Τσίπρας: Είμαστε το νέο, αλλά δεν είμαστε και χθεσινοί. Δεν θα δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις μας

Aπό τη Δευτέρα ξεκινά μαραθώνιος μεταρρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση των αναγκών που έχουν οι πολίτες, δήλωσε κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Θα ξηλώσουμε το καθεστώς της διαπλοκής και της αδιαφάνειας, είπε ο κ. Τσίπρας
υπογραμμίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν δεν αποτελούν δέσμευση προς τους δανειστές, αλλά κυβερνητική επιλογή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τρίτο μνημόνιο τον Ιούνιο, παρά την μεθόδευση που διαπιστώνει ότι επιχειρείται από ξένους και εγχώριους παράγοντες. Τα μνημόνια τελειώσαν στις 25 Γενάρη με την ψήφο του λαού είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την “εξευτελιστική επιτροπεία”.

Το σχέδιο των δανειστών ήταν να οδηγήσουν την κυβέρνηση πριν καλά καλά ορκιστεί σε φθορά, σε ανατροπή ή άνευ όρων παράδοση στις μνημονιακές επιταγές. «Μας είχαν στήσει παγίδα», κατήγγειλε.

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση ο Αλ. Τσίπρας είπε τι πέτυχε η χώρα με την συμφωνία, η οποία είναι μία “ανάσα”, όπως χαρακτηριστικά είπε
-το τέλος του μνημονίου τυπικά και ουσιαστικά
-το τέλος της τρόικας, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει διαπραγμάτευση με τους τεχνοκράτες υπαλλήλους, αλλά με την Κομισιόν
-το τέλος των εξωπραγματικών και ανέφικτων πλεονασμάτων
-την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος

Η συνεδρίαση της ΚΕ συνεχίζεται σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Αναλυτικότερα η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα

Μπορεί να «είμαστε το νέο, το καινούριο, η ελπίδα για την αλλαγή», αλλά «δεν είμαστε και χθεσινοί», καθώς σαν κόμμα και παράταξη «έχουμε ιστορία αγώνων μεγάλων και κρίσιμων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Δώσαμε εξετάσεις σε δύσκολες περιόδους» σημείωσε, τονίζοντας ότι «δεν θα διαπραγματευτούμε τις αξίες μας, δεν θα δραπετεύσουμε από τις δεσμεύσεις μας...όσοι ελπίζουν κάτι τέτοιο θα διαψευστούν».

Η Ελλάδα έπαψε να είναι παρίας και να εκτελεί εντολές, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να προωθήσει την αλλαγή από θέση κυβερνητικής ευθύνης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι πιέσεις προς την Ελλάδα πήραν χαρακτήρα εκβιασμού, ωστόσο η απαλλαγή από τα μνημόνια έγινε πράξη και η τρόικα, όπως τη γνωρίσαμε, είναι παρελθόν.

Σήμερα μπροστά στην κυβέρνηση και τη χώρα έχουν ανοιχθεί νέες δυνατότητες, τόνισε. Η απαλλαγή από τα μνημόνια δεν είναι μόνο λαχτάρα, αλλά η κυβέρνηση την υλοποίησε ως πολιτική πράξη, είπε ο κ. Τσίπρας.

Πρέπει να πούμε αλήθειες στον ελληνικό λαό, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Αλήθεια πρώτη: πήγαμε στην ευρωπαϊκή μάχη με ναρκοθετημένο κάθε μας βήμα. Μας είχαν στήσει παγίδα οι πιο επιθετικές συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, σε συνεργασία με την απερχόμενη κυβέρνηση, με στόχο να μας ρίξουν τα βράχια...με στόχο τη χρηματοπιστωστική ασφυξία, με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης, με στόχο την επονομαζόμενη "αριστερή παρένθεση"» δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτοφανή λαϊκή υποστήριξη και ενότητα- «όλα αυτά πράγματι δεν τα είχαν προβλέψει, τους ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς και μας έδωσε το περιθώριο να αποφύγουμε την παγίδα».

«Αλήθεια δεύτερη: είχαμε συζητήσει μια πιθανή παρόμοια εξέλιξη, χωρίς να έχουμε φανταστεί τα τόσο ασφυκτικά στενά περιθώρια» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν επαρκεί το θεωρητικό κομμάτι. «Δεν είχαμε αντικειμενικά κανένα άλλο όπλο παρά μονάχα την αποφασιστικότητά μας να ανταποκριθούμε στη θέληση του λαού».

«Αλήθεια τρίτη: είχαμε σωστά διαβλέψει ότι ένα από τα πιο ισχυρά μας χαρτιά θα ήταν η ανησυχία για τη γενικότερη οικονομική αλλά και γεωπολιτική αποσταθεροποίηση που θα προκαλούσε η μη συμφωνία» συνέχισε, σημειώνοντας ότι η ανησυχία έκανε μεγάλες χώρες να αναθεωρήσουν τη στάση τους, κάτι «μας επέτρεψε να ελιχθούμε στη διαπραγμάτευση».

Ωστόσο, βρεθήκαμε και απέναντι σε άξονα δυνάμεων με φανερή πολιτική σκοπιμότητα που ίσως κάποιοι να μην είχανε υπολογίσει, με πρωτεργάτες την Ισπανία και την Πορτογαλία, που επεδίωκαν να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση στον γκρεμό για να αποφύγουν το εσωτερικό πολιτικό ρίσκο, σημείωσε.

Το συμπέρασμα, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι ότι το σχέδιο, στο οποίο βασικό ρόλο έπαιξε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε φθορά, ανατροπή ή σε άνευ όρων παράδοση στις μνημονιακές επιταγές, πριν το κυβερνητικό έργο αρχίσει να αποδίδει καρπούς και πριν το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει σε συσχετισμούς σε άλλες χώρες.

Στόχος, πρόσθεσε, είναι «να σπείρουν απογοήτευση και να μας αποκόψουν από τη λαϊκή βάση...είτε να μας σύρουν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα αμφίβολης νομιμοποίησης, όπως το παράδειγμα της κυβέρνησης Παπαδήμου, είτε να μας ανατρέψουν», είτε, «όπως έγινε με τη ΝΔ του κ. Σαμαρά, να μας δέσουν τα χέρια» και να θέσουν τέλος στην Ευρώπη που λέει όχι στη λιτότητα.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για απίστευτη υπεροψία δύναμης και άγνοια των πραγματικών δεδομένων, καθώς και «υποτίμηση της αποφασιστικότητας της αντοχής μας...αιφνιδιάστηκαν τα μάλα με το πρώτο μας όχι και εκνευρίστηκαν με το όχι μας στο δεύτερο Eurogroup, όταν οι πιέσεις πήραν χαρακτήρα ανοικτού τελεσιγράφου».

Στο τέλος, τόνισε, επετεύχθη συμβιβασμός που εξασφάλισε στη χώρα μια απαραίτητη ανάσα, ενώ αποφεύχθηκαν τα χειρότερα τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. «Ήταν η πρώτη δύσκολη μάχη σε έναν μακρύ και δύσκολο πόλεμο που συνεχίζεται» υπογράμμισε.

«Πετύχαμε το τέλος του μνημονίου, οι απαιτήσεις του email Χαρδούβελη βγήκαν εντελώς από το τραπέζι, πετύχαμε το τέλος της τρόικας» δήλωσε. «Πετύχαμε το τέλος των εξωπραγματικών και ανέφικτων πλεονασμάτων, που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας και φυσικά πετύχαμε την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε στην αρχή της αρχής της μάχης. Κάναμε πρώτο βήμα, αλλά μπροστά μας έχουμε τεράστια ζητήματα. Έχουμε την ανάγκη να αυξήσουμε τα έσοδα στα δημόσια ταμεία και να στήσουμε στα πόδια της μια κοινωνία ρημαγμένη από πέντε χρόνια καταστροφικής πολιτικής».

To επόμενο διάστημα η μάχη θα δίνεται μέρα με τη μέρα, πρόσθεσε. «Πολλοί ποντάρουν σε τρίτο μνημόνιο...θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Τα μνημόνια τελείωσαν με τη λαϊκή επικύρωση, την ψήφο του λαού μας».

Αναφερόμενος στα καθήκοντα του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα δεν μπορεί να γίνει -και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει- ένας μηχανισμός νομής της εξουσίας, όπως γινόταν στο παρελθόν. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί φυσικά κοντά στην κυβέρνηση, θα τη στηρίξει στις προσπάθειές της μαχητικά, αλλά πάντα κριτικά, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα της Αριστεράς. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη το κόμμα «να τραβάει από το μανίκι την κυβέρνηση όταν χρειάζεται και όταν κρίνει ότι κάποιες επιλογές της είναι λαθεμένες».

Εσωκομματική αντιπαράθεση σχετικά με τη συμφωνία

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Αγορά», ότι η συμφωνία με τους «λεγόμενους εταίρους» παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι απαραίτητο, ούτε υποχρεωτικό η συμφωνία με τους πιστωτές να εγκριθεί από τη Βουλή. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και δήλωση του Δημήτρη Στρατούλη στο Mega, με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, να λέει ότι η συμφωνία με τους δανειστές δεν χρειάζεται να έρθει προς επικύρωση στη Βουλή.

Από πλευράς του, ο κ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή έγκριση. «Ας ζητήσει άμεσα και το Ναι της Βουλής. Είναι θέμα λογικής συνέπειας και δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση έχει την λαϊκή έγκριση για την 4μηνη συμφωνία. Ας ζητήσει άμεσα κ το Ναι της Βουλής. Είναι θέμα λογικής συνέπειας κ δημοκρατίας.

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) February 28, 2015

Ο ελληνικός λαός στηρίζει την νέα κυβέρνηση κ την 4μηνη συμφωνία. Περιμένει μετρήσιμο έργο, ειλικρίνεια για τις δυσκολίες κ ενωτική δουλειά.

— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) February 28, 2015

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση που είχε γίνει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία τoυ Eurogroup η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αντέδρασε στην πρόταση Τσίπρα να διεξαχθεί ενδεικτική ψηφοφορία, αλλά και καταψήφισε και την ίδια τη συμφωνία.
Keywords
Τυχαία Θέματα