Μίλα μου για Cabernet!

16:53 1/9/2015 - Πηγή: e-table

Όταν μιλάμε για Cabernet Sauvignon, αναφερόμαστε σε ένα πραγματικά αρχέτυπο είδος κόκκινου κρασιού, το οποίο δε θα ήταν δυνατόν να μην είχε τη δική του μέρα (3 Σεπτεμβρίου καλή ώρα). Όχι φυσικά ότι χρειαζόμαστε ημέρα για γιορτάσουμε την ύπαρξή του που, όπως και να ‘χει, την έχει κερδίσει με την αξία του. Με αφορμή, λοιπόν, τη μεγάλη μέρα, ιδού οι βασικές πληροφορίες για το διάσημο κρασί.

H ονομασία «Cabernet Sauvignon», αρχικά, αναφέρεται και στο σταφύλι και στο κρασί που παράγεται από αυτό. Παρόλα αυτά υπάρχουν κι άλλα ονόματα, όπως Petit Cabernet Petit

Vidure, Vidure ενώ στην Ιταλία το αποκαλούν και Uva Francese. Κι ενώ οι ρίζες του ουσιαστικά παραμένουν ένα μυστήριο, το σίγουρο, όμως, είναι ότι εμφανίστηκε γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα στο Bordeaux της Γαλλίας και κυρίως στο Médoc και στη Graves.

Το Cabernet έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και η βασική του γεύση είναι μαύρο φραγκοστάφυλο. Όταν βρίσκεται σε πιο νεαρή του ηλικία προσφέρει, μαζί με το φραγκοστάφυλο, άρωμα πιπεριάς και αγριοκέρασου ενώ όταν παλαιώνεται –κυρίως μακροχρόνια- αποκτά μία μοναδική πυκνότητα και αρώματα.

Τα σταφύλι του κρασιού είναι ανθεκτικό και προσαρμόζεται σε πολλά κλίματα, γι’ αυτό και καλλιεργείται σε όλον τον κόσμο, από τη Γαλλία – που πρόκειται πιθανώς και για τη γενέτειρα – μέχρι τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. Ανάλογα με το κλίμα, βέβαια, αλλάζει ο χρόνος ωρίμανσής του. Στις πιο κρύες περιοχές μπορεί να περάσουν μέχρι και 30 μήνες μέσα στα δρύινα βαρέλια ενώ στις θερμότερες η ωρίμανση γίνεται πολύ γρήγορα, με πλούσιο χρώμα, γεύση και άρωμα.

Όσο για το φαγητό με το οποίο μπορεί να συνδυαστεί, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αποτελεί εξαιρετική συντροφιά για μοσχάρι, αρνί και πάπια ειδικά όταν είναι μαγειρεμένα με βότανα. Μη διστάσετε, επίσης, να το συνδυάσετε με brie, cheddar και σοκολάτα.

Εάν θέλετε να απολαύσετε κι εσείς το αγαπημένο σας κρασί, μπείτε στο e-table.gr κάντε κράτηση σε ένα από τα καλά wine restaurants της Αθήνας απολαμβάνοντας μοναδικές προσφορές.

The post Μίλα μου για Cabernet! appeared first on Blog e-table.

Keywords
Τυχαία Θέματα