Κονδυλώματα στους άνδρες: τι είναι και πώς μεταδίδονται;

Ο ιός HPV (Human Papilloma Virus), ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, ενοχοποιείται ως ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και μεταδοτικός, ενώ η συχνότητά του αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι του ιού HPV, οι οποίοι έχουν αριθμηθεί (HPV1, HPV2, HPV3, κ.ο.κ.). Από αυτούς, οι 15 είναι υψηλού κινδύνου για καρκινογένεση.

Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους μέσα από μικροσκοπικές αμυχές στη γεννητική

περιοχή, που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Ο HPV προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη ογκίδια. Αυτά είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα για τους άντρες, καθώς προσβάλλουν την ουρήθρα, το πέος, το όσχεο και την περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Πώς μεταδίδονται;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και κατατάσσονται στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Εάν τριφτεί το δέρμα και οι βλεννογόνοι σας με δέρμα ή βλεννογόνους κάποιου μολυσμένου ατόμου, ο ιός μολύνει τα δικά σας επιθήλια και αρχίζει να προκαλεί φλεγμονή.

Οι συνηθέστεροι τρόποι μετάδοσης είναι η κολπική και η πρωκτική επαφή. Είναι όμως δυνατόν να μεταδοθούν και με στοματογεννητική επαφή. Η χρήση προφυλακτικού μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά όχι πλήρως, καθώς προστατεύονται μόνο οι περιοχές που έρχονται σε επαφή με το προφυλακτικό.

Έχω κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα είναι συνήθως εμφανή στην εξέταση με γυμνό μάτι. Προεξέχουν από το δέρμα και είναι ψηλαφητά. Τα περισσότερα έχουν μικρό μέγεθος (λιγότερο από ένα εκατοστό). Σε λίγες περιπτώσεις αυξάνονται σε μέγεθος και προβάλλουν σαν πολύ μικρά κουνουπίδια.

Στους άνδρες τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο πέος, στο εφήβαιο, στους όρχεις και στην περιοχή γύρω από τον πρωκτό.

Θεραπεία των κονδυλωμάτων

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων περιορίζεται στην εξάλειψη των συμπτωμάτων, καθώς ο ιός παραμένει στον οργανισμό εφ’ όρου ζωής. Οι δυσπλασίες, τα κονδυλώματα και τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται -αν και μπορεί να υποτροπιάσουν- με θεραπεία με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη), καυτηριασμό, θεραπεία με λέιζερ (για εξάχνωση των βλαβών), πάγωμα με υγρό άζωτο ή χειρουργική αφαίρεση.

The post Κονδυλώματα στους άνδρες: τι είναι και πώς μεταδίδονται; appeared first on Doctoranytime Blog.

Keywords
Τυχαία Θέματα