Τσίπρας: Έχουμε εντολή τετραετίας και δύσκολες μεταταρρυθμίσεις. Στόχος η απομείωση του χρέους

«Με δεδομένη την επιθυμία του ελληνικού λαού να ξεμπερδέψουμε με το παλιό, κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τις τομές και αλλαγές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Έχουμε ισχυρή εντολή τετραετίας να τολμήσουμε τις μεγάλες αλλαγές
και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, τόνισε.

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στους στόχους της κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμά της, λέγοντας ότι πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και να ανοίξει άμεσα η συζήτηση για το χρέος. Μέσα από το πρίσμα της απομείωσης του χρέους ο πρωθυπουργός αποτίμησε και το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, επισημαίνοντας πως διεθνοποιήθηκε το θέμα. «Βασικός στόχος ήταν η γνωστοποίηση και διεθνοποίηση του θέματος του χρέους. Οι επαφές μας λοιπόν ήταν εξαιρετικά αποδοτικές», ανέφερε και πρόσθεσε πως «έγινε γνωστό πως το πρόβλημα του χρέους δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά διεθνές. Θα προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση με ανοιχτά χαρτιά. Έχουμε κερδίσει έδαφος σε αυτή τη μάχη και θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε».
Για την υπόθεση του χρέους «δεν θα ενεργοποιήσουμε σύμμαχους μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε όλο το κόσμο», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας καλώντας την ΝΔ «αντί να παίζει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης, να παραδεχτεί την αλήθεια και τις ευθύνες της στην υπόθεση του χρέους».

Αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως ήταν «μία δύσκολη, αλλά νικηφόρα μάχη» και πως σήμερα «δεν πετάμε στα σύννεφα, αλλά δικαιούμαστε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι». Προειδοποίησε πως η «πραγματική αντιπολίτευση» στην κυβέρνηση δεν θα είναι τόσο η ΝΔ όσο «το παλιό κατεστημένο».

Η συνεδρίαση της ΚΟ συνεχίζεται κεκλεισμένων των θυρών.

Κ. Αθανασίου, Κ. Βασιλάκης στη Βουλή

Εντωμεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, καθήκοντα νέου Γενικού Γραμματέα της Βουλής θα αναλάβει ο επί πολλά έτη Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αθανασίου, ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Γιώργο Θαλάσση.

Ειδικός Γραμματέας της Βουλής αναμένεται να αναλάβει ο Κώστας Βασιλάκης, που είναι ένα από τα έμπειρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νυν Ειδικός Γραμματέας Νίκος Παπασπύρου θα αναλάβει θέσει Ειδικού Συμβούλου στον Πρόεδρο της Βουλής.

Σημεία της ομιλίας του Πρωθυπουργού

«Βρισκόμαστε εδώ μετά από μια δύσκολη αλλά νικηφόρα εκλογική μάχη, δεν πετάμε στα σύννεφα αλλά δικαιούμαστε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την λαϊκή ετυμηγορία, γιατί ο λαός δικαίωσε τον σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το δίκιο του και για να διεκδικήσουμε η χώρα να μπορεί σε συνθήκες σταθερότητας να έχει προοπτική» τόνισε ο πρωθυπουργός στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ευχόμενος στους βουλευτές καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο λαός «δικαίωσε και την επιλογή μας να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό» και πως «πάνω απ' όλα όμως με την επιλογή του έβαλε τέλος στα σχέδια του παλιού και χρεοκοπημένου συστήματος για μια μικρή αριστερή παρένεθεση».

Ανέφερε ότι τώρα το κατεστημένο γνωρίζει πως όταν είναι δεδομένη η επιθυμία του λαού να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να κάνουμε τις μεγάλες αναγκαίες τομές, «κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει». «Η πραγματική αντιπολίτευση στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα θα είναι αυτό το κατεστημένο», συνέχισε, για να υπογραμμίσει: «Δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την προσπάθεια μας».

Το χρέος

«Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση, αυτή που αφορά στην ανάγκη απομείωσης του χρέους η οποία σύμφωνα με τη συμφωνία θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση, εντός του έτους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι γνωστό ότι μπροστά μας έχουμε μια πολλή σημαντική διαπραγμάτευση : Αυτήν για την απομείωση του χρέους, που σύμφωνα με την Συμφωνία θα ακολουθήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση. Στην προοπτική αυτής της διαπραγμάτευσης διαμορφώνουμε τις διεθνείς συμμαχίες μας. Γιατί το πρόβλημα του χρέους είναι πρόβλημα παγκόσμιο. Και η επίλυσή του σε διεθνές επίπεδο, μπορεί να αποτελέσει διέξοδο των λαών προς την ευημερία και την ανάπτυξη» είπε.

