Στο τραπέζι του Eurogroup οι ελληνικές προτάσεις

Βάζοντας χαμηλά τον πήχη και ελπίζοντας σε μια έστω και καταρχήν συμφωνία, θα προσέλθει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup η Ελληνική αντιπροσωπεία. Αν και τα πρώτα βήματα με στόχο την προσέγγιση έγιναν στις συναντήσεις που είχαν στις Βρυξέλλες, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή τα τεχνικά κλιμάκια δανειστών και κυβέρνησης, πηγές του οικονομικού επιτελείου έλεγαν ότι είναι μάλλον αδύνατο να υπάρξει τελική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup.

Και
αυτό γιατί όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές η συζήτηση δεν έφτασε στη κοστολόγηση των Ελληνικών προτάσεων, καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει ακόμα στον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση θα εντάξει στο 70% των δράσεων που περιλαμβάνει το υφιστάμενο πρόγραμμα και η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει, αλλά και το κρίσιμο 30% το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έχει χαρακτηρίσει τοξικό και επιθυμεί να αντικαταστήσει με ελληνικής εμπνεύσεως μεταρρυθμίσεις.

Τα πρόσωπα που βρέθηκαν από την πλευρά των δανειστών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι γνωστά στην Αθήνα εδώ και καιρό. Τους τρείς θεσμούς (όπως συμφωνήθηκε να αποκαλείται στο εξής η τρόικα) εκπροσώπησαν ο Ντέκλαν Κοστέλο από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,Κλάους Μαζούχ, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου για την Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ από πλευράς ΔΝΤ, καθώς και ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Από ελληνικής πλευράς στις συζητήσεις συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος σε θέματα οικονομικής διπλωματίας Ευκλείδης Τσακαλώτος. ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και οι σύμβουλοι της Lazard.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχος της Κομισιόν έσπευσε από την πρώτη στιγμή να δώσει χαρακτήρα διαπραγμάτευσης στις συναντήσεις των δύο κλιμακίων, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν ότι ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων ήταν να αναζητήσουν που συγκλίνουν και που αποκλίνουν οι δύο πλευρές και όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι οι διαρροές που έγιναν από κάποιους αναφορικά με απαιτήσεις της τρόικας για «ισοδύναμα μέτρα» ήταν σκόπιμες, καθώς τα κλιμάκια ήταν «καταγραφείς» θέσεων, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν και δεν αναζητούσαν ισοδύναμα μέτρα.

Αν και γεγονός είναι ότι η πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων είναι ιδιαίτερα ελλιπής, πηγές αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών απλά άκουσαν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, χωρίς να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις και προτάσεις. Αυτό που αναμένεται πλέον είναι τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να ετοιμάσουν τη δική τους κοστολόγηση σε σχέση με τις ελληνικές προτάσεις και να την παρουσιάσουν στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σύγκλιση υπάρχει στα θέματα της φοροδιαφυγής, πάταξη της διαφθοράς, δημιουργίας περιουσιολογίου, την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, καθώς και τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου ώστε να περιοριστεί η σπατάλη.

Αντίθετα, μεγάλες παραμένουν οι διαφορές σε ότι έχει να κάνει με τις προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά για αλλαγές στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, την υγεία και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, επιμένει σε αλλαγές που δεν θα προκαλέσουν και νέες δημοσιονομικές περικοπές, απολύσεις, μειώσεις συντάξεων και περιορισμό εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιμένει στην αλλαγή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να μειωθούν στο 1,5% από 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά.

Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι η αλλαγή των στόχων, αποτελεί βάση της συζήτησης που έχει ξεκινήσει, καθώς θα καθορίσουν τόσο το ύψος του δημοσιονομικού κενού, όσο και τα περιθώρια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και ενίσχυσης της ανάπτυξης.
Keywords
Τυχαία Θέματα