Τι θα πάθουμε αν πιούμε πολλά ποτήρια καφέ μέσα στην ημέρα

Beautiful young woman drinking coffee in a sidewalk café in Istanbul, Turkey. Close-up.

Είτε τον λατρεύουμε, είτε τον μισούμε, ο καφές είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής των περισσότερων ανθρώπων και υποτίθεται ότι είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο διεγερτικό στον κόσμο.

Τι θα συμβεί, λοιπόν,

αν πίνουμε πολύ; 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η καφεΐνη που περιέχει ο καφές μας ξυπνά – γι’ αυτό εν μέρει μας αρέσει – αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που καταναλώνουμε.

Πόσος πολύς καφές είναι ... πάρα πολύς;

Όλα εξαρτώνται από το κάθε άτομο, τα γονίδιά του και την ανοχή του σε αυτό – και πόσο ισχυρό είναι κάθε ποτό.

Αυτή είναι συνήθως η ποσότητα καφεΐνης σε καθένα από αυτά τα καθημερινά είδη, σύμφωνα με το NHS και το ιατρικό κέντρο των ΗΠΑ, Healthline:

Ο στιγμιαίος καφές έχει 100 χιλιοστόγραμμα ανά 250 χιλιοστόλιτραΤα ενεργειακά ποτά έχουν 80 χιλιοστόγραμμα ανά 250 χιλιοστόλιτραΤο μαύρο τσάι έχει 75 χιλιοστόγραμμα ανά 250 χιλιοστόλιτραΤο πράσινο τσάι έχει 35 χιλιοστόγραμμα ανά 250 χιλιοστόλιτραΑγχος 

Το άγχος είναι μια γνωστή παρενέργεια (της καφεΐνης). Η καφεΐνη ουσιαστικά μπλοκάρει τις επιδράσεις της αδενοσίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που μας κουράζει, σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Healthline.

Αυτό στη συνέχεια ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και απελευθερώνει ορμόνες μάχης ή φυγής.

Αϋπνία

Ο καφές είναι γνωστός ότι είναι πολέμιος της νύστας, αλλά τι γίνεται αν το παρακάνουμε; 

Όσο πιο αργά πίνουμε καφέ εντός της ημέρας, τόσο πιο πιθανό είναι να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα του ύπνου μας.

Το Healthline αναφέρει ότι η καφεΐνη παραμένει στο σύστημά μας για περίπου πέντε ώρες, αν και θα μπορούσε να παραμείνει έως και εννέα ώρες.

Ζητήματα με το έντερο 

Ναι, ο υπερβολικός καφές μπορεί να μας κάνει χάλια, όπως εξηγεί το Healthline.

Ο καφές θεωρείται καθαρτικό επειδή βοηθά στην απελευθέρωση της γαστρίνης, η οποία επιταχύνει τη δραστηριότητα στο παχύ έντερο, ενώ η καφεΐνη διεγείρει τα έντερα αυξάνοντας την περισταλτικότητα.

Εθισμός

Ο ιστότοπος εξηγεί επίσης ότι είναι δυνατό να αναπτυχθεί ψυχολογία ή σωματική εξάρτηση από τον καφέ, ειδικά σε υψηλές δόσεις. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να υποφέρουν από στέρηση εάν ... ξεκολλήσουν ξαφνικά, συμπεριλαμβανομένου του μυϊκού πόνου, της ευερεθιστότητας και της κόπωσης.

Πονοκέφαλοι

Σύμφωνα με το UCLA Health, η καφεΐνη στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τον εγκέφαλο και γι′ αυτό μπορεί να έχετε πονοκεφάλους.

Υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακός ρυθμός

Ο καφές είναι γνωστό ότι αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση.

Ωστόσο, η αυξημένη αρτηριακή πίεση αποτελεί κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες με την πάροδο του χρόνου και να περιορίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο...

Αφυδάτωση και κόπωση

Μόλις η καφεΐνη «εγκαταλείψει» το σύστημά μας, μπορεί να βιώσουμε μια πτώση ενέργειας, όπως εξηγεί το NHS. Η καφεΐνη διεγείρει επίσης την ουροδόχο κύστη, επομένως η αυξημένη ούρηση είναι μια κοινή παρενέργεια – και αυτό μπορεί επίσης να μας αφυδατώσει, επιδεινώνοντας την κούρασή μας.

Μυικοί σπασμοί

Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει μυϊκούς σπασμούς, όπως νευρικό τικ, σύσπαση των βλεφάρων ή τρέμουλο των χεριών.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να παλεύουν με τη μυϊκή κατάρρευση, όπου οι κατεστραμμένες μυϊκές ίνες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και οδηγούν σε νεφρική ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα, αλλά όπως σημειώνει το Healthline, αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ένα είναι το πιο υγιεινό γάλα για τον καφέ μας και που δεν μας φορτώνει με περιττές θερμίδες«Πριν κρυώσει ο καφές»: Το μπεστ σέλερ που αγάπησε το BookTokΤι να φυτέψουμε για να πάρουμε σπόρους και να φτιάξουμε τον δικό μας καφέ στο σπίτι
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι θα πάθουμε αν πιούμε πολλά ποτήρια καφέ μέσα στην ημέρα,