Συρία: Κουρδική εκστρατεία στα βόρεια της «πρωτεύουσας» του ISIS

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία Σύριων Κούρδων και Αράβων μαχητών αρχίζει μια εκστρατεία με στόχο την απώθηση των δυνάμεων του ISIS από τα βόρεια της θεωρούμενης «πρωτεύουσάς» τους, Ράκα.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) θεωρείται πως έχουν αναπτύξει περίπου 30.000 μαχητές, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ενώ αεροπορική στήριξη θα παρέχουν οι ΗΠΑ,
αλλά και η Ρωσία. Παρόλα αυτά, δεν έχουν γίνει γνωστά σχέδια κατάληψης της ίδιας της Ράκα, η οποία θεωρείται «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» από το 2014.

Στην εν λόγω συμμαχία κυρίαρχη δύναμη θεωρούνται οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG, που αποτελούν σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Με τη βοήθεια των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων, η SDF έχει ελέγξει μια περιοχή 26.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περιλαμβανομένης μιας έκτασης 400 χλμ κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Την Τρίτη, μαχητές της SDF εθεάθησαν να κινούνται νότια από το Ταλ Αμπιάντ κοντά στα τουρκικά σύνορα προς το Αΐν Ίσα, πόλη 60 χλμ βορειοδυτικά της Ράκα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Συγκρούσεις αναφέρθηκαν στην περιοχή.

Πηγή της SDF δήλωσε στο κουρδικοί πρακτορείο Rudaw ότι μαχητές θα χτυπήσουν τα χωριά Μεγάλο Φατισέχ, Μικρό Φατισέχ και Τισί, για να τα εκκαθαρίσουν πρώτα από τζιχαντιστές. Παράλληλα, εκπρόσωπος της συμμαχίας κατά του ISIS υπό τις ΗΠΑ δήλωσε από τη Βαγδάτη πως στόχος είναι να αυξηθεί η πίεση προς τη Ράκα, αλλά όχι ακόμα η κατάληψή της.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα