Υπάρχει εξέλιξη στην διενέργεια της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής;

Γράφει ο Κοντοράβδης Νικόλαος, Γενικός Χειρουργός συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η πρώτη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή διενεργήθηκε το 1985 από τον Dr Muhe στην Γερμανία, για να ακολουθήσει ένας Γάλλος ο Dr Mouret το 1987 η ασθενής του οποίου έτοιμη να αναχωρήσει από το νοσοκομείο την επομένη του χειρουργείου ήταν εξαγριωμένη μαζί του που δεν της αφαίρεσε την χοληδόχο κύστη!

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και παρά τις όποιες αντιρρήσεις, εδραιώθηκε η χολοκυστεκτομή να γίνεται λαπαροσκοπικά και να αποτελεί σήμερα τον χρυσό κανόνα για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως οι λίθοι

στην χοληδόχο κύστη, οι πολύποδες αυτής και η χολοκυστίτιδα.

Η γενιά των νέων χειρουργών που εκπαιδεύτηκε στην λαπαροσκόπηση, καλείται σήμερα να προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα. Πολλές προσπάθειες έγιναν για να μειωθεί το χειρουργικό τραύμα ακόμη περισσότερο, κάτι που είναι το ζητούμενο στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική.

Η επέμβαση στις διάφορες παραλλαγές της μπορεί να εκτελεσθεί με τρείς ή τέσσερις μικρές τομές, να γίνει μόνο διαμέσου μίας τομής στον ομφαλό ή και να χρησιμοποιηθούν φυσικές δίοδοι όπως ο κόλπος στις γυναίκες και το στομάχι για να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη.

Οι χειρουργικές αρχές που διέπουν την άρτια χειρουργική πρακτική και οριοθετούν την ασφάλεια των επεμβάσεων, υποδεικνύουν σήμερα όχι τόσο το να μειωθεί ο αριθμός των οπών, όσο να χρησιμοποιούνται νέα λιγότερο τραυματικά εργαλεία και συστήματα απεικόνισης.

Συστήματα κάμερας high definition (HD) με δυνατότητα ευρέων γωνιών θέασης και μεγάλης μεγένθυσης, λαπαροσκόπια μικρότερης διαμέτρου (5mm) και λεπτότερα εργαλεία (2,4 mm αντί των 5mm) συνθέτουν την εικόνα της εξέλιξης.

Και ο κανόνας πως το λιγότερο τραυματικό μεταφράζεται σε λιγότερο πόνο και ταχύτερη ανάρρωση επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά.

Όσο για το ποσοστό μετατροπής της επέμβασης σε ανοικτή, αυτό για τους χειρουργούς που είναι εκπαιδευμένοι στο αντικείμενο κυμαίνεται σήμερα κάτω του 1,2 % δίνοντας την δυνατότητα ακόμη και σε περιπτώσεις φλεγμονής ο ασθενής να απολαμβάνει τα οφέλη της λαπαροσκόπησης.

The post Υπάρχει εξέλιξη στην διενέργεια της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής; appeared first on Doctoranytime blog | Ενημερώση για όλα τα θέματα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα