Τζανακόπουλος: «Εμείς δεν κάνουμε πίσω όταν ο Σόιμπλε μας λέει «forget it»

Μία καλύτερη λύση σύντομα, παρά μία κακή λύση τώρα, επέλεξε η κυβέρνηση μαζί με αρκετές χώρες, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αυτό που κέρδισε χθες η Αθήνα από το Eurorgroup ήταν «η δρομολόγηση των διαδικασιών για εκταμίευση δόσης το επόμενο διάστημα». «Δεν υπάρχει θέμα με την εκταμίευση της δόσης και δεν υπάρχει σύνδεση
της εκταμίευσης της δόσης με την κατάληξη της συμφωνίας», τόνισε.

Η βασική διαφωνία στο Eurogroup ήταν ανάμεσα σε ΔΝΤ και γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και, όπως είπε ο Δ. Τζανακόπουλος αφορούσε τρία θέματα:

-τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης

-το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων

-το ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν θέλει να προχωρήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό συγκεκριμενοποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος όσο θέλει το ΔΝΤ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έγινε πιο συγκεκριμένος όσον αφορά τις διαφορές που υπήρξαν. Ωστόσο ανέφερε ότι στο ζήτημα των πλεονασμάτων, με δεδομένο ότι το πλεόνασμα του 3,5% θα μείνει μόλις τέσσερα χρόνια μετά το 2018, υπάρχει «συμβιβασμός και υποχώρηση της γερμανικής πλευράς σε σχέση με τις αρχικές της απαιτήσεις για πλεόνασμα 3,5% για 10 έτη».

Χρέος: Καθαρή λύση και ελάφρυνση χωρίς γκρίζες ζώνες

Από την πλευρά της η κυβέρνηση επεδίωκε «μέτρα ελάφρυνσης χωρίς γκρίζες ζώνες». «Όταν λέμε καθαρή λύση εννοούμε καθαρή λύση. Εννοούμε προσδιορισμό μέτρων ώστε το ΔΝΤ να συμμετέχει πλήρως και χωρίς αστερίσκους», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Τζανακόπουλος επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί η συμμετοχή του ΔΝΤ να είναι αλά καρτ. Δεν μπορεί κάποιοι να λένε ναι στις μεταρρυθμίσεις αλλά όχι στη λύση του χρέους».

Πολιτική επιλογή η απόρριψη της πρότασης

Με δεδομένο ότι «η απόσταση ανάμεσα σε γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και ΔΝΤ, παρά το ότι έχει μειωθεί, παραμένει», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ήταν απολύτως σαφές από την ελληνική πλευρά ότι ήταν προτιμότερη η αναβολή ολίγων ημερών για να έχει προετοιμάσουμε μία καλύτερη λύση». «Η ελληνική πλευρά όπως και πολλοί θεώρησαν ότι η λύση που προτάθηκε έχει ασάφειες και ενέχει τον κίνδυνο να μετατεθεί η λύση στο μέλλον. Με αυτή την έννοια ήταν ορθή η πολιτική επιλογή να δώσουμε αναβολή λίγων ημερών για να δοθεί οριστική λύση και διέξοδος στην ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι και αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού.

Τι θα γίνει αν δεν μπει το ΔΝΤ

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει αν δεν γεφυρωθεί η «πραγματική διαφορά» ΣόιμπλεΔΝΤ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι σήμερα «δεν είναι αναγκαίο νέο πρόγραμμα, αλλά θα χρειαστεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο τρέχον πρόγραμμα» και πρόσθεσε: «εφόσον δεν υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκοί φορείς που θα παρακολουθούν το πρόγραμμα θα πρέπει να προχωρήσουν στη βάση των δικών τους κανόνων»

Ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα αν το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα. «Τα μέτρα μετά το 2018 μας δεσμεύουν. Εφόσον δεν υπάρξει επιτυχής κατάληξη και γεφύρωση των διαφορών του ΔΝΤ με τους εταίρους το σύνολο των παραμέτρων του ελληνικού προγράμματος θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα εφαρμοστούν τελεί εν ισχύ», ξεκαθάρισε.

«Εμείς δεν κάνουμε πίσω όταν ο Σόιμπλε μας λέει «forget it»

Από την κυβέρνηση δεν έμεινε ασχολίαστη η στάση της ΝΔ. Ο Δ. Τζανακόπουλος επεσήμανε την βασική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ., «Εμάς όσο ο Σόιμπλε μας λέει forget it εμείς δεν το ξεχνάμε και αυτή είναι βασική διαφορά μας από τη ΝΔ. Χθες μας προτάθηκε μία λύση και δεν την δεχθήκαμε», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν επιλέξαμε να πάρουμε μία κακή συμφωνία και να την διαχειριστούμε επικοινωνιακά ή να κάνουμε την τρίχα τριχιά όπως ισχυρίσθηκε ο Κ. Χατζηδάκης ο οποίος εκτέθηκε».

Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέπληξε τον εκπρόσωπο τύπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια λέγοντας ότι «εμφανίσθηκε πιο Γερμανός από τους Γερμανούς. Οι περισσότεροι αναλυτές και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία αναφέρουν ότι κύριος υπεύθυνος ήταν ο Σόιμπλε. Και στο πρόσωπο του Β. Κικίλια ο Σόιμπλε βρίσκει ένα αναπάντεχο σύμμαχο – και δεν ξέρω αν ήταν αναπάντεχος».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα