Συνάντηση Τσίπρα Μέρκελ: Συμφωνία για να αντιδράσουν σε κείμενο με αναφορά σε κλειστά σύνορα στα Βαλκάνια

Κοινό μέτωπο συγκροτούν Ελλάδα και Γερμανία, προκειμένου να μην περάσει το προσχέδιο που έχει διαρρεύσει σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και σύμφωνα με το οποίο υπάρχει ρητή αναφορά για κλειστά σύνορα μέχρι το τέλος του 2016 και επιστροφή του χώρου Σένγκεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο η κ. Μέρκελ, όσο και ο κ. Τσίπρας, συμφώνησαν ότι δεν θα αποδεχθούν κείμενο που θα κλείνει τον διάδρομο
των Δυτικών Βαλκανίων και έθεσαν ως προτεραιότητα να υλοποιηθεί η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για να περιοριστούν οι ροές στο Αιγαίο με τη συνδρομή και του ΝΑΤΟ αλλά και η ολοκλήρωση των hot spots στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συναντήσεις του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Ολλανδό ομόλογό του τις τέσσερις θέσεις της Ελλάδας για μείωση των ροών, επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου στην Τουρκία, αξιόπιστο σχήμα μετεγκατάστασης και οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Στη συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υλοποιήσει η Τουρκία πιο γρήγορα τα συμφωνηθέντα με την ΕΕ.

Τέλος, στη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε μια κοινή εθνική γραμμή για τη διευθέτηση των θεμάτων που προκύπτουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

Τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς θα δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρίας, αναμένεται να υποστηρίξει η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, όπως επιβεβαιώνει και Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τις ίδια πηγή, ενώ μέχρι την Κυριακή είχε επικρατήσει η αυστριακή θέση για σαφή αναφορά στα συμπεράσματα στο πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, όπως φαίνεται και από το προσχέδιο των συμπερασμάτων που έχει διαρρεύσει, συντονισμένες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και από την ελληνική κυβέρνηση είχαν ως αποτέλεσμα να αλλάξει η βάση διαπραγμάτευσης. Ως εκ τούτου, λίγη ώρα πριν την έναρξη της Συνόδου, οι βασικές προτεραιότητες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να συνεχίσει η Ελλάδα τις εργασίες ολοκλήρωσης των hotspots, να φέρει αποτελέσματα η επιχείρηση του ΝΑΤΟ και της Frontex στο Αιγαίο, να δεχθεί η Τουρκία την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών πριν από την 1η Ιουνίου και να ξεκινήσει μια διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Μάλιστα σύμφωνα με νέες πληροφορίες που μετέδωσε, το ZDF, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θέλουν να καταργήσουν τη φράση για κλείσιμο των συνόρων από την απόφαση της Συνόδου.

Εικασίες χαρακτήρισε το προσχέδιο για κλειστά σύνορα η εκπρόσωπος Μέρκελ

«Εικασίες» χαρακτήρισε τις πληροφορίες που θέλουν το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής να περιλαμβάνει τη φράση «η Βαλκανική Διαδρομή είναι τώρα κλειστή», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς και ζήτησε να περιμένουν όλοι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τις σχετικές δηλώσεις της καγκελαρίου. Επανέλαβε δε, ότι για το Βερολίνο προτεραιότητες της Συνόδου παραμένουν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η συνεργασία με την Τουρκία και η στήριξη της Ελλάδας.

«Μου είναι κάπως δύσκολο (να τοποθετηθώ), διότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Υπό αυτό την έννοια δεν μπορώ εκφραστώ επ' αυτού, αλλά απλώς να σας παρακαλέσω να περιμένετε πώς θα εξελιχθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις και μετά να ακούσετε την καγκελάριο, η οποία μάλλον γνωρίζει καλύτερα εάν υπέγραψε κάτι ή όχι, και την συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου -διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνομιλίες συνήθως κρατούν περισσότερο του αναμενόμενου», δήλωσε η κ. Βιρτς, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διατυπώσεις των Συμπερασμάτων της Συνόδου και προσέθεσε: «Δεν θέλω να εκφραστώ με κανέναν τρόπο για αυτές τις εικασίες. Θα ήθελα απλώς να επισημάνω ότι πρόκειται για εικασίες. Οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε πώς θα ολοκληρωθούν. Μπορώ επί της αρχής να αναφέρω ποιες πτυχές βρίσκονται στην ατζέντα για την γερμανική κυβέρνηση: από τη μια πλευρά είναι βεβαίως το θέμα του πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας και -πολύ σημαντικό- το κατά πόσο μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την στιγμή την Ελλάδα, πώς μπορούμε στην πράξη να δώσουμε οικονομική ή γενικά στήριξη, για τους πρόσφυγες που φθάνουν τώρα στην Ελλάδα». Αυτά είναι κατ' αρχήν τα θέματα τα οποία έχουν προτεραιότητα αυτή την στιγμή για τη γερμανική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, επανέλαβε η εκπρόσωπος και τόνισε ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το ποια τελικά κείμενα συζητούνται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Τομπίας Πλάτε σημείωσε ότι «στην πράξη είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή περνούν τα σύνορα κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής λιγότεροι άνθρωποι από ό,τι τον τελευταίο καιρό», ενώ σε ό,τι αφορά τα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας, έκανε λόγο για αριθμό που βρίσκεται κοντά στο 500 (ημερησίως). «Η γερμανική πολιτική ακολουθεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και η απώθηση των προσφύγων στα σύνορα γίνεται μόνο εάν οι άνθρωποι λένε ότι δεν αναζητούν προστασία στη Γερμανία. Δεν έχω αυτή τη στιγμή κανένα στοιχείο ότι υπάρχει ή ότι θα υπάρξει μια αλλαγή σε αυτές τις βασικές γραμμές», προσέθεσε.

Η δήλωση Τσίπρα

«Δυστυχώς μεταξύ των δύο Συνόδων Κορυφής υπήρξαν κάποιες συμφωνίες που δεν εφαρμόστηκαν απ' όλους, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για την Ευρώπη. Οι συμφωνίες που δεν εφαρμόζονται, δεν είναι συμφωνίες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνοντας παράλληλα τη «δύσκολη κατάσταση« που καλείται τώρα να αντιμετωπίσει η χώρα μας.

«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το προσφυγικό είναι ένα «κοινό, ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι το πρόβλημα μιας χώρας» και πως «πρέπει να βρούμε συλλογικές, ευρωπαϊκές λύσεις».

Σήμερα προσβλέπω σε ουσιαστικά αποτελέσματα στη συνάντηση με την Τουρκία, έτσι ώστε να εφαρμοστεί το Σχέδιο Δράσης, να μειωθούν ουσιαστικά οι ροές προς την Ελλάδα και να καταπολεμήσουμε τα δίκτυα των διακινητών» συνέχισε ο Α. Τσίπρας, προσθέτοντας πως είναι ανάγκη «να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία της μετεγκατάστασης και να έχουμε μια αξιόπιστη διαδικασία μετεγκατάστασης».

«Στην Ευρώπη έχουμε αρχές και αξίες και μια από τις θεμελιώδεις αρχές μας είναι η κατανομή της ευθύνης και του βάρους αλλά και η αλληλεγγύη. Προσμένω πως αυτές οι αρχές είναι για όλους, οι κανόνες είναι για όλους και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τις κοινές μας αποφάσεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Αλληλεγγύη για το προσφυγικό ζητά και ο Νταβούτογλου

Μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση είναι η αλληλεγγύη, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας σήμερα στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για τη δεύτερη Σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας μέσα σε τρεις μήνες, παρατήρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι απαραίτητη για την Τουρκία και το αντίστροφο.

«Πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα, όχι μόνο την παράτυπη μετανάστευση» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι σήμερα συζητείται το μέλλον της Ευρώπης και ότι τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν συνειδητοποιήσει ποιές είναι οι προκλήσεις.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως η συνάντηση που είχε χθες βράδυ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ήταν «εποικοδομητική» και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ΕΕ», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να γίνει μέλος της ΕΕ και ότι η ένταξή της θα ήταν επιτυχία για την ΕΕ και σημείο καμπής για τις μεταξύ τους σχέσεις.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
τσιπρας, μερκελ, βαλκανια, κειμενο, αλέξης τσίπρας, huffington post, ελλαδα, αιγαιο, νατο, frontex, ιουνίου, zdf, βρυξέλλες, feed, property, huffington, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, αλλαγη ωρας 2012, νίκος αναστασιάδης, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, το θεμα, βερολινο, γερμανια, εθνικη, θεμα, σημερινη, χθες βραδυ, ωρα, zdf, αλληλεγγυη, ανγκελα μερκελ, ατζεντα, αχμετ, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, γινεται, δηλωση, δηλωσεις, δικτυα, ειπε, υπαρχει, εννοια, εξελιξη, επιτυχια, εσωτερικων, ευρωπη, ζητα, ιδια, εικονα, κυβερνηση, λογο, μηκος, μηνες, μειωση, νατο, νικο, ουσιαστικα, πηγη, ροες, σενγκεν, σχεδιο, τουρκια, εικασιες, δικαιωμα, ετοιμη, frontex, ηγετες, huffington post, huffington, χωρα, feed, ιουνίου, κειμενα, κυριακη, πηγες, πληροφοριες, property, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα