«Don’t worry, be happy» σχολιάζει ο Πούτιν για την αποχώρηση Τραμπ από τη συμφωνία για το κλίμα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, απέφυγε να «καταδικάσει» τον αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και έκανε έκκληση για «συνεργασία» με την Ουάσινγκτον προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση.

«Don’t worry, be happy», σχολίασε ο ρώσος πρόεδρος, στην ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας

Πετρούπολης, όταν αναφέρθηκε στην απόφαση του Τραμπ.

«Δεν θα έκρινα τον Ομπάμα, εεε… εννοώ τον Τραμπ, για την απόφαση που πήρε» είπε ο Πούτιν, εξηγώντας ωστόσο ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να τηρήσουν τη δέσμευσή τους. Διευκρίνισε επίσης ότι θα προτιμούσε μια επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών παρά την αποχώρηση από αυτές.

Ο αμερικανός πρόεδρος «δεν αρνείται να εργαστεί στο θέμα αυτό», επέμεινε. «Δεν πρέπει να ταραζόμαστε αλλά να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να εργαστούμε από κοινού, διαφορετικά θα είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε επίσης «καλή» τη συμφωνία του Παρισιού, του 2015, και εξήγησε ότι η Ρωσία δεν την έχει επικυρώσει ακόμη επειδή περίμενε να ρυθμιστούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.

«Υστερία τα περί συμφωνίας με τον Τραμπ πριν αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντά του»

Στη συνέχεια, ο Πούτιν χαρακτήρισε «υστερία» τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε μια μυστική συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και του επιτελείου του Ντόναλντ Τραμπ πριν από την ορκωμοσία του τελευταίου στην προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο.

«Δεν υπήρχε τίποτα συγκεκριμένο, μηδέν. Είναι απλώς υστερία. Να σας δώσω ένα χάπι;» απάντησε ο Πούτιν, όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό.

Αντιθέτως, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρενέβαιναν «ωμά και συστηματικά» και «επί πολλά χρόνια» στις ρωσικές εσωτερικές υποθέσεις.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες περί ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «δεν υπάρχει τίποτα το συγκεκριμένο παρά μόνο εικασίες και συμπεράσματα» τα οποία όμως έχουν βασιστεί σε αυτές τις εικασίες. «Αυτό είναι όλο. Όταν θα υπάρξει κάτι το συγκεκριμένο, θα το συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, είπε ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος διεξήγαγε μια πιο αποτελεσματική εκστρατεία σε σύγκριση με τη Χίλαρι Κλίντον. Υποστήριξε μάλιστα ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών μπορεί να παραχάραξαν τις αποδείξεις για τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχτηκε το Δημοκρατικό Κόμμα. Οι ισχυρισμοί ότι για τις επιθέσεις αυτές ευθύνεται η Ρωσία ισοδυναμούν με «επιζήμια κουτσομπολιά», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχουν βρεθεί «ρωσικά δακτυλικά αποτυπώματα» που να στηρίζουν αυτές τις κατηγορίες.

«Ρωσία και ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστούν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας»

Επίσης, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία και το ΝΑΤΟ πρέπει να συνεργαστούν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, διότι εάν δεν το κάνουν ενδεχομένως θα διαπραχθούν νέες επιθέσεις.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους επισήμανε εντούτοις ότι θεωρεί πως το ΝΑΤΟ είναι όργανο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κι ότι η Ρωσία ανησυχεί βλέποντας τις στρατιωτικές υποδομές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να προσεγγίζουν όλο και περισσότερο τα σύνορά της.

«Σε ανοδική πορεία η ρωσική οικονομία»

Μιλώντας για την οικονομία ο Πούτιν δήλωσε πως, η Ρωσία εισέρχεται σε νέα φάση οικονομικής ανόδου.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι το ρωσικό ΑΕΠ εξακολουθεί να καταγράφει αύξηση για τρίτο κατά σειρά τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο η αύξηση ήταν της τάξεως του 1,4%.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις θετικές μακροοικονομικές τάσεις που παρατηρούνται στην ρωσική οικονομία, τις οποίες επισημαίνουν όπως είπε εμπειρογνώμονες και ξένοι επενδυτές, προσθέτοντας ότι «για τους ίδιους είναι ένα σημαντικό επιχείρημα που τους δίνει την δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στην ρωσική αγορά».

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι τους τρεις πρώτους μήνες του 2017 οι απευθείας επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ρωσική οικονομία από ξένους επενδυτές ανήλθαν στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, προσθέτοντας ότι ο δείκτης αυτός είναι ο καλύτερος που είχει καταγραφεί τα τελευταία τρία έτη.

Γενικά, αναφερόμενος στις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σ΄αυτό το διάστημα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι στο πρώτο τρίμηνο οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 2,3% και πως αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται μια κατάσταση που η αύξηση των επενδύσεων υπερβαίνει την αύξηση του ΑΕΠ. Τα δεδομένα αυτά είπε ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαιώνουν μια ακόμη φορά το ότι «η οικονομία εισέρχεται σε νέα φάση ανάπτυξης».

Απευθυνόμενος σε όλους τους περιφερειάρχες της Ρωσίας, τους ζήτησε να καταβάλλουν διαρκώς προσπάθειες ώστε να δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την επιχειρηματική δραστηριότητα, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην θεσμική προστασία των δικαιωμάτων των επιχειρηματιών αλλά και των πολιτών, των επιχειρήσεων τους και της ιδιοκτησίας τους.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στην διεθνή επιχειρηματική συνεργασία και όσον αφορά στην υλοποίηση διαφόρων έργων όπως και σε ζητήματα που σχετίζονται με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – ReutersAFP – Sputnik)

Keywords
Τυχαία Θέματα