Εκρηξη βόμβας λίγα μέτρα από τη Βουλή

ΡΕΠΟΡΤΑΖΕκρηξη βόμβας λίγα μέτρα από τη ΒουλήΤετάρτη, Νοέμβριος 25, 2015 - 12:16

Μηχανισμός μεγάλης ισχύος τοποθετήθηκε στην είσοδο του κτιρίου του ΣΕΒ, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές ακόμη και στην πρεσβεία της Κύπρου, που βρίσκεται απέναντι


Στην καρδιά της Αθήνας, μόλις λίγα μέτρα από το Κοινοβούλιο, σε μια περιοχή που φρουρείται νυχθημερόν, αφού περιλαμβάνει τουλάχιστον 28 «στόχους»,

στους οποίους υπάρχει έντονη αστυνομική παρουσία σε 24ωρη βάση, χτύπησαν χθες τα ξημερώματα οι τρομοκράτες, με μηχανισμό μεγάλης ισχύος, τον οποίο τοποθέτησαν στην είσοδο του κτιρίου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΟΣΗ Π. ΠΑΝΟΥ

Ηταν λίγο πριν από τις 3.30 τα ξημερώματα, όταν η ισχυρή έκρηξη, που συγκλόνισε την περιοχή και ακούστηκε σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων, προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές τόσο στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα όσο και σε παρακείμενα, όπως αυτό της κυπριακής πρεσβείας και του ξενοδοχείου «Αμαλία». Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί, καθώς οι άγνωστοι βομβιστές είχαν κάνει δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε εφημερίδες, λέγοντας με αλλοιωμένη φωνή: «Σε 40 λεπτά θα εκραγεί βόμβα στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος. Εκκενώστε την περιοχή. Προσοχή, δεν είναι φάρσα».

Το μήνυμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αντιτρομοκρατική εξετάζουν το ενδεχόμενο το μήνυμα να ήταν ηχογραφημένο. Από την πρώτη στιγμή η περιοχή αποκλείστηκε με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και με συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών ολόκληρο το τετράγωνο εκκενώθηκε μέσα σε διάστημα επτά λεπτών. Οι άνδρες του ΤΕΕΜ, που έφτασαν στο σημείο, διέκριναν από την πρώτη στιγμή ένα μικρό σάκο πλάτης, που ήταν τοποθετημένος στην είσοδο του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΣΕΒ.

Οπως όλα δείχνουν, οι άνθρωποι που τον τοποθέτησαν έχουν εμπειρία στο αντάρτικο πόλης και γνώριζαν ότι τις νύχτες δεν φυλάσσεται η πρεσβεία της Κύπρου, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Φαίνεται, μάλιστα, ήξεραν τις ώρες που περνούν περιπολίες από την οδό Ξενοφώντος, ενώ γνώριζαν και τη διάταξη των καμερών ασφαλείας στην είσοδο του κτιρίου του ΣΕΒ! Αυτό σημαίνει ότι είχαν κάνει ενδελεχή παρακολούθηση και προσεκτική καταγραφή των δεδομένων του στόχου.


Το μεγάλο ερώτημα πλέον για την Αντιτρομοκρατική είναι ποια οργάνωση κρύβεται πίσω από την ισχυρή έκρηξη. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός νέου ονόματος με παλιά... υλικά, δηλαδή να αναλάβει την ευθύνη μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, τα μέλη της οποίας, όμως, μόνο άπειρα δεν είναι στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και την παρακολούθηση στόχων. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, η οποία όμως μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιήσει μόνο καλάσνικοφ στις επιθέσεις που έχει πραγματοποιήσει στην ισραηλινή πρεσβεία, το σπίτι του Γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι και στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού. Μικρές πιθανότητες συγκεντρώνει και η δραστηριοποίηση νέου πυρήνα της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Η Αντιτρομοκρατική αναζητά δύο άνδρες που ήταν πάνω σε μηχανή

Με τη μαρτυρία ενός σεκιουριτά αλλά και με όσα κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας στην είσοδο του ΣΕΒ η Αντιτρομοκρατική αναζητά δύο άνδρες, που περάσαν από την οδό Ξενοφώντος το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε των προειδοποιητικών τηλεφωνημάτων. Ο σεκιουριτάς έδωσε στους αστυνομικούς σαφή περιγραφή των δύο υπόπτων και των ρούχων που φορούσαν. Η μαρτυρία του επιβεβαιώθηκε από τις κάμερες στην είσοδο του κτιρίου. Η μία από αυτές έχει καταγράψει έναν άνδρα, του οποίου το πρόσωπο δεν φαίνεται -πιθανότατα φορά κράνος μοτοσυκλέτας- να αφήνει έναν σάκο. Από κάμερες που «βλέπουν» στην οδό Φιλελλήνων φαίνονται δύο άνδρες με παρόμοια ρούχα να φεύγουν με μοτοσυκλέτα ψύχραιμα, χωρίς να κινούν υποψίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα