Το Βέλγιο εξέθρεψε ένα τέρας στο εσωτερικό του

Το Βέλγιο πληρώνει ένα απίστευτα υψηλό τίμημα για τους υπολογισμούς του σχετικά με την τρομοκρατία και τους φονταμενταλιστές, οι οποίοι μέσα στα τελευταία δύο χρόνια έχουν στήσει το δίκτυο σπιτιών- κρησφυγέτων και εξτρεμιστών που αιματοκύλισαν την καρδιά της πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ήταν εντελώς λάθος να νομίζει κανείς ότι εξτρεμιστές τζιχαντιστές θα άφηναν ήσυχο το Βέλγιο σε αντάλλαγμα για την ανεκτικότητα και αδιαφορία που έδειξαν οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας απέναντι στη γειτονιά στα περίχωρα των Βρυξελλών, όπου τρομοκράτες στρατολόγησαν τους μαχητές
τους και αποθήκευσαν όπλα και πυρομαχικά.

Αυτό ήταν ξεκάθαρο αμέσως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 στο Charlie Hebdo, όταν αποκαλύφθηκε πλήρως η υλικοτεχνική/ επιμελητειακή σχέση μεταξύ των δραστών και των τρομοκρατικών πυρήνων που ήταν κρυμμένοι στο Βέλγιο. Επιβεβαιώθηκε ξανά τον Αύγουστο, με την αποτυχημένη επίθεση στο τρένο από το Άμστερνταμ προς το Παρίσι, την οποία ευτυχώς (και εντελώς τυχαία) απέτρεψαν τρεις επιβάτες. Ήταν ξεκάθαρο στις 13 Νοεμβρίου, μετά τις επιθέσεις στο Μπατακλάν, το γήπεδο ποδοσφαίρου και τους δρόμους της πόλης, όταν όλα τα στοιχεία υποδείκνυαν ενέργειες που οργανώθηκαν στον άξονα Βρυξελλών- Παρισιού εν μέσω της ανοησίας (ή και χειρότερα) των μυστικών υπηρεσιών στο Βέλγιο, που ίσως να μπορούσαν να έχουν αποτρέψει το λουτρό αίματος.

Τώρα, μετά από ένα, διαρκείας τεσσάρων μηνών, απελπισμένου και από πολλές απόψεις άκαρπου ανθρωποκυνηγητού για τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος κρυβόταν μόλις λίγα μέτρα από το σπίτι του στην καρδιά της γειτονιάς του Μολενμπέεκ, οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών ήλπιζαν ότι είχαν σταματήσει την απειλή που κρεμόταν πάνω από το Βέλγιο και την υπόλοιπη Ευρώπη. Για άλλη μια φορά, έκαναν λάθος. Για άλλη μια φορά, έκαναν λάθος υπολογισμούς, καθώς η έκταση και βία με την οποία η τζιχάντ έχει φωλιάσει και ριζώσει μέσα στη βελγική πρωτεύουσα εξερράγη σε όλη της την οργή. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας είχαν υπολογίσει πως τουλάχιστον 30 με 40 άτομα εμπλέκονταν στο δίκτυο που ήταν υπεύθυνο για τη σειρά επιθέσεων. Σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί οι υπολογισμοί θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Η αντίληψη ότι οι επιθέσεις της Τρίτης ήταν απλά μια εν «θερμοκέφαλη» βεντέτα για τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ δεν μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε την έκταση του τέρατος το οποίο το Βέλγιο άφησε να μεγαλώσει και αναπτυχθεί εντός των συνόρων του. Δεν ήταν πρόχειρες επιθέσεις- προϊόντα αυτοσχεδιασμού, αλλά σχέδιο που είχε προετοιμαστεί από πριν, ένα που προϋποθέτει έναν εγκέφαλο και πολλά χέρια. Ας ελπίσουμε ότι αυτό, άλλο ένα τραγικό λάθος, θα πείσει τις υπηρεσίες πληροφοριών σε όλη την Ευρώπη (και αυτές στο Βέλγιο πάνω από όλα) ότι για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας από ισλαμιστές φονταμενταλιστές πρέπει να κινηθούμε πέρα από τον εθνικιστικό εγωκεντρισμό (καθώς και τους δειλούς υπολογισμούς περί ουδετερότητας) προκειμένου να ξεκινήσουμε άμεσα μία αληθινή, ανοικτή ανταλλαγή πληροφοριών και μια στρατηγική που εκτείνεται πέρα από τα όρια κάθε μεμονωμένης χώρας.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη HuffPost Italia, μεταφράστηκε στα αγγλικά για τη The WorldPost και δημοσιεύεται στα ελληνικά

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα