Σομαλία: Στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία για να «κόψει» την πρόσβαση της Αιθιοπίας στη Θάλασσα

Ο πρόεδρος της Σομαλίας Hassan Sheikh Mohamud απευθύνεται σε μέλη του κοινοβουλίου στο Μογκαντίσου, Σομαλία, Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024.

Η Σομαλία ανακοίνωσε την Τετάρτη μια αμυντική συμφωνία με την Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει υποστήριξη για τα θαλάσσια μέσα της χώρας στο Κέρας της Αφρικής και η οποία φαίνεται να αποσκοπεί στην αποτροπή των προσπαθειών της Αιθιοπίας να εξασφαλίσει πρόσβαση στη θάλασσα μέσω της αποσχισθείσας περιοχής της Σομαλιλάνδης.

Η Αιθιοπία υπέγραψε μνημόνιο

κατανόησης με τη Σομαλιλάνδη την 1η Ιανουαρίου. Το έγγραφο αυτό έχει θορυβήσει τη Σομαλία, η οποία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πόλεμο γι′ αυτό, επειδή θεωρεί τη Σομαλιλάνδη μέρος της επικράτειάς της. Η Σομαλιλάνδη λέει ότι η Αιθιοπία συμφώνησε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της με αντάλλαγμα ένα ναυτικό λιμάνι.

Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Χάμζα Άμπντι Μπάρε χαρακτήρισε την αμυντική και οικονομική συμφωνία με την Τουρκία ως μια «ιστορική ημέρα για τη χώρα», μετά την έγκρισή της από το υπουργικό συμβούλιο.

«Η Σομαλία θα έχει έναν πραγματικό σύμμαχο, έναν φίλο και έναν αδελφό στη διεθνή σκηνή», δήλωσε.

Since the civil war and more than 32 years, this is the first time that the federal government of #Somalia has planned to send land and naval troops to #Awdal region in northern Somalia. According to close sources this is one of the contents of the agreement with Turkey

Keywords
Τυχαία Θέματα