Τσίπρας σε δημοσιογράφους: Κινδυνεύω να φορέσω γραβάτα όταν απομειωθεί το χρέος

Στον «κίνδυνο» να χρειαστεί σύντομα να φορέσει γραβάτα επειδή θα υπάρξει απομείωση του χρέους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Μέρκελ έχει αναλάβει την διαπραγμάτευση εκ μέρους της Γερμανίας για την ρύθμιση του χρέους (είναι on board είπε), ενώ εκτίμησε ότι με την ολοκλήρωση
της αξιολόγησης θα ξεκινήσει «επενδυτικό τσουνάμι».

Αναφερόμενος στην κατάθεση της τροπολογίας της ΝΔ για τα αντίμετρα είπε ότι «καλωσορίζω το ενδιαφέρον της ΝΔ για τα αντίμετρα. Τον Δεκέμβριο δεν είχε ψηφίσει την απονομή της 13ης σύνταξης αλλά τώρα λέει να δώσουμε από το πλεόνασμα – εκ του ασφαλούς βέβαια. Είναι ενδιαφέρουσα η στροφή στα αντίμετρα τα οποία κατά τα άλλα τα θεωρεί αέρα». Μάλιστα επεσήμανε ότι «οι τροπολογίες της ΝΔ αφορούν τα αντίμετρα και όχι τα μέτρα. Η ΝΔ λέει ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα όταν εγώ λέω ότι δεν θα τα εφαρμόσω αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στις συνομιλίες που είχε με Λαγκάρντ και Μέρκελ. «Η εκτίμηση μου μετά τη συνάντηση με την Λαγκάρντ είναι ότι, το Ταμείο εννοεί αυτά που λέει, αυτό έχει δυο πλευρές, η μία είναι ότι το παιχνίδι δεν είναι στημένο, δηλαδή να διακινδυνεύσουμε να είναι δύσκολη βραδιά η 22α Μαΐου. Η θετική όψη είναι ότι το ΔΝΤ στηρίζει κάτι που ζητάμε εδώ και επτά χρόνια: την απομείωση του χρέους τουλάχιστον έως το 2017 που είναι και το μεσοπρόθεσμο διάστημα. Η Λαγκάρντ είπε ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Σόιμπλε και ότι ακόμη και αν θέλει να κάνει πίσω δεν μπορεί γιατί αυτό δεν θα περάσει από το ΔΣ του ΔΝΤ», τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε γιατί επικοινώνησε με την Μέρκελ αμέσως μόλις επέστρεψε από την Κίνα: «η βασική μου ανησυχία ήταν αν την διαχείριση της διαπραγμάτευσης για το χρέος εκ μέρους της Γερμανίας την είχε αποκλειστικά ο υπουργός Οικονομικών της. Γι’ αυτό της τηλεφώνησα. Η Μέρκελ με διαβεβαίωσε ότι αυτή είναι on board στην διαπραγμάτευση και ότι στις 22 θα έχουμε κατάληξη».

«Πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, είναι σκληρή η διαπραγμάτευση και είναι υπαρκτή η αντιπαράθεση μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ. Εμείς βγαίνουμε από το κάδρο. Κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν κάναμε μεταρρυθμίσεις. Είμαι αισιόδοξος. Τα μηνύματα που παίρνω είναι ότι θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου. Μάλιστα αυτά που ακούμε είναι τόσο θετικά, its too good to be true, που μας κάνουνε και ανησυχούμε σε βαθμό που θα αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα δηλαδή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν φοβάται ότι η σύγκρουση ΔΝΤΣόιμπλε μπορεί να αφήσει ξεκρέμαστη την Ελλάδα. «Όχι καθόλου δεν το φοβάμαι, για έναν πολύ απλό λόγο που δεν τον κρύβει ούτε η Μέρκελ όταν μιλά μαζί μου. Δεν θέλει να πάει στις εκλογές με ανοιχτό το ελληνικό ζήτημα».

Για το ενδεχόμενο να μην μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα είναι μια εξέλιξη που πράγματι θα έχει αναταράξεις, αλλά δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη που θα πρέπει να αποφασίσει να μοντάρει ένα νέο πρόγραμμα στον ESM το οποίο έχει άλλους κανόνες και άλλα προαπαιτούμενα. Εκεί θα υπάρξει επί της ουσίας επαναπροσδιορισμός».

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζει έξοδο στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι για να εκμεταλλευθεί το χαμηλό επίπεδο των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων που έχουν πέσει στα επίπεδα του 2009. «Με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και αν έχουμε λευκό καπνό στις 22 Μαΐου, δηλαδή αν προχωρήσουμε στην συνολική συμφωνία με την απομείωση του χρέους που θα μας βάλει και στο Q.Ε, το επόμενο διάστημα θα έχουμε ένα επενδυτικό τσουνάμι», είπε χαρακτηριστικά.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα