Συνάντηση με Τσίπρα και Καμμένο ζητεί εντός της ημέρας ο Αρχιεπίσκοπος

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον κυβερνητικό εταίρο του, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο ζήτησε σήμερα, Τετάρτη, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Το αίτημα έγινε δεκτό και η συνάντηση θα διεξαχθεί στις 7.30 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά
τη συζήτηση της Ιεράς Συνόδου, όπου κυριάρχησε το ζήτημα με τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ιεραρχία που θα συνοδεύει τον Αρχιεπίσκοπο θα απαρτίζεται από τους Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιο, Φθιώτιδας Νικόλαο, τον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο Χατζηνικολάου και τον Νομικό Σύμβουλο της Ιεράς Συνόδου, κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου.

Ειδικότερα η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρει τα εξής:

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016, στη δεύτερη Τακτική Συνεδρία της η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Στη σημερινή Συνεδρία συζητήθηκε το θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών. Αρχικά ο Μακαριώτατος ανέγνωσε την επιστολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, δια της οποίας του εκφράζει την απόλυτη συμφωνία του για την όλη στάση και τοποθέτησή του σχετικά με το θέμα αυτό.

Κατά τη διεξαχθείσα συζήτηση οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς κατέθεσαν διεξοδικώς γνώμες και απόψεις. Κατέληξαν δε ομοφώνως στο να ζητηθεί συνάντηση του Μακαριωτάτου μετά του κ. Πρωθυπουργού εντός της ημέρας προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις και την σύμφωνη γνώμη της Ιεραρχίας σε ό,τι αφορά το μάθημα των Θρησκευτικών. Επίσης για το ίδιο θέμα έχει ζητήσει συνάντηση και με τον Πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. κ. Πάνο Καμμένο. Τον Μακαριώτατο θα συνοδεύουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο Πέμπτη 6 Οκτωβρίου ε.έ.

Η Επιτροπή Τυπου
της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί οι όροι της συνάντησης ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα παρίσταται ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, δεδομένου ότι νωρίτερα την Τετάρτη ο εκπρόσωπος Tύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, μιλώντας στον Σκάι είπε χαρακτηριστικά ότι ο Μακαριότατος δεν συζητά με τον υπουργό Παιδείας για το θέμα των Θρησκευτικών.

ΚΚΕ: Πρωτόγονος αντικομμουνισμός οι δηλώσεις Ιερώνυμου

To συγκεκριμένο περιστατικό σχολίασε το ΚΚΕ που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «πρωτόγονο αντικομμουνισμό» από πλευράς του Αρχιεπισκόπου, ενώ κατηγορεί και την κυβέρνηση για τον τρόπο που άνοιξε το συγκεκριμένο θέμα.

«Οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου παραπέμπουν περισσότερο σε σκοτεινές περιόδους του τόπου και αποτελούν ανιστόρητες αναφορές, επηρεασμένες από πρωτόγονο αντικομμουνισμό», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, επισημαίνοντας: «Πρόκειται για απλουστευτικές μεταφυσικές προσεγγίσεις και προσπάθεια να ταυτιστεί ο σοσιαλισμός, η κοσμοθεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού, ακόμη και αστικοί εκσυγχρονισμοί, όπως ο χωρισμός κράτους-εκκλησίας, που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια σε άλλες χώρες, με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, τον νεοφιλελευθερισμό κ.λπ.».

«Μεγάλες είναι και οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που με ανεύθυνο τρόπο άνοιξε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα», πρστίθεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Το Ποτάμι: Δεν είναι ώρα για ένα νέο διχασμό

Το συγκεκριμένο περιστατικό σχολίασε και Το Ποτάμι, το οποίο προειδοποιεί την Εκκλησία και την κυβέρνηση να μην ρίξουν το βάρος του ζητήματος των Θρησκευτικών στους Έλληνες πολίτες.

«Δεν είναι ώρα για ένα νέο διχασμό. Η κοινωνία έχει να λύσει τα δικά της προβλήματα. Ας μην της φορτώνουν άλλα, υπουργοί και ιεράρχες. Και τα δημοψηφίσματα δεν μπορούν να παραγγέλνονται από την εκκλησία στην πολιτεία. Συγκρούσεις όπως αυτές που έκανε η εκκλησία με αφορμή τις ταυτότητες, τον πολιτικό γάμο, το σύμφωνο συμβίωσης δεν θα πρέπει ξαναγίνουν. Αντίθετα όλοι πρέπει να μετέχουν σε ένα διάλογο χωρίς ταμπού τόσο για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών όσο και για τις σχέσεις κράτους εκκλησίας. Ας μην φοβηθούμε το μέλλον και το ξεκαθάρισμα του ρόλου του καθενός. »

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα