Ο βρυχηθμός των απαξιωμένων

Στην περσινή κανονική διάρκεια της EuroLeague, στην οποία ο Ολυμπιακός τα πήγε περίφημα τερματίζοντας στην 3η θέση (με ρεκόρ 19-11), έως και το «διπλό» στο Βελιγράδι με το οποίο εξασφάλισε το πλεονέκτημα έδρας στα playoffs, δεν είχε χάσει ποτέ 3 ματς σερί. Φέτος, οι Πειραιώτες είχαν ήδη ηττηθεί σε 2 σερί παιχνίδια (Μπαρτσελόνα, Παναθηναϊκό) και ένα ακόμη αρνητικό αποτέλεσμα και μάλιστα από την πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε στην έδρα της,

έμοιαζε ως το πιθανότερο σενάριο, τόσο γιατί θα ήταν «εντός προγράμματος», όσο και επειδή οι «ερυθρόλευκοι» δεν έπειθαν με την κακή αγωνιστική τους εικόνα τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στο dna του να αντιδρά όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο

Τελικά, όμως, αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού, η οποία χτίστηκε το καλοκαίρι του 2011 έχοντας συγκεκριμένη αγωνιστική νοοτροπία, φιλοσοφία και συμπεριφορά, όσο και αν έχει αλλάξει παίκτες και προπονητές, διατηρώντας βέβαια έναν βασικό κορμό με χημεία και ομοιογένεια (με επιλεκτικές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της μέσα στα χρόνια), το έχει στο dna της να αντιδρά όταν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Λες και την… κοιμίζει ορισμένες φορές όταν διανύει ένα ήρεμο διάστημα με σερί νίκες, σαν να την καθησυχάζει ο ρόλος του φαβορί, με αποτέλεσμα όταν… πετάει στα σύννεφα, ακολούθως να πέφτει και μάλιστα απότομα.

Και εκεί που οι "ερυθρόλευκοι" δείχνουν να μην έχουν παλμό, είναι αυτό το περίφημο ένστικτο επιβίωσης τους, που τους κάνει όχι μόνο να σηκώνονται από το έδαφος, αλλά και να βγάζουν… δόντια, "δαγκώνοντας" τον αντίπαλο τους, ακόμη και αν πρόκειται για τον νυν κάτοχο της EuroLeague και μάλιστα μέσα στο "σπίτι" του. Βλέπετε, αυτή η ομάδα (με τα θετικά και τα αρνητικά της), έχει μάθει να συσπειρώνεται, να παίζει καλύτερο μπάσκετ και να σημειώνει μεγάλες νίκες όταν βρίσκεται… στριμωγμένη στη γωνία, επουλώνοντας τις πληγές της μέσα στην αμφισβήτηση. Να αντιδρά στα δύσκολα και να δείχνει αθλητικό εγωισμό νιώθοντας την πίεση στο πετσί της, αισθανόμενη πάντα οικεία έχοντας τον ρόλο του αουτσάιντερ.

Για πάντα Underdogs: έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν καλύτερα, έτσι τους αρέσει, αυτό τους εξιτάρει. Να συναρπάζουν όντας against all odds το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, να θριαμβεύουν πηγαίνοντας κόντρα στις πιθανότητες όπως το 2013 στο Λονδίνο, φέρνοντας τα πάνω-κάτω το 2015 στα playoffs απέναντι στην Μπαρτσελόνα και ακολούθως στον ημιτελικό στην Μαδρίτη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Να παραμένουν ζωντανοί μέσα στην "ζούγκλα" του Αμπντί Ιπεκτσί στο 4ο ματς (που ήταν δίχως αύριο) της σειράς των προημιτελικών τον περασμένο Απρίλη κόντρα στην Εφές στην Πόλη, εξασφαλίζοντας στην συνέχεια την πρόκριση στο Final Four. "Η φανέλα του Ολυμπιακού είναι βαριά", τόνισε χαρακτηριστικά μετά το τέλος του αγώνα ο (ερχόμενος από το ΝΒΑ) Μπράιαν Ρόμπερτς, ο οποίος άρχισε να δείχνει πως μπορεί να σηκώσει το βάρος της.

Ο λόγος που το "διπλό" επί της Φενέρμπαχτσε είναι σπουδαίο

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες περίπου, ο Ολυμπιακός δέχτηκε δικαίως καλοπροαίρετη κριτική. Δεν ήταν μόνο οι ήττες, αλλά και η γενικότερη κακή αγωνιστική του εικόνα, εμφανίζοντας ξεκάθαρο πρόβλημα στην επίθεση (σε Ελλάδα και Ευρώπη, έχοντας μέσο όρο 56.5 πόντους κόντρα σε ΠΑΟ, Άρη, Μπαρτσελόνα), όντας τελευταίος σε σκοράρισμα και τρίποντα και προτελευταίος στις ασίστ στην EuroLeague. Οι Έλληνες αθλητές είχαν υποστεί αγωνιστική καθίζηση, οι νεοαποκτηθέντες ξένοι παρουσιαζόντουσαν κατώτεροι των περιστάσεων, οι "ερυθρόλευκοι" έδειχναν να μην μπορούν να τρέξουν και να βγάλουν αιφνιδιασμούς (βασικό στοιχείο της αγωνιστικής του ταυτότητας) δείχνοντας εγκλωβισμένοι στο σετ-παιχνίδι, ενώ παίκτες-κλειδιά αδυνατούσαν να κάνουν το βήμα μπροστά και να δώσουν το κάτι παραπάνω.

Με το σπουδαίο "διπλό" επί της Φενέρμπαχτσε (σπουδαίο λόγω της ιδανικής αντίδρασης και της επιστροφής στις νίκες για τον Ολυμπιακό, μέσα στην έδρα μάλιστα της πρωταθλήτριας Ευρώπης), οι "ερυθρόλευκοι" δεν έγιναν ξαφνικά η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, ούτε και εξαφάνισαν τις αδυναμίες και τα προβλήματα τους. Έδειξαν όμως και πάλι τα πλεονεκτήματα τους, τις δυνατότητες τους και τον παλμό τους στα δύσκολα. Απέδειξαν πως συνεχίζουν να διαθέτουν ένα ποιοτικό σύνολο, το οποίο αν παίξει μπάσκετ σύμφωνα με τις ικανότητες του, μπορεί να κερδίσει τον οποιοδήποτε αντίπαλο σε οποιαδήποτε έδρα στην Ευρώπη, όπως και πέρσι. Οι ξένοι έδειξαν για πρώτη φορά φέτος στο σύνολο τους πως έχουν το ταλέντο να κάνουν την διαφορά, όπως και οι Έλληνες θύμισαν και πάλι στην Ευρώπη το γιατί έχουν οδηγήσει τους Πειραιώτες σε 4 τελικούς στην EuroLeague τα τελευταία 6 χρόνια.

Ο έμπειρος Γιώργος Πρίντεζης, στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα, σχολίασε πως "έτσι είναι στην Ελλάδα, στις νίκες γίνεσαι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη και στις ήττες ξαφνικά έρχεται η απόλυτη απαξίωση". Οι… απαξιωμένοι λοιπόν απάντησαν με τον καλύτερο τρόπο και ο "βρυχηθμός" τους ακούστηκε δυνατά, σε ολόκληρη την Ευρώπη. "Δείξαμε ποιοι είμαστε, είμαστε ο Ολυμπιακός", όπως τόνισε ο Μπράιαν Ρόμπερτς. Η Φενέρμπαχτσε ήταν ένας αντίπαλος πρόκληση και ενδεχομένως το ιδανικό ματς για τους Πειραιώτες για να αντιδράσουν, καθώς βρήκαν το έξτρα κίνητρο να απαντήσουν και να επιστρέψουν στα θετικά αποτελέσματα, απέναντι στην κάτοχο του τίτλου. Ένα "διπλό" (με 90 πόντους, με 63.4% στα δίποντα, με 40% στα τρίποντα, αλλά και με 20 ασίστ) που διώχνει μακριά την αρνητική ενέργεια που μαζεύτηκε στο "ερυθρόλευκο" στρατόπεδο ύστερα από την (δεύτερη για φέτος) εντός έδρας ήττα από τον Παναθηναϊκό, επαναφέροντας την ηρεμία, την αυτοπεποίθηση, αλλά και την εμπιστοσύνη που κλονίστηκε.

Ο Ρόμπερτς και οι ξένοι που βγήκαν μπροστά, πετυχαίνοντας τους 65 από τους 90 πόντους

Ο Ολυμπιακός είδε με ικανοποίησε στο γήπεδο της Φενέρμπαχτσε τους ξένους παίκτες του να βγαίνουν μπροστά, να κάνουν την διαφορά, αλλά και να δίνουν στην ομάδα το κάτι παραπάνω. Ο άτολμος και υποτονικός Μπράιαν Ρόμπερτς, που αναλωνόταν σε λάθη στα τελευταία παιχνίδια, πραγματοποίησε την κορυφαία του εμφάνιση με τον Ολυμπιακό. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είδε με χαρά τον Αμερικανό πλέι-μέικερ να παίζει με αυτοπεποίθηση, ξεχειλίζοντας από αγωνιστικό θράσος. Κυκλοφόρησε σωστά την μπάλα, έτρεξε την ομάδα του στο ανοιχτό γήπεδο, έβγαλε αιφνιδιασμούς (χαρακτηριστικό το coast-to-coast που έκανε στο πρώτο ημίχρονο) και πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση, παίρνοντας… φωτιά από την περιφέρεια, τελειώνοντας το ματς με 21 πόντους, έχοντας 5/7 τρίποντα. Δύσκολα θα ξαναδούμε τον 32χρονο γκαρντ τόσο εύστοχο πίσω από τα 6.75 μέτρα (δεν είναι άλλωστε το φόρτε του, είχε 1/10 νωρίτερα φέτος στην EuroLeague), αλλά το ζητούμενο είναι πως ένα βασικό "γρανάζι" των Πειραιωτών πήρε μπρος, δείχνοντας την ποιότητα του. Ζητούμενο, βέβαια, είναι η διάρκεια μέσα στην σεζόν και η συνέπεια στα βασικά καθήκοντα του, σε σκορ και δημιουργία.

Για πρώτη φορά φέτος, ο Ολυμπιακός είδε τους δύο νεοαποκτηθέντες ξένους γκαρντ του να πραγματοποιούν στο ίδιο ματς εξαιρετικές εμφανίσεις. Εκτός του Μπράιαν Ρόμπερτς και ο Γιάνις Στρέλνιεκς έκανε το βήμα μπροστά. Ήταν ψύχραιμος, διάβασε τον αντίπαλο στο σετ-παιχνίδι, κυκλοφόρησε γρήγορα την μπάλα, έψαξε τους διαδρόμους, προσπαθούσε πάντα να βρεθεί σε θέση βολής και έβαλε μεγάλα σουτ, όχι μόνο όταν ήταν ελεύθερος, αλλά εκτελώντας ακόμη και μετά από ντρίμπλα (4/7 τρίποντα, 16 πόντοι και 4 ασίστ). Ο Λετονός γκαρντ, ο οποίος στα προηγούμενα παιχνίδια έδειχνε… χαμένος στην μετάφραση, απέδειξε τον λόγο για τον οποίο τον απέκτησαν οι Πειραιώτες: για να δώσει επιθετική ώθηση με το αξιόπιστο σουτ που διαθέτει, αλλά και να βελτιώσει το δημιουργικό τους κομμάτι κυρίως στο σετ-παιχνίδι.

Γενικότερα όμως, οι ξένοι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν το βήμα μπροστά και ανέβασαν την απόδοση τους. Άλλωστε, ήρθαν στον Πειραιά (κυρίως) για να βοηθήσουν τους Έλληνες και όχι για να συμβεί το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 90 πόντους που πέτυχαν οι "ερυθρόλευκοι" κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, εκείνοι σημείωσαν τους 65: Μακλίν 9, Μιλουτίνοβ 10, Στρέλνιεκς 16, Ρόμπερτς 21, Τόμπσον 9.

Ο ηγέτης Πρίντεζης και ο Παπανικολάου που πέρα από το λάθος ήταν παντού

Ο Γιώργος Πρίντεζης αποτελεί σημείο αναφοράς για τον Ολυμπιακό μέσα στην ρακέτα και ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια έχει… υποφέρει αντιμετωπίζοντας σχεδόν σε κάθε ματς δύο και τρεις αντιπάλους. Πέρσι πραγματοποίησε καταπληκτική σεζόν, πήρε δικαίως το βραβείο για το μέλος της καλύτερης πεντάδας (όντας το κορυφαίο "4άρι" της διοργάνωσης), η αξία του είναι δεδομένη, δεν έχει να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν, αλλά ελλείψει του Βασίλη Σπανούλη φέτος, επιβάλλεται να βγαίνει περισσότερο συχνά μπροστά δείχνοντας τον ηγετικό του χαρακτήρα.

Ένας από τους λόγους που ο Ολυμπιακός στα δύο περασμένα ματς στην EuroLeague είχε χαμηλή συγκομιδή στην επίθεση, σκοράροντας 51 με την Μπαρτσελόνα και 62 με τον Παναθηναϊκό, είχε να κάνει και με την πτωτική απόδοση του Γιώργου Πρίντεζη. Δεν είχε πάρει πάνω του πολλές προσπάθειες, καθώς στην Βαρκελώνη σημείωσε 5 πόντους (με 2/3 δίποντα) και κόντρα στο "τριφύλλι" μόλις 3 χάνοντας αρκετά σουτ (με 1/5 δίποντα). Κόντρα στην Φενέρμπαχτσε όμως, πραγματοποίησε αρχηγική εμφάνιση και επέστρεψε στα υψηλά στάνταρ απόδοσης του, δείγμα της ποιότητας του, ολοκληρώνοντας το ματς με 18 πόντους, σημειώνοντας 6 σερί πολύτιμους και καθοριστικούς πόντους στην παράταση (συν 1 ασίστ στο τρίποντο του Στρέλνιεκς), δείγμα της κλάσης του, κάνοντας επίδειξη της αξιοζήλευτης επαφής του με το αντίπαλο καλάθι (με 8/10 δίποντα) σε ένα κρίσιμο σημείο,"χορεύοντας" στο low-post με τις έξοχες κινήσεις του, του Γιαν Βέσελι, Λουίτζι Ντατόμε και Νικολό Μέλι.

Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν… παντού, πραγματοποιώντας μία γεμάτη εμφάνιση, συνεισφέροντας σε άμυνα, σκορ, ριμπάουντ και δημιουργία (7 πόντοι, 6 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 4 κλεψίματα, 1 μπλοκ). Παραμένει ο πρώτος πασέρ (!) του Ολυμπιακού στην διοργάνωση με 3.1 ασίστ (αυτό θα πρέπει να… προβληματίσει τους γκαρντ), μοιράζοντας 6 αυτή την φορά κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, δείγμα του ομαδικού πνεύματος που τον χαρακτηρίζει, κινούμενος με αστείρευτη ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ενδεχομένως και να είχε εξελιχθεί στο τραγικό πρόσωπο του αγώνα, όταν δευτερόλεπτα πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας έδωσε μία παρακινδυνευμένη πάσα στον Νίκολα Μιλουτίνοβ, με αποτέλεσμα να χάσει την κατοχή η ομάδα του, αλλά είναι και δείγμα του χαρακτήρα του πως στην παράταση εκείνη η άτυχη στιγμή δεν τον επηρέασε, συνεχίζοντας να βγάζει άμυνες και να δίνει λύσεις στην επίθεση, συμβάλλοντας τα μέγιστα για να γίνει το "διπλό" πράξη για τους φιλοξενούμενους.

Η αυταπάρνηση στην παράταση έδειξε το μέταλλο και τον χαρακτήρα του

Ένα από τα κέρδη του Ολυμπιακού στο ματς (πέρα από την βελτίωση του στην επίθεση, βάζοντας μεγάλα σουτ, βγάζοντας αιφνιδιασμούς, συν την άνοδο των παικτών του) ήταν και η αγωνιστική του συμπεριφορά στην παράταση. Με τους Πειραιώτες να έχουν το ψυχολογικό βάρος πως από το +11 (60-71) στο 37′ δεν κατάφεραν να "σφραγίσουν" την νίκη στην κανονική διάρκεια, κάνοντας ορισμένα ανόητα λάθη στο τέλος, με αποτέλεσμα το ματς να πάει στην παράταση (75-75), αγωνιζόμενοι μάλιστα και εκτός έδρας, οι πιθανότητες να έπαιρναν το θετικό αποτέλεσμα έδειχναν μειωμένες.

Όμως, παρά το γεγονός αυτό, όπως σχολίασε και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, οι παίκτες του δεν έχασαν την πίστη τους σε ένα γήπεδο που κόχλαζε, δείχνοντας αξιοζήλευτη αυταπάρνηση, επιμονή και μαχητικότητα. Έβαλαν μεγάλα σουτ (με τους Πρίντεζη και Στρέλνιεκς), έλεγξαν τον ρυθμό, έβγαλαν ενέργεια στην άμυνα, έκλεψαν μπάλες, "δάγκωναν" για κάθε κατοχή (το ένστικτο της επιβίωσης που αναφέραμε) και έφτασαν σχετικά εύκολα στην επικράτηση (90-73) σημειώνοντας 15 πόντους σε 5 λεπτά, δείχνοντας το μέταλλο τους, αλλά και τον χαρακτήρα τους σαν ομάδα, αναγκάζοντας την Φενέρμπαχτσε να γνωρίσει την πρώτη εντός έδρας ήττα της.

Η περσινή EuroLeague ήταν ένα μάθημα για όλους, για το πως πρέπει μία ομάδα να διαχειριστεί αγωνιστικά, ιατρικά (με τους τραυματισμούς και τις αποθεραπείες) και συναισθηματικά την σεζόν. Ούτε επιτρέπεται έπαρση και εφησυχασμός ύστερα από μία μεγάλη νίκη, ούτε χρειάζεται η αποδόμηση (η καλοπροαίρετη κριτκή με επιχειρήματα είναι πάντα θεμιτή) μετά από ένα κακό αποτέλεσμα. Είναι ένας μαραθώνιος στον οποίο θα έρθουν ήττες και νίκες, θα υπάρξουν σκαμπανεβάσματα και το ζητούμενο είναι η διάρκεια σε απόδοση, τα ανακλαστικά και η σωστή αντίδραση-ανάκαμψη μετά από ήττες. Με το πανάξιο και παλικαρίσιο "διπλό" επί της Φενέρμπαχτσε, ο Ολυμπιακός έδειξε μία γκάμα των δυνατοτήτων του, αλλά αυτό το θετικό αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να κρύψει κάτω από το… χαλί και τις αδυναμίες του. Οι ήττες από Μπαρτσελόνα (από ένα σημείο και μετά είχε παρατήσει το παιχνίδι στην Βαρκελώνη) και Παναθηναϊκό (τρίτο σερί εντός έδρας αρνητικό αποτέλεσμα), όχι μόνο συσπείρωσαν τους "ερυθρόλευκους", αλλά τους έκαναν να κοιτάξουν και στον καθρέφτη, κάνοντας ο καθένας την αυτοκριτική του (βλέποντας τα λάθη τους), από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

The post Ο βρυχηθμός των απαξιωμένων appeared first on REDPLANET.GR.

Keywords
final four, euroleague, ολυμπιακος, dna, καλοκαιρι, εξιτάρει, odds, τσσκα, ζούγκλα, νβα, ελλαδα, παο, εμφάνιση, μετάφραση, πειραιας, μπλοκ, παναθηναικος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2013, final four 2013, εξτρα, αποτελεσματα, βγαινουν, δυνατα, μετάφραση, βαρκελωνη, βημα, γωνια, εδρα, ηγετης, ηττα, κοντρα, κωνσταντινουπολη, λονδινο, μπαρτσελονα, μπασκετ, παιχνιδια, πιεση, το βημα, χημεια, ωθηση, dna, euroleague, αμυνα, αυτοπεποιθηση, βγαινει, εβδομαδες, βελιγραδι, βρισκεται, γεγονος, γινει, γηπεδο, γινεσαι, διαστημα, δηλωσεις, δειχνει, δοντια, δωσει, δειγμα, εδαφος, ευκολα, ενεργεια, ενστικτο, εμφάνιση, εξιτάρει, ερχεται, ευρωπη, ιδιο, ηρεμια, θετικο, θρασος, εικονα, λαθη, λαθος, λογο, μαδριτη, μακρια, μελι, νικη, νοοτροπια, ομαδα, παντα, οντας, παο, πιστη, πιθανοτητες, ποιοτητα, προβληματα, ρεκορ, ρολο, σεζον, σεναριο, σερι, σετ, συνεχεια, τρια, τσσκα, φορα, χαρα, coast, εμφανισεις, final four, ιατρικα, ιδανικο, κομματι, κωστας, κωστας παπανικολαου, low, μπροστα, odds, παιχνιδι, πληγες, θετικα
Τυχαία Θέματα