Το Σκοπιανό, η δεδηλωμένη και οι γαλάζιοι εκλογικοί σχεδιασμοί

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός μεσώ των δημοσίων παρεμβάσεων του επιμένει να βάζει τον χρόνο των εκλογών στο επόμενο έτος, στη ΝΔ θεωρούν βέβαιο ότι ο εκλογικός αιφνιδιασμός ή μια αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Κυρίαρχη θέση στο σκεπτικό τους έχει το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ με δεδομένη την διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και την κάθετη δήλωση του Πάνου Καμμένου

ότι δεν θα δεχθεί λύση με τον όρο «Μακεδονία» και από την άλλη, την εκπεφρασμένη θέση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν θα γίνουν το μαξιλαράκι ασφαλείας για να διατηρηθεί κοινοβουλευτικά η κυβερνητικά πλειοψηφία με τις ψήφους τους.

Εκ των πραγμάτων η ασυμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων σε μια κοινή γραμμή, σύμφωνα με τη ΝΔ, θέτει ζήτημα δεδηλωμένης, την οποία ούτε οι ίδιοι φαίνονται διατεθειμένοι να διατηρήσουν αδιασάλευτη και άρα η διενέργεια εκλογών μέσα στο 2018 παραμένει στο τραπέζι.

Εκτιμούν δε ότι το σκηνικό για την κυβέρνηση θα γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό όσο πλησιάζει ο Ιούλιος του 2018 οπότε και πραγματοποιείται η σύνοδος του ΝΑΤΟ - την οποία πολλοί θεωρούν ως καταλύτη εξελίξεων στο θέμα της ονομασίας - κυρίως όμως, όσο το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί το χάσμα και την ανυπαρξία ενιαίας γραμμής ανάμεσα σε Τσίπρα και Καμμένο, την ίδια ώρα που ζητούν εδώ και τώρα την επίσημη θέση της αντιπολίτευσης.

Αυτός είναι ουσιαστικά ο βασικός όρος που θέτει η ηγεσία της ΝΔ - η ύπαρξη ενιαίας θέσης δηλαδή μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων - προκείμενου ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποδεχθεί τυχόν πρόταση για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η τελευταία εθνική γραμμή που χαράχτηκε στο Σκοπιανό ήταν επί κυβέρνησης Καραμανλή το 2008 για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις– γραμμή την οποία ακολούθησε το νατοϊκό βέτο στη σύνοδο του Βουκουρεστίου.

«Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;», είναι το επίμονο ερώτημα που προβάλλει και θα συνεχίσει να προβάλλει η Πειραιώς. Αυτό δεν έχει ακόμα απαντηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα