Τσίπρας: Είναι θετικά τα μηνύματα για το χρέος που θα αναγκαστώ να φορέσω γραβάτα


Αισιοδοξία ότι, και από τα μηνύματα που παίρνει από παντού, θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή, όπου συζητείται το πολυνομοσχέδιο.

Σημείωσε χιουμοριστικά ότι

μάλιστα αυτά τα μηνύματα είναι τόσο θετικά που ακόμα και ανησυχία προκαλούν.

«Τα νέα για το χρέος, με βάση αυτά που μεταφέρονται στην Αθήνα, είναι τόσο καλά, ετοιμάζομαι να φορέσω γραβάτα», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες το απόγευμα. Πρόσθεσε ότι τελική λύση θα υπάρξει στις 22 Μαΐου- στη συνεδρίαση του Eurogroup- ή στη χειρότερη περίπτωση στις 15 Ιουνίου.

Ανέφερε επίσης ότι εφόσον κλείσει η αξιολόγηση, θα έρθει επενδυτικό τσουνάμι και ότι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα γίνει ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε μάλιστα ότι μέσα στον Ιούλιο η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και ότι θα υπάρξουν δοκιμαστικές έξοδοι στις αγορές ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι και σίγουρα μέσα στο 2017.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Ανγκελα Μέρκελ, έπειτα από την επιστροφή του από το Πεκίνο και τη συνομιλία που είχε εκεί με την Κριστίν Λαγκάρντ. Υπενθυμίζεται ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε στον κ. Τσίπρα ότι σε περίπτωση που επιμείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη στάση του απέναντι στην ελάφρυνση του χρέους, τότε το Ταμείο δεν θα μπει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, η Καγκελάριος του ανέφερε ότι δεν χειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα μόνο ο υπουργός Οικονομικών της, αλλά και η ίδια. Ακόμη, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην δοθεί λύση στο χρέος, γιατί θεωρεί ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλει η Μέρκελ να μπει σε προεκλογική περίοδο με το ζήτημα της Ελλάδας ανοιχτό και με μία νέα κρίση στη χώρα.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στο Eurogroup, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Παίρνουμε αυτά τα μέτρα για να ικανοποιήσουμε την εμμονή του ΔΝΤ, αλλιώς δεν μένει. Εβαλε τρεις προϋποθέσεις για να μείνει στο πρόγραμμα: συντάξεις, αφορολόγητο, χρέος. Εμείς με διαπραγμάτευση πήραμε ισόποσα αντισταθμιστικά. Προχωρούμε στην ικανοποίησή του. Αν δεν πάρει το χρέος, δεν μπαίνει στο πρόγραμμα. Αν δεν μπει, δεν υπάρχουν και οι απαιτήσεις».

Ερωτηθείς για το πώς θα ακυρωθεί στην πράξη ένα νομοσχέδιο που θα έχει ψηφιστεί, σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, απάντησε: «Αυτό είναι μια εξέλιξη που πράγματι θα έχει αναταράξεις, αλλά δεν θα αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη που θα πρέπει να αποφασίσει να μοντάρει ένα νέο πρόγραμμα στον ESM, το οποίο έχει άλλους κανόνες και άλλα προπαιτούμενα. Εκεί θα υπάρξει επί της ουσίας επαναπροσδιορισμός».

Keywords
Τυχαία Θέματα