Το 2ο MESSINIA FORUM ανέδειξε νέους τρόπους τουριστικής προσέγγισης της Μεσσηνίας

Η ταυτότητα, ο χαρακτήρας μιας περιοχής, το συγκριτικό της πλεονέκτημα, τα προϊόντα της και κυρίως η συνεργατικότητα μεταξύ της δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, μπορούν να αποτελέσουν τα «εργαλεία» ανάδειξης και περαιτέρω αναβάθμισης της περιοχής αυτής.

Αυτό διαπίστωσα κατά την παρακολούθηση του 2ου MESSINIA FORUM που έγινε στην Καλαμάτα, μια πολύ καλά οργανωμένη πρωτοβουλία του δραστήριου Συλλόγου Εστίασης Μεσσηνίας, που έδειξε ότι ο ιδιωτικός

τομέας, δηλαδή το κάρο, χρειάζεται να μπαίνει καμιά φορά μπροστά από το άλογο, που είναι το δημόσιο. Βέβαια, αυτός δεν είναι ο κανόνας και δεν πρέπει να είναι και από αυτά που είδα στην Καλαμάτα πράγματι η περιφερειακή και η τοπική αυτοδιοίκηση συνδράμουν στο έργο των ιδιωτών.

Στο 2ου MESSINIA FORUM μίλησαν πολλοί εκλεκτοί καλεσμένοι, συνολικά 68 καταξιωμένοι, διακεκριμένοι εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, από τον αθλητισμό, την πολιτική και τη γαστρονομία, ενώ προσέλευσαν πάνω από 7.000 επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τα δρώμενα. Και ήτα πολλά αυτά που συνέβησαν.

Κατ’ αρχάς όσοι μίλησαν έδωσαν τη δική τους ματιά στο πώς βλέπουν την ανάπτυξη της περιοχής, έχοντας στο επίκεντρο την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του Μεσσηνιακού αμπελώνα, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που δημιουργείται και τους νέους τρόπους τουριστικής προώθησης και προσέγγισης που αναπτύσσονται.

Μεταξύ άλλων βρέθηκαν και συνομίλησαν για θέματα τουρισμού, εστίασης και επιχειρηματικότητας, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, οι Πανεπιστημιακοί Δημήτριος Μπούχαλης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Σωτήρης Βαρελάς, οι αθλητές Μιχάλης Ζαμπίδης, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Γιώργος Καραγκούνης και Αθανασία Τσουμελέκα, οι σεφ Λευτέρης Λαζάρου, Νίκος Φωτιάδης, Ελένη Ψυχούλη και Ιάκωβος Απέργης, ο σομελιέ Γιώργος Λούκας και πολλοί ακόμη.

Αξίζει να επισημάνω ότι η διοργάνωση υποστηρίχτηκε θερμά από τοπικούς φορείς, συλλόγους και άλλους εμπλεκόμενους στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης. Η δυναμική του 2ου MESSINIA FORUM είναι τέτοια που μάλιστα είναι διαθέσιμη και η νεοσύστατη online πλατφόρμα, δημιούργημα 30 επιχειρήσεων θεματικού τουρισμού. Πρόκειται για μια πλατφόρμα προσβάσιμη στον επισκέπτη της περιοχής, μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων όχι μόνο για την παρουσίαση της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρουν οι παραπάνω επιχειρήσεις, αλλά και με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την αειφορία και την προστασία της φυσιογνωμίας του τόπου, στο πλαίσιο μιας ορθολογικής τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακόμα μεγαλύτερη επέκταση της τουριστικής περιόδου, ο τουρισμός εμπειριών, ο εναλλακτικός τουρισμός, ο τουρισμός των 365 ημερών.

K

Επίσης, στο 2ο MESSINIA FORUM πραγματοποιήθηκαν πάνω από 30 B2B συναντήσεις, εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών με τους πάνω από 70 τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες οι οποίοι παρουσίασαν των προϊόντων τους. Και ακόμα, διεξήχθησαν πάνω από 10 live cooking με τη συνεργασία εγνωσμένης αξίας σεφ και τοπικών καταστημάτων εστίασης για την προώθηση συνταγών με μεσσηνιακά προϊόντα. Παράλληλα, το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας πραγματοποίησε την καθιερωμένη από πολλά εκδλώσεις, γευσιγνωσία ελαιολάδου.

Εξάλλου, στο 2ο MESSINIA FORUM συμμετείχαν 15 Μεσσήνιοι Οινοποιοί και Αποσταγματοποιοί, οι οποίοι ανέδειξαν την ιστορία και τη σημασία του Μεσσηνιακού Αμπελώνα και του Αποστάγματος. Προς ενίσχυση της παραπάνω πρωτοβουλίας το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου πραγματοποίησε Master Class Οίνου «Οίνοι & Γεύσεις της Μεσσηνίας» με τον DipWSET Νικόλα Γιαννόπουλο. Επίσης, ο Γιώργος Λούκας με πληθώρα υπογραφών wine lists και pairings υψηλών προδιαγραφών στο βιογραφικό του, μίλησε για το Μεσσηνιακό Αμπελώνα και στη συνέχεια πραγματοποίησε γευσιγνωσία των μεσσηνιακών οίνων.

K
Keywords
Τυχαία Θέματα