Επίσης σημείωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο στόχος της διεθνοποίησης του ζητήματος του χρέους και η προσπάθεια που έκανε επ' αυτού στη ΓΣ του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε ένα κατάλληλο βήμα».

Ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή ήταν εκ του αποτελέσματος «εξαιρετικά αποδοτική». «Κάποιοι δυσαρεστήθηκαν», είπε, εξηγώντας ότι πρόκειται γι' αυτούς που ήθελαν την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, να υποστηρίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο για να απαλλάξει τους δανειστές από την υποχρέωση να το διευθετήσουν. «Θα προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση με ανοικτά χαρτιά και καθαρές κουβέντες», σημείωσε.

Επισήμανε ότι αυτή η στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση και το προηγούμενο διάστημα ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της χώρας, «έχουμε κερδίσει έδαφος στη μεγάλη αυτή μάχη και θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε αρκεί να είμαστε έτοιμοι και ρεαλιστές και προετοιμασμένοι να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις».

Για ΝΔ και επενδύσεις

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε στη ΝΔ «αντί να παίζει παιχνίδια γύρω από το θέμα των επενδύσεων, να παραδεχτεί ότι επί των ημερών της δεν έγινε απολύτως τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων». Επιπλέον κάλεσε τη ΝΔ «αντί να μεμψιμοιρούν», να συνδράμουν τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει για να δημιουργήσει συμμαχίες και να ενισχύσει την θέση της χώρας για να έχουμε αποτέλεσμα στη μεγάλη συζήτηση για το χρέος.Πρόσθεσε ότι εάν πρόκειται να λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θα είναι καλύτερα να παραμείνουν σιωπηλοί.

Προσφυγικές ροές

Ο δεύτερος στόχος της αποστολής στις ΗΠΑ, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, « ήταν να ανοίξουμε από την δική μας πλευρά το ζήτημα των προσφυγικών ροών,γιατί το ζήτημα αφορά όλο τον κόσμο, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία οφείλει να δείξει το ανοιχτό ανθρωπιστικό πρόσωπο απέναντι στην κρίση που έχει εκδηλωθεί. Τέλος, αφορά ολόκληρο τον πλανήτη. Την παγκόσμια κοινότητα , η οποία οφείλει να βάλει τέλος στις περιφερειακές κρίσεις και να εδραιώσει την ειρήνη και την ασφάλεια. Γιατί μόνο αν αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκαλούν τις προσφυγικές ροές, μπορεί να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το ζήτημα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τι έχουμε να διαπραγματευτούμε

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος σημείωσε πως μπροστά τους υπάρχει ένα σημαντικό όσο και δύσκολο έργο και πρόκειται για τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

«Ταυτόχρονα όμως πρέπει να διαπραγματευτούμε τα ανοιχτά σημεία της. Να διαπραγματευτούμε σκληρά ώστε να διασφαλίσουμε» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των κόκκινων δανείων με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας
την υιοθέτηση ισοδυνάμων ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ώστε να μπει τέλος στην κατάσταση εξαίρεσης στην αγορά εργασίας
τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ με την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, όπως ορίζουν οι Ευρωπαϊκοί κανόνες

Πριν από όλα αυτά όμως, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «οφείλουμε να τελειώνουμε γρήγορα με την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει επιτέλους η αναγκαία συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Διότι είναι ακριβώς η επίλυση του προβλήματος του χρέους που, όπως είπα και προηγουμένως, μπορεί να επαναφέρει την σταθερότητα στη χώρα και να δημιουργήσει επιτέλους ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον».

Ενδεικτικά σημεία από τις προγραμματικές δηλώσεις που θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρα ανέφερε συνοπτικά και ενδεικτικά ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για τα εξής:

«Να συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας για την ανθρωπιστική κρίση
Να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα
Να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ στην νέα κατεύθυνση προς όφελος των νέων επιστημόνων και των καινοτόμων εταιρειών
Να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη εργασία και να σταματήσουμε τα καθεστώτα γαλέρας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Να προχωρήσουμε άμεσα στην αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών
Να συνεχίσουμε το μεγάλο έργο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς
Να υλοποιήσουμε μια μεγάλη και δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση βάζοντας τέλος στις πρακτικές της αναξιοκρατίας και του πελατειακού κράτους
Να στηρίξουμε το εθνικό σύστημα υγείας και να δημιουργήσουμε ένα εθνικό σύστημα για την πρόνοια
Να κάνουμε επιτέλους τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη το ελληνικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό σύστημα στην χώρα».

Και όλα αυτά, είπε ο κ. Τσίπρας, «έχοντας ως στρατηγικό σχέδιο η Ελλάδα να αλλάξει θεμελιωδώς μέσα στην τετραετία. Βασικός μας στόχος να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από την επιτροπεία και να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές.
Αλλά γι αυτό προϋποτίθεται η επιστροφή στην ανάπτυξη με σεβασμό, όμως, στους εργαζόμενους, στο περιβάλλον και την δημόσια περιουσία».

Μη φοβάστε

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πάρει και αποφάσεις που δεν είναι εύκολες, για να σημειώσει ότι αυτό θα γίνει όμως εξηγώντας στον λαό ότι «είναι αναγκαίο για να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό στην έξοδο από την κρίση, από τη μέγγενη της επιτροπείας, για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η συζήτηση για το χρέος και για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε στους βουλευτές ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, αλλά να σεβόμαστε τη συλλογική βούληση, για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και για να υπάρχει κοινή φωνή και δράση.

«Υπάρχει όμως και ένα άλλο ζήτημα: Όταν κάνουμε λάθος οφείλουμε να το διορθώνουμε αμέσως, όταν το διαπιστώνουμε. Ο νόμος Μητσοτάκη που έθετε σε αυτοδίκαιη αργία όποιον αντιμετώπιζε πειθαρχικές διώξεις, πριν καν ληφθούν αποφάσεις από τα πειθαρχικά συμβούλια ή τα δικαστήρια ήταν κατάπτυστος. Τον πέρασαν ως μέτρο εναλλακτικό των απολύσεων στο δημόσιο, και μάλιστα απολύσεων στοχευμένων και επιλεγμένων. Κάναμε πολύ καλά και τον καταργήσαμε. Το τεκμήριο της αθωότητας είναι κατάκτηση για τον νομικό πολιτισμό μας. Όταν όμως είδαμε ότι η κατάργησή του ανοίγει παράθυρο να επιστρέψουν στο δημόσιο επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα έπρεπε όντως να έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία τους, έπρεπε να παρέμβουμε αποφασιστικά. Πριν μας το υποδείξει ο οποιοσδήποτε» είπε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε:

«Το γεγονός ότι η Αριστερά είναι στην κυβέρνηση δεν σημαίνει αυτόματα ότι μετασχηματίζονται όλες οι δομές, ότι αλλάζουν οι ιδεολογίες, ότι σταματούν εξουσιαστικές λογικές που είναι ριζωμένες μέσα στην ίδια τη φύση του οικονομικού συστήματος. Χρειάζεται λοιπόν καθημερινός αγώνας. Και ο καθένας από μας καλείται να δώσει αυτόν τον αγώνα από διαφορετικά μετερίζια. Ο στόχος μας παραμένει πάντα ένας και κοινός: Να ανοίξουμε το δρόμο για μια Ελλάδα και μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας.
Να ανοίξουμε το δρόμο για την κοινωνική χειραφέτηση».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
τσιπρας, αλέξης τσίπρας, huffington post, συριζα, εκλογες, χρεος, νεα δημοκρατια, βουλη, οηε, ηπα, τραπεζες, δεη, αδμηε, ελλαδα, αναδιαρθρωση, νέα, δραση, σημαίνει, feed, property, huffington, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, μετρο, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, αξιολογηση, αλέξης τσίπρας, βουλευτες, αδμηε, υιοθετηση, το θεμα, εργασια, ηπα, θεμα, οηε, παιχνιδια, πλαισιο, προγραμμα, αγορα, αγορα εργασιας, γεγονος, γινει, διαστημα, δημοσιο, δηλωσεις, δικη, δωσει, εγινε, εδαφος, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, επρεπε, επιτυχια, επιθυμια, ετη, ευημερια, ευρωπη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υποθεση, κυβερνηση, λαθη, λαθος, παντα, ουσιαστικα, οφελος, περιβαλλον, πρισμα, ρητρα, ροες, συζητηση, σχεδια, σχεδιο, τεκμηριο, υλοποιηση, φυση, φωνη, αγορες, αγωνας, ασφαλεια, δικιο, εθνικο, huffington post, huffington, χωρα, feed, κειμενα, κωστας, μπροστα, πληροφοριες, property, σημαίνει, ταξιδι, υγειας
Τυχαία Θέματα