Βόρειας Καρολίνας, είδαν μια σειρά από διαφημιστικά βίντεο στο Facebook και στις ιστοσελίδες της Google τα οποία έδειχναν ότι η Γαλλία και η Γερμανία επέβαλαν τον νόμο της Σαρία, ότι γάλλοι μαθητές εκπαιδεύονταν για να πολεμήσουν για το ISIS, ότι τζιχαντιστές γιόρταζαν στην Αψίδα του Θριάμβου και ότι η Μόνα Λίζα ήταν καλυμμένη με μπούρκα.

Μάλιστα μια από τις φράσεις που αναφερόταν στο βίντεο ήταν η εξής: «Σύμφωνα με το νόμο της Σαρία, μπορείτε να απολαύσετε όλα όσα έχει να προσφέρει το Ισλαμικό κράτος της Γαλλίας, εφόσον ακολουθείτε τους κανόνες».

Οι παραπάνω διαφημίσεις διαδόθηκαν με τη βοήθεια υπαλλήλων του Facebook και της Google, ώστε να προσεγγίσουν αποτελεσματικότερα το κοινό.

Από την πλευρά του Facebook αυτό σήμαινε την απευθείας συνεργασία με τη διαφημιστική εταιρεία της Secure America Now, για να βρουν ποια από τις 12 διαφορετικές εκδοχές του βίντεο ήταν πιο αποτελεσματική.

Ο αμερικανικός κολοσσός αρνήθηκε να σχολιάσει επίσημα τη συνεργασία, σύμφωνα με τον Guardian, ωστόσο τόνισε ότι δεν συνεργάστηκε απευθείας με την ΜΚΟ αλλά με τη διαφημιστική της και ότι ήταν ιδέα της τελευταίας να κάνουν το παραπάνω πείραμα.

Η Google από την πλευρά της συνεργάστηκε στενά με την ΜΚΟ, με μέλη της Secure America Now να έρχονται στα γραφεία της εταιρείας τεχνολογίας για συμβουλές σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας πιο αποτελεσματικής καμπάνιας.

Όπως υπενθυμίζει βέβαια η Guardian, η Google είχε δηλώσει: «Έχουμε αυστηρές πολιτικές που διέπουν το πού επιτρέπουμε να εμφανίζονται διαφημίσεις της Google και επιβάλλουμε σθεναρά αυτές τις πολιτικές. Όταν εντοπίζουμε διαφημίσεις που παραβιάζουν αυτές τις πολιτικές, απορρίπτουμε αμέσως και σταματάμε να τις εμφανίζουμε». Τελικά η Google μπλόκαρε μερικές από αυτές τις διαφημίσεις για το Ισλαμικό Κράτος της Γαλλίας.

Από την πλευρά του το Facebook είχε δεσμευτεί στην πολιτική ουδετερότητα με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να αναφέρει ότι «δεν έχουμε και δεν θα χρησιμοποιήσουμε τα προϊόντα μας με τρόπο που προσπαθεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν οι άνθρωποι», παρόλο που η πλατφόρμα διαφημίζεται σε πολιτικούς και διαφημιστικές έχοντας ως βασικό «όπλο» της αυτό το στοιχείο: την ικανότητά της να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ψηφίζουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